En chans för ungdomar att upptäcka alternativ

När RF-anslagen inte räcker till vänder sig specialförbunden till  den ideella organisationen Sparks Generation för att nå morgondagens stjärnor. 

Via digitala mötesplatser som Instagram och olika Youtube-kanaler ska ungdomar lockas till det traditionella föreningslivet.

Sparks Generation bygger på amerikansk forskning där slutsatsen är att meningsfull fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ökat välmående och en känsla av gemenskap.

När Alexandra Krook, Stockholm, fann att hennes tonåriga döttrar var ivriga Youtube-konsumenter upptäckte hon att aktiviteter inom sport och kultur saknades. En idé tog form.

Ge dom chans att upptäcka

-Cirka 100 00 ungdomar, mellan 12 och 15 år, saknar i dag aktivitet på fritiden. Med hjälp av ambassadörer som Random Making Movies, RMM, en av Sveriges Youtube-kanaler med 623 000 prenumeranter, vill vi inspirera unga att hitta sin egen grej – en spark, berättar Alexandra Krook.

Volleyboll, badminton och bågskytte har redan tagit hjälp av Sparks, närmast på tur står Svenska Fäktförbundet, en kampanj som inleds 2 februari.  I RMMs Youtube kanal kommer RMM att utmana varandra och tävla i fäktning på fäktklubben En Garde i Solna.

-För att väcka intresse och inspirera vår målgrupp för att pröva på fäktning och kanske senare slussas in i föreningslivet. Du måste alltid börja någonstans, och ofta behöver du en spark, betonar Alexandra Krook.

-För att nå ut i dag, till 10-16 åringar, är Youtube och Influencers som Penny Parnevik och Emi och Wilma Holmqvist, viktiga ambassadörer och som passar in i Sparks Generations idé om att lyfta fram olika aktiviteter, framhåller Alexandra Krook.

Projekt hos kommuner

I ett längre perspektiv ser hon ett framtida samarbete med RF och på kommunnivå. Under 2020 inledes ett projektarbete i Upplands Väsby med kommunen och det lokala föreningslivet. 

Ekonomiskt vilar Sparks Generation på donationer och gåvor från bl.a. Erling Perssons stiftelse, till minne av HM-grundaren Erling Persson.  Stiftelsen har som långsiktigt ändamål att bland annat stödja undervisning och utbildning.  Perioden 1999-2016 fördelades projektbidrag på tre miljarder kronor.

Inom Svenska Fäktförbundet välkomnar förbundskapten Emma Wertsén, tidigare Samuelsson, VM-silver i värja 2015, det digitala intåget.

-Vi vill förstås nå ut med vår sport till så många som möjligt. RMM skapar proffsiga videos som  engagerar en extremt stor publik. Jag hoppas många tar tillfället i akt och blir sugna att testa på vår sport, säger Emma Samuelsson.

På herrsidan hade värjfäktning sin storhetstid på 1970-talet med Rolf Edling som dubbel världsmästare 1973 och 1974 och Bragdmedaljör 1973. Det stora rubriknamnet på damsidan är Kerstin Palm, florett och sju olympiska sommarspel i följd 1964-1988.

Många icke aktiva ungdomar

-Forskning visar att många unga i dag saknar en meningsfull sysselsättning efter skolan. Det är en stor utmaning för föreningar och kommuner att ta plats på de sociala plattformer som finns i dag.

- Det vill vi ändra på, och underlätta för ungdomar att ta del av det fina föreningsliv som finns runt om i Sverige, avslutar Alexandra Krook.

Riksidrottsförbundet har cirka tre miljoner medlemmar i 22 000 föreningar, Sparks Generation och Alexandra Krook vill använda Youtube-världen för att ännu fler ska ta del av idrotts – och föreningslivet. Ett lovvärt intiativ, och en spark på RF att ta till sig den nya Youtube-tiden..

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.