Ungdomar gillar unikt projekt

Skolan börjar igen. För ett antal ungdomar i Falun innebär det en nystart på ett unikt projekt – de får träna på skoltid.

Barn- och unga rör sig allt mindre samtidigt som psykiska ohälsa ökar bland unga. Det är larmrapporter som ideligen återkommer. Johannes Skog i Falun var läraren som såg bristerna och han ville också göra en aktiv insats för ungdomar.

Johannes Skog och specialpedagogen Anna-Karin Ögren anställda för att driva det unika projektet i Falun.

I dag leder han ett unikt forskningsprojekt vid Kristinegymnasiet i Falun i samarbete med Umeå Universitet och Karolinska Institutet. Med det vetenskapliga stödet medverkar eleverna i två klasser för att försöka ge svar på hur mer vardagsmotion kan få dem att må bättre. Resultatet är entydigt.

Cyklar i klassrummet

 Elevernas respektive klassrum skiljer sig avsevärt mot standarden. Här finns balansplattor, ståbord, specialstolar, sittcyklar för att utföra motionsövningar med vissa mellanrum under lektionerna.

Skolverket stöder verksamheten och följer resultaten. Och inte minst, eleverna gillar det de får vara med om – och de vill gärna fortsätta.

-Allt känns mycket positivt, säger Johannes Skog som själv har varit väldigt aktiv i sitt liv.

Men efter tolv år som elitspelare i innebandy tvingades han sluta på grund av ett befarat ärftligt hjärtfel.

-För första gången i mitt liv hade jag dödsångest. Jag är tacksam att det inte hände något, minns Johannes som därefter och i ännu högre grad är mån om sin fysik.

Folkhälsomyndighetens rapport

Till vardags jobbar han  vid Kristinegymnasiet i Falun och han som många andra inom skolan tog del av rapporterna om ungdomarnas allt sämre hälsa. Men till skillnad mot merparten beslöt han sig för att försöka göra något åt det.

Johannes läste om Folkhälsomyndighetens rapport ”Barn och ungas rörelsemönster” (som visar att flertalet skolelever är stillasittande eller halvliggande under större delen av sin vakna tid). 

Rapporten visar även att barn och unga som rör på sig i större utsträckning säger att de mår bra och upplever mindre skolstress än de som är fysiskt inaktiva. 

Johannes hittade också fakta som Anders Hansens ”Hjärnstark”. Resultat efter all research stämmer överens med vad tidigare forskning om hjärnan och betydelsen av fysisk aktivitet. 

Politikerna lyssnade

Johannes jobb och envishet utmynnade i Falu kommuns statsbidragsansökan.

I det läget hade Johannes lyssnade politikerna på hemmaplan på honom. Det fanns ett brett stöd i Falun för att integrera mer rörelse och motion i undervisningen. Förespråkare blev allt flera och i det läget fick.  projektet 1,3 miljoner från Skolverket. Nu är Johannes Skog och specialpedagogen Anna-Karin Ögren anställda på halvtid för att driva projektet.

Det har utmynnat i innovativa gymnasieklassrum med kontorscyklar, ståbord och balansplattor Två klasser ingår. En aktiv och en icke aktiv för att kunna göra jämförelser mellan grupperna

Vi vill ju se hur elevernas studieresultat och välmående påverkas av en skolmiljö som uppmuntrar till rörelse och motion, betonar Johannes Skog.

Vikten av vardagsmotion

Insatsen fokuserar på lågintensiv aktivitet i form av vardagsmotion och består av tre delar:

Fysiska lågintensiva aktivitetspauser om tio minuter sker både på engelska- och matematiklektioner.

Speciellt utrustade klassrum uppmuntrar till rörelse i form av 

Walking pods för att motivera eleverna och för att de ska bli inspirerade och känna att träningen gör nytta.

Johannes ville också ha vetenskapligt stöd för projektet och sökte kontakt med Umeå Universitet och Karolinska Institutet.

Jag ville vara säker på att insatsen blev vetenskapligt utformad och att vi kunde utvärdera resultatet. Tre forskare, med olika specialistområden, är nu knutna till projektet. Från Umeå Universitet deltar docent Mikaela Nyroos med inriktning pedagogik, och doktor Hans Löfgren med inriktning barn- och ungdomspsykiatri. Från Karolinska Institutet medverkar doktor Daniel Berglind med inriktning folkhälsovetenskap. 

Projektet var tänkt att pågå under ett år, men har är förlängt ett halvår tack vare nyfunnen och all positiv erfarenhet. Under perioden testas eleverna vid tre tillfällen för att mäta effekterna.

Målet är att få eleverna att röra sig mer i vardagen och att de upplever en positiv attityd via:

  • Såväl fysisk som psykisk känsla
  • Gruppdynamikens påverkan i klassen 
  • Förbättrade studieresultat i matematik och engelska.

Nya bevis på behovet

Eleverna är också kartlagda via bakgrundsfrågor (om skärmtid, vardagsmotion, idrottsförening).

-Det är spännande. Vi vill påverka eleverna att röra sig mer i vardagen och i skolan för att sedan se hur de påverkas, betonar Johannes Skog.

Forskarna följer eleverna under ett helt år och åter, och åter, att anstränga sig är nyttigt, det bevisas igen och med all önskvärd tydlighet.

Thomas Ejderhov

Fakta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.