Glazer ger sig inte

Floran av nyheter inom alla områden är stor. Det må gälla sponsring eller kommunala borgenslån - utbudet är omfattande bland notiserna.
Villa köpa United för 10 miljarder
Amerikanska finansmannen Malcom Glazer ger sig inte. 10 miljarder är hans senaste bud för att få köpa Manchester United.
Malcom Glazer är envis. Han har gång efter annat återkommit med bud för att bli storägare i Manchester United.
Buden ha förkastats – antingen därför att supportrarna har protesterat eller att Glazer inte har  bjudit tillräckligt.
Nu är det frågan om. 10 miljarder kronor är mycket pengar, så mycket att även Uniteds ägare kan tänka sig att lyssna närmare.


Canal Plus tar över mer hockey
Canal Plus stärker sin marknadspositionen i Norden när kanalen tar över finska elitserien i hockey.
Den finska kanalen, MTV3, hade rättigheterna tidigare. Men nu köper C More Entertainment, som äger Canal Plus, rättigheterna tillsammans den finska tv-kanalen Nelonen och avtalet sträcker sig till och med 2008. Köpesumman är hemlighållen.
Canal plus får därmed ensamrätt på samtliga matcher i FM-ligan fram till semifinal tre, då också Nelonen får visa matcherna. Även svenska abonnenter kan se vissa matcher. 


En ny fotbollssajt
Sportkedjan Stadium ska lansera en fotbollssajt tillsammans med fotbollstidningen Match. De båda aktörerna har samarbetat under tre år och bygger nu tillsammans upp webbsajten stadiumfotboll.se där redaktionellt material blandas med fotbollsprodukter från Stadium.
- Målet är att höja vår trovärdighet som fotbollspartner och leverantör. Vi ser att samarbetet är en unik kombination, säger Per Malmros, projektledare Stadium.
- Det är möjligt att vi på sikt tar in externa annonsörer. De som ligger närmast är i så fall våra leverantörer, säger han.
Stadiumfotboll.se ska lanseras i samband med den arenareklam som företaget bedriver och i övrig fotbollskommunikation.


DN byter sportchef
Anders Steinvall lämnar jobbet som sportchef på Dagens Nyheter. Nu jagar tidningen en ersättare inne på egna redaktionen.
Steinvall hade ett fyra-årskontrakt, men slutar efter tre år. Han återgår till att vara reporter och skälet till hans beslut är att pendlandet från Västerås och en krävande arbetsuppgift i Stockholm inte går att förena


Får borgenslån
Kommunstyrelsen i Avesta beviljar Masarnas borgensansökan för ett lån om 1,5 miljoner kronor.
-Ett fullt acceptabelt beslut, även om vår ansökan gällde 1,8 miljoner kronor, säger Masarnas ordförande Åke Johansson.
Resterande 300 000 kronor tror han ordnar sig utan några större problem.
- De får vi naturligtvis lösa på ett annat sätt. Vi är nöjda med den här hjälpen.
På fem år räknar Johansson med att Masarna ska ha betalat av lånet.
Masarnas söker kommunens borgenåtagande för att klubben vill betala sina leverantörer. Dessutom kan föreningen nu betala tillbaka pengar som lånats av två privatpersoner efter fjolårssäsongen då ekonomin var ytterst ansträngd.
Sedan dess har många inom föreningen jobbat hårt för att få ekonomin i balans.
-Det går knappast att sänka kostnaderna, men man kan ju alltid försöka att hålla dem nere så mycket som möjligt.
Biljettpriset är något som har diskuterats.
-Vår första tanke var att behålla samma pris som i fjol, det vill säga en hundralapp. Nu ser det ändå ut som att det blir en höjning till 120 kronor.


Sony sponsrar Fifa med två miljarder
Sony har tecknat ett globalt sponsoravtal med FIFA (Fédération Internationale de Football Association) och är värt 2,2 miljarder kronor under 2007-14.
Sony kommer därmed att bli mycket framträdande vid över 40 FIFA-evenemang. Som exempelvis fotbolls-VM (Sydafrika 2010 och preliminärt i Sydamerika 2014), FIFA Women's World Cup, FIFA Confederations Cup och FIFA Interactive World Cup.
Sony blir "FIFA Partner" som är högsta sponsornivån dit endast sex företag når. Dessutom är det bara förunnat en FIFA-partner per bransch.


Juventus nya guldkontrakt
Juventus har skrivit ett nytt sponsoravtal med det holländska oljebolaget Oilinvest (Netherlands) BV värt minst 110 miljoner euro under fem år.
Zlatan och hans lagkompisar får Tamoil som ny logga på tröjorna.
Det är en rekordsumma för tröjsponsring. Bayern München ska 17 miljoner euro årligen av T-Com, Real Madrid får 14 miljoner euro från Siemens och Manchester Uniteds 13 miljoner euro från Vodafone.
Oilinvest har även en option som gör att man kan förlänga ytterligare fem år (2010-15) för ytterligare 130 miljoner euro (motsvarande ca 1,2 miljarder kronor).

Pott för idrottsevenemang?
Inrätta en riskfond för att Sverige ska kunna konkurrera på den internationella arenan och erövra stora internationella idrottsevenemang.
Det förslaget framkom vid ett seminarium på rese- och turistmässan TUR i Göteborg.
Staten bör ta ansvaret för en sådan fond, eftersom det är staten som är den store vinnaren ekonomiskt, tyckte representanter från Riksidrottsförbundet och Svensk Turism.
- Vi måste få samma spelregler som andra länder, sägerGunnar Larsson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).
- Vi behöver en fond med syfte att vinna fler internationella idrottsevenemang – en fond som dels kan ge riskgarantier men dels också vara de olika specialidrottsförbunden behjälpliga med experthjälp för såväl ansöknings- som planeringsfasen.
Ossian Stiernstrand från Turismens Utredningsinstitut i Göteborg har gjort en prognos för friidrotts-EM i Göteborg 2006. Av beräknade turistomsättningen på 800 miljoner kronor beräknas 472 miljoner kronor gå till skatt. 166 miljoner kronor utgör utländska besökares konsumtion i Sverige.


Tre blir huvudsponsor
För fjärde året i rad anordnar golftidningen Golf Digest turneringen Golf Digest Trophy med mobiloperatören Tre som huvudsponsor.
Tre går in som huvudsponsor för att nå ut till egna företagare. Tre ska bland annat filma spelarnas svingar, vilka ska kunna ses på Tres hemsida.
Golf Digest anordnar tävlingen för att värva prenumeranter och bygga varumärke.
- Vi siktar på 3 500 nya prenumeranter tack vare årets tävlingar, säger chefredaktör Tommy Jeppsson.
 

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.