Allt och lite till diskuterades i Visby

Idag arrangerade Socialdemokraterna i Stockholmsregionen ett seminarium om hur vi sluter hälsoklyftorna med hjälp av samhällsplanering och idrott. 

Under panelsamtalet i en naturskön trädgård Visby framkom att anläggningar och ytor för idrott samt annan fysisk aktivitet måste komma bli mera angeläget i stadsbyggnadsprocessen och samhällsplaneringen i de flesta kommuner.

Panelen vid seminariet i Visby, fr v Tomas Eriksson,Carolina Klüft, Johan Storåkers, och Helene Hellmark Knutsson.

Det måste bli större krav på tjänstemän och politiker. Det är viktigt att idrott och möjligheter till fysisk aktivitet ingår tidigt i planeringen inför nya stads- och kommundelar .  

En namnkunnig paneldeltog och bestod av:

Tomas Eriksson, Ledamot av Riksidrottsstyrelsen och SISU:s förbundsstyrelse samt ordförande i Internationella Innebandyförbundet

Helene Hellmark Knutsson, Riksdagsledamot (S), Vice ordförande i riksdagens näringsutskott och ordförande för Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm

Carolina Klüft, Verksamhetschef Generation Pep och f.d. elitfriidrottare på den högsta globala nivån

Johan Storåkers, Kommunalråd (L) i Sundbybergs stad och ordförande i Svenska Friidrottsförbundet

Carro kritisk

Idrotts- och hälsoikonen Carolina Klüft är numera verksamhetschef för Generation Pep. Hon undanhöll inte sin kritik mot att att folkhälsofrågorna inte får ökat fokus bland samhällets beslutsfattare. Hon tyckte också att det krävs nationella riktlinjer om hur fysisk aktivitet ska stimuleras. 

Det var mycket tydligt att Carro har ett brinnande engagemang för folkhälsa och ett brett samt inkluderande ledarskap. Hon framhöll att vi måste bli bättre på att värna våra eldsjälar till ledare. 

Efter sin mycket framgångsrika karriär som elitidrottare har Carolina Klüft etablerat sig som en viktig intellektuell röst i den offentliga debatten med speciell inriktning på folkhälso- och hållbarhetsfrågor.

Måste söka kontakt

Johan Storåkera, som är engagerad inom både idrotten och politiken, betonade att idrottsrörelsen måste bli bättre på att vända sig mot politiker och tjänstemän av olika inriktning. Det är viktigt med information och folkbildning då kunskapen om idrott bland politiker ofta är låg. Idrottsfrågor hanteras idag av flera kommunala förvaltningar och nämnder, olika delar av regionerna, flera riksdagsutskott och departement. Han menade också att iIdrottsrörelsen måste ta våga ta kontakt med den högsta politiska nivån, oavsett om det gäller kommunstyrelsens ordförande, regionstyrelsens ordförande eller statsministern. 

Inför hälso- och idrottsfrågor var paneldeltagarna överens om att hälsoklyftorna är en ödesfråga inför framtiden och att idrottsrörelsen här kan bidra., Men det kan inte ställas direkta skarpa krav om att idrotten ska lösa de stora samhällsutmaningarna utan att formen som självständig folkrörelse ska försvaras. 

Strategi 2025 och förflyttningen från triangel till rektangel innebär emellertid att Sveriges största folkrörelses bidrag till den breda folkhälsan är ännu större än tidigare.

Det framfördes på ett tydligt sätt, efter framförallt inlägg från både moderatorn och Helene Hellmark Knutsson, att Stockholmsregionen har en större brist på idrottsanläggningar än många andra regioner i Sverige. 

Helene gav en nyanserad politisk bild av att ansvaret för denna brist gäller alla politiska partier och att anläggningssituationen skiljer sig mycket åt mellan olika idrotter. 

För att komma till resultat krävs en ökad samverkan inom olika förvaltningar och nämnder i kommunerna, men även med till exempel bygg- och fastighetsbolag. 

Ta hjälp av politikerna

I Sverige som land är det få personer som kan både idrott och politik men det var under dagens panelsamtal tydligt att Helene Hellmark Knutsson är en av dessa unika individer. Hon valdes till ny ordförande i Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i mars.

Tomas Eriksson från Riksidrottsstyrelsen och SISU Idrottsutbildarnas förbundsstyrelse var noga med att betona vikten av hjälp från högre politiker för att få in idrottsanläggningar i den formella hanteringen i kommuner och i

På statlig nivå, bland annat när det gäller lagstiftning. I i valrörelsen drev Riksidrottsförbundet anläggningsfrågorna hårt för att bland annat få in formella skrivningar i plan- och bygglagen. Tomas var noga med att påpeka vikten av att idrottsrörelsen behöver vara beredda på att vara flexibla om framtidens idrottsanläggningar och att perspektiven ofta måste gälla den breda vardagliga verksamheten.

Seminariet genomsyrades av en god samsyn. Samtidigt som det fanns med en viss frustration om att inte mer konkret görs, med bland annat ”verktygslådor”, när så mycket information och kunskap finns. Kunskap om till exempel våra hälsoutmaningar och vikten av en bättre samhällsplanering för idrottsanläggningar på olika nivåer för spontan utövning, skolverksamhet och föreningslivet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.