Skönhet-hållbarhet-expansion ska ge OS

(MILANO): Giovanni Malagò, ordförande i den Italienska Olympiska Kommittén, hoppas att skönhet, hållbarhet och expansion ska övertyga Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att rösta för vinter-OS och Paralympics 2026 i Milano-Cortina den 24 juni. Och nu har han även den italienska regeringen i ryggen.

Italienska Olympiska Kommittén tillsammans med företrädare för regionerna Lombardiet (Milano), Veneto (Cortina) och utövarnas representanter – samt de ansvariga för Internationella Olympiska Kommitténs utvärderingsgrupp, Octavian Morariu och Christophe Dubi (längst till höger) på den avslutande presskonferensen i Milano på lördagen. Italienarna hoppas att skönhet, hållbarhet och stark expansion i regionen ska imponera på IOK. Den 24 juni vet vi svaret. Foto: CONI – GMT Sport

Idrottsministern Giancarlo Giorgetti kom med goda nyheter i pampiga Palazzo Reale i centrala Milano på fredagseftermiddagen. Han överlämnade ett dokument om regeringens garanti för vinter-OS 2026 undertecknat av premiärminister Guiseppe Conte.

Garantin är på 415 miljoner euro (drygt 4,2 miljarder kronor) och gäller bland annat arbete med säkerhet, tull, visahantering och antidopning, samt samhällsservice. 

Ytterligare miljarder satsas

De aktuella regionerna Lombardiet (Milano) och Veneto (Cortina) skjuter till ytterligare 370 miljoner euro, drygt 3,7 miljarder kronor. Det är en satsning under sju år fördelat på de två rikaste regionerna i Italien som tillsammans står för cirka 50 procent av Italiens BNP, där Lombardiet är den rikaste med en årlig ”statsbudget” på drygt 280 miljarder kronor, enligt Danilo Di Tommaso, kommunikationschef på Italienska Olympiska Kommittén.

Det är en bra investering, enligt italienarna. Prognosen för intäkter kopplat till OS är enligt Di Tommaso 600 miljoner euro ”lågt räknat”, det vill säga drygt 6miljarder kronor.

Regeringens garanti blev höjdpunkten på en vecka där den Italienska Olympiska Kommittén visat utvärderingsgruppen från IOK runt på arenorna i Milano- och Cortina-området, inklusive en grupp journalister. Idrottens Affärer anslöt som enda svenska media i slutet av veckan.

Vill inte jämföra ansökningarna

Giovanni Malagò, ordförande i den Italienska Olympiska Kommittén, är förstås nöjd över regeringens garanti och sade under den avslutande presskonferensen:

- Vi har känt att vi haft regeringen med oss hela tiden och garantin var den naturliga fortsättningen. Den anger också riktningen framåt.

Om det är en fördel för italienarna i racet mot Sveriges Olympiska Kommitté och den svenska ansökan, eller inte, vill Giovanni Malagò inte kommentera, liksom inte heller skillnaderna i ansökningarna.

- Du får ursäkta, men det vore inte respektfullt mot mina svenska kollegor att jämföra ansökningarna med varandra i det här läget, svarar Giovanni Malagò väl medveten om att det är nu på fredag den 12 april som är IOK:s deadline för en statlig garanti från den svenska regeringen. 

Den svenska regeringen med statsminister Stefan Löfven (S) och idrottsminister Amanda Lind (MP) i spetsen har inte lämnat någon garanti ännu, men har enligt uppgifter i media lovat att komma med ett besked före fredag. Den lettiska regeringen har det däremot redan, samma dag som den italienska regeringens besked (bob, rodel och skeleton avgörs i Sigulda, Lettland, om Stockholm-Åre tilldelas spelen).

Mitt i rikaste regionen

Giovanni Malagò vill hellre föra fram sina bästa argument för den italienska ansökan, två för Cortina och två för Milano, när Idrottens Affärer får en pratstund på engelska tillsammans med de icke-italienska journalisterna på plats.

- Cortina för sin skönhet och för sin expansion, Milano för att det är en av de mest tilltalande städerna i Europa. Milano är dessutom en stor del i den rikaste och industriellt starkaste regionen i Italien, Lombardiet. Tjugofem procent av Italiens befolkning bor här. 

Om han då fick uppgradera den italienska ansökan med en enda sak, vad skulle det vara då?

- Fråga mig den 24 juni, när IOK har röstat, säger han och skrattar åt sitt eget, kreativa svar. 

Stödet för att ansöka om OS i Milano-Cortina och Paralympics 2026 är stort i Italien. 83 procent sett över hela landet och 87 procent i Milano.

Jämställdhet och rättvisa

Luca Pancalli, ordförande i Italienska Paralympiska Kommittén, ser OS och efterföljande Paralympics som en möjlighet för det italienska samhället i stort:

- Våra idrottare är förebilder för unga. Vi borde använda OS som ett kulturskifte för ett mer inkluderande samhälle som strävar efter att vi alla ska bli jämställda. OS och Paralympics handlar inte bara om medaljer under ett par veckor, det finns även element av rättvisa.

- Det är viktigt att transporter och arenor gör det möjligt för människor med olika slags funktionsnedsättningar att tävla och besöka spelen som åskådare, exempelvis synskadade som behöver speciell skrift på informationsskyltar.

London 2012 är enligt Luca Pancalli exempel på hur ett OS och Paralympics faktiskt kan förändra villkoren för människor med funktionsnedsättning:

- Paralympics i London gjorde det lättare för människor med funktionsnedsättning att få jobb, en miljon fler har arbete i England i dag jämfört med före 2012.

Den 24 maj offentliggör IOK:s utvärderingsgrupp sin rapport om kandidaterna. Den 24 juni röstar Internationella Olympiska Kommittén i Lausanne om var vinter-OS och Paralympics 2026 ska arrangeras: Milano-Cortina, Italien eller Stockholm-Åre, Sverige.

Thomas Björn 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.