15 arrangörer i stark gemensam protest

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Anders Tegnell är inne på att polisen får en nyckelroll om det ska bli ett öppnande vid idrottsevenemang i Sverige

- Det är en risk vi definitivt inte är villiga att ta,” säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, angående ett blivande öppnande. 

En vissgardering kan ändå skymta:

- Att exempelvis stora idrottsläktare skulle kunna ta in ett begränsat antal personer på olika sektioner är en lösning som används i en del andra länder, men huruvida det är en lösning som går att tillämpa i Sverige ligger på polisen att avgöra, säger Tegnell. 

Det här sker samtidigt som inte mindre än 15 företrädare för landets största motionsarrangemang har skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter med rubriken: ”Stelbenta regler drabbar motionslopp och folkhälsa” med förtydligandet ” ”Regeringen måste nu gripa in så att inte stora värden och folkhälsan drabbas.

Vi har anpassat våra motionslopp till covid-19-utmaningarna. Men när vi tar ansvar och vill reglera start och målgång blir loppen ”allmän sammankomst” vilket leder till att polisen avslår våra ansökningar”.

Gruppen betonar: ”Motionsloppen spelar en enormt viktig roll för folkhälsan i Sverige. Miljontals svenskar deltar årligen i våra arrangemang, och tränar regelbundet för att klara sina mål.  

När riktlinjer för allmänna sammankomster under våren infördes, med en gräns på maximalt 50 deltagare, anpassade sig motionsloppen självklart till den rådande situationen.  

Enorma värden står på spel om rådande, snäva tolkning av ”tävlingsområde” tillämpas. Inställda lopp kommer att ge svåra och långtgående konsekvenser för idrottsrörelsen. I slutändan blir därigenom folkhälsan den stora förloraren.”

Och så avslutningen:

”I sammanhanget är begreppet ”tävlingsområde” viktigt. Såsom lagen är utformad är i dagsläget ”tävlings¬område” start, en bana och mål. Det är logiskt utifrån principen att alla typer av idrottsevenemang ska behandlas lika, men Sveriges idrottsevenemang är långtifrån lika varandra. När det handlar om ett motionslopp blir principen orimlig. Att tillämpa ett 50-personerstak på en bana på 10 km, 30 km, 42.195 meter eller 300 km kan knappast ha varit lagstiftarnas avsikt.

En rimlig lösning är att tillstånds¬givande myndighet ges befogenheten att tolka ”50-personers-regeln” utifrån respektive idrottsevenemangs karaktär och upplägg”.

Thomas Ejderhov

Fakta

Debattbrevet i DN är undertecknat av:

 

Daniel Almgren, verksamhetschef, Marathongruppen

Martin Bergman, förbundschef, Göteborgs friidrottsförbund

Stig Bergman, ordförande, Föreningen Engelbrektsloppet

Henrik Brovell, verksamhetsansvarig, Ironman Sweden

Gunilla Brynell, vd, Vätternrundan

Johan Eriksson, t f vd, Vasaloppet

Lars Eriksson, vd, Midnattsloppet Nordic

Cecilia Gyldén, generalsekreterare, Lidingöloppet

Tomas Hoszek, ordförande, Föreningen Blodomloppet

Stefhan Klang, ordförande, Svenska Cykelförbundet

Maria Krafft-Helgesson, ordförande, Svenska Orienteringsförbundet

Jens Lindquist, t f vd, O-ringen

Karin Mattsson Weijber, ordförande, Svenska skidförbundet

Stefan Persson, ordförande, Svenska simförbundet

Johan Storåkers, ordförande, Svenska friidrottsförbundet

Jesper Svensson, ordförande, Svenska triathlonförbundet

Michael Thorén, vd, En Svensk Klassiker

Tomas Viker, generalsekreterare, Vansbrosimningen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.