Hon vill luras lite för ett friskare Sverige

Att öka andelen människor som rör på sig i vardagen är en av framgångsfaktorerna till att göra Sverige och svenskarna friskare. Då gäller det att luras lite, enligt Marie Söderqvist, författare till rapporten Vägen till hälsa.

På torsdagen presenterade organisationen En Svensk Klassiker sin årliga rapport om hälsoläget i Sverige.

Det är den tredje rapporten på lika många år. Varje rapport har haft sitt eget tema. Årets tema är Vardagsmotion.

Författare till rapporten är Marie Söderqvist, tidigare bland annat vd för Livsmedelsföretagen och medieprofil i TV4 och Expressen, och idag medlem av En Svensk Klassikers advisory board. Hon har bland annat läst igenom den litteratur och de studier som finns inom området, samt intervjuat nyckelpersoner.

10 000 steg, cirka sex kilometer, varje dag är ett riktmärke och en lägstanivå för hur mycket du bör röra dig för att få din dos av rörelse.

Vardagsmotion, det vill säga den del vi rör oss utan att dra på oss träningskläder, är nyckeln till ökad rörelse.

Ännu bättre är det om du kommer upp i hög puls. Det gäller inte minst unga som enligt en studie genomförd av Centrum för Idrottsforskning visar att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i årskurs 5, 8 och gymnasiets årskurs 2 rör sig tillräckligt.

Rörelse viktigare än lunch?

En timme om dagen är författarens, och även forskningens, råd. Det kan vara viktigare än lunchen, det visar inte minst studier kring Bunkeflo-projektet i Skåne. Där framkom att pojkarna fick bättre betyg tack vare ökad rörelse. Hjärnan fungerar helt enkelt bättre när du rör på dig.

Endast cirka en procent rör på sig tillräckligt av de vuxna.

– Svenskarna är duktigast i världen på att berätta att vi är duktigast i världen på att röra oss – men vi är inte duktigast i världen på att röra oss, berättar Marie Söderqvist – och publiken skrattar igenkännande.

Hur får vi då människor mer att röra sig i vardagen?

Jo, genom att luras. Åtminstone lite.

Det innebär att få människor att välja cykeln före bilen, gå i trappan istället för att ta rulltrappan eller hissen och att anlägga parkeringen en bit ifrån pendeltåget, och inte direkt i anslutning till.

Det är några av ”luringarna” för att få folk att röra på sig mer.

Krävs samarbete mellan aktörer

För det krävs det samarbete mellan organisationer som En Svensk Klassiker, byggherrar, arkitekter, trafikplanerare, kommun- och landstingspolitiker, cykelbranschen…

Marie Söderqvist förklarar:

– Alla har ett ansvar, men slutligen är et offentliga i form av politiker och trafikplanerare som bär huvudansvaret. Vi i En Svensk Klassiker hjälper gärna till att driva frågan.

Enligt Folkhälsomyndigheten dör 10 000 människor i förtid på grund av ohälsa.

Cykling och cykelpendling är en nyckel i sammanhanget.

– Holland är bäst i världen på att prioritera cykeln i samhället. I Sverige har vi långt kvar, det handlar inte minst om var du ska ställa cykeln när du kommer fram till kontoret i stan, eller till centrumet i förorten, exempelvis Täby Centrum som bara har ett tjugotal platser för cyklar men över tusen platser för bilar. Det handlar också om att göra satsningen fullt ut. Att cykla i stan måste funka till hundra procent, inte till nittioåtta procent, för då väljer du bort cykeln, förklarar Marie Söderqvist.

En Svensk Klassiker drar sitt strå till stacken i form av alla sina Klassiker-lopp, Arbetsplatsklassikern, ICA-klassikern, Skolklassikern och Special Olympics-klassikern.

Inspirerar alla

Michael Thorén, vd för organisationen En Svensk Klassiker, säger om rapporten och presentationen av den inför en fullsatt atriumgård på Stockholms Handelskammare i centrala Stockholm:

– Jag är mycket nöjd med den stora uppslutningen och intresset för rapporten. Vi börjar ta den position vi vill ha, att vara en tung opinionsbildare i de hör frågorna. Vi går från att vara en tuff utmaning med våra Klassiker-lopp till att vara en organisation som inspirerar alla att vara med och motionera i vardagen. Vi vill sänka trösklar för människor i samhället, på arbetsplatser, i skolor, på särboenden och i hemmet.

– Nästa steg är att etablera oss högt upp på den politiska agendan, men vi är redan DEN organisationen som driver frågan om folkhälsa i Sverige.

Thomas Björn