Johan Olsson i mål – och siktar mot nya

Mycket nöjd med Lidingöloppet, frustrerad över Vasaloppet och glad över nya lärdomar och att han faktiskt antog utmaningen. Johan Olsson har gått i mål i En Svensk Klassiker – och siktar mot nya mål.

Johan Olsson, med bland annat två OS-guld, två VM-guld och två SM-guld på meritlistan numera elitmotionär, antog utmaningen En Svensk Klassiker med start i Vätternrundan 2017 och målgång – i dubbel bemärkelse – i Vasaloppet i Mora söndagen den 4 mars.

Grattis!

– Tack, det var skönt.

Mest stolt över?

– Lidingöloppet! Jag visste att jag kunde springa fort, men att jag kunde springa fort så länge gjorde mg lite förvånad. Jag plockade ganska många placeringar sista milen (Johan sprang 30 km på 1,48,59 och slutade på 21:a plats, reds anm.).

Mindre nöjd med och gärna göra om, om du fick chansen?

– Vasaloppet! Jag fick influensa före loppet. En vecka före start hade jag bestämt mig för att inte ställa upp, men så fick jag antibiotika, blev bättre och ställde mig på startlinjen. Men jag kunde inte pressa mig och därmed inte göra mig själv rättvisa. Det var frustrerande.

Främsta lärdomar?

– Att du som professionell idrottare har allt serverat, exempelvis skidorna i handen strax före start, medan du som motionär får ta ett större, eget ansvar såsom att fylla på vattenflaskan och hämta nummerlappen.

– Det var också en lärdom att behöva fråga andra, vanliga motionärer, hur jag skulle bära mig åt med en del praktiska saker för att faktiskt kunna klara av att genomföra loppen.

– Slutligen är en lärdom att jag nu förstår varför exempelvis sexton tusen personer står på fältet i Berga by en söndagsmorgon i mars. Det finns en glädje och gemenskap som du måste uppleva på plats för att förstå. Att vara glad över att få anta utmaningen. Många behöver den för att komma igång, eller fortsätta, att träna – även jag.

Dina bästa tips till den som planerar att anta Klassiker-utmaningen?

– Njut! Både av hela resan – som du bäst gör med en kompis för att dela upplevelsen – av respektive lopp och av naturen. Höj blicken, se dig runt omkring och försök att vara i nuet. ”Jag springer faktiskt Lidingöloppet, här och nu.”

Vad händer härnäst för din del?

– Jag ska fortsätta att träna, men mindre tävlingsinriktat, och satsa mer på mitt eget företagande, bland annat föreläsningar, träningsresor, event och sociala medier-uppdrag. Jag planerar också några nya satsningar, men det är för tidigt att berätta om dem.

– Och så ska jag vara mer med familjen!

Lycka till med allt.

– Tack!


Thomas Björn