Stjärnan marknadsför trosor

Muhammed Ali säljer sitt namn, Björn Ferry sina OS-kläder, Alpina VM i Åre ser ut att bli en sponsorsucc?de engelska fotbollsstjärnorna tjänar bara allt mera -se där lite av urvalet bland Notiserna.
Muhammed Ali säljer sitt namn, Björn Ferry sina OS-kläder, Alpina VM i Åre ser ut att bli en sponsorsuccé, de engelska fotbollsstjärnorna tjänar bara allt mera, Internationella fotbollsförbundet (Fifa) gjorde en vinst på 214 miljoner schweiziska francs, 1,265 miljarder kronor i fjol, Canal Plus säljer franska fotbollsklubben Paris St Germain, Manchester United får cirka 755 miljoner kronor för ett fyra-årigt sponsorkontrakt, OS-stjärnan som markandsför trosor, den falske shejken har avslöjats, klubbarna ska sälja sina egna supportgrejer och Annika Sörenstam blir tidningsfrilansare - se där urvalet bland Notiserna.

Boxningslegenden Muhammed Ali har sålt de kommersiella rättigheterna till sitt namn för 380 miljoner kronor. Affärsmannen Robert Sillerman är köpare och han äger också Elvis kommersiella rättigheter.  
Den i dag 64-årige boxaren behåller 20 procent av bolaget och ytterligare fem procent om vissa mål uppnås i framtiden.
att kommersialisera ett av de största namnen någonsin inom idrottsvärlden.
Sillerman har inrättat ett nytt bolag som ska göra affär av ”Muhammed Ali”, och benämnt bolaget G.O.A.T. och avser då "Greatest of All Time".
Sillerman äger sedan tidigare namnet Elvis, David Beckham och bolaget har 19 entertainment som ligger bakom tv-programmen Idol, Pop Idol och American Idol.

///

Skidskytten Björn Ferry tycker att han för lite plats i sin lägenhet så han säljer alla saker han fick från SOK inför OS i Turin.
"Tjena! Jag har nya skidpjäxor, fina skidor, stavar, stavfodral, täckbyxor, massa OS-prylar. Allt ska bort. Ring och fynda!" skriver Björn Ferry på sin sida på Internet.
På SOK märks en inte överraskande irritiation:
- Ferry visar prov på dåligt omdöme när han säljer ut grejerna. Jag skulle inte gjort på samma sätt, säger Björn Folin, presschef..
Björn Ferry agerar inte mot reglerna, men det bedöms om olämpligt.
- Om man har varit med på ett OS borde man känna stolthet och ha kvar sina saker som ett minne. Jag kan tänka mig att Björn Ferry ångrar sig om 20 år när han sitter ute i skogen och tänker att det vore nog rätt så bra att ha de där täckbyxorna från OS ändå.
Att OS-deltagarna brukar byta saker med varandra i OS-byn är vanligt, men att någon annonserar ut sina kläder, väskor, mm har aldrig tidigare hänt.
- Jag får ju så djävulsk med grejor varje år. Det är ju tonvis och nu behöver jag plats i lägenheten. Det är ju inget fort man bor i direkt, säger Björn Ferry och skrattar.  

///
  
VM i Åre 2007 väcker intresse. Fler än 30 internationella och svenska företag är klara som officiella sponsorer, bland dem märks Carlsberg, Fortum, intersport och Bauhaus.
Till de 30 sponsorerna kommer yttrligare ett 25-tal företag som vill marknadsföra bygden.
- Alpina VM tillsammans med ortnamnet Åre är ett jättestarkt varumärke, inte bara i Sverige utan även internationellt, säger Lasse Lindqvist, vd för Åre 2007.  
Evenemanget beräknas omsätta 420 miljoner kronor och ansvaret ligger hos Åre 2007 AB som organiserar alpina VM. Det ägs av till 70 procent av Svenska Skidförbundet, 15 procent av Skistar och 15 procent av Åreföretagarna. Styrelseordförande är Olof Stenhammar.  
VM arrangeras den 3-18 februari 2007.

///
   
Spelarna i Premier League tjänar bara mera och mer. Lönerna har stigit med 65 procent sedan år
Genomsnittslönen är cirka nio miljoner kronor om året,  exklusive bonus. Mest tjänar forwards med ett snitt om 10,7 miljoner. Målvakterna får runt sju miljoner kronor.
Som 27-28-åringen når spelarna sin topp i löneavseende, då de kan räkna hem cirka tolv miljoner kronor.
-  Det är bäst om marknaden sköter sig själv, dessutom är ju spelarna i underhållningsbranschen och kan jämföras med popstjärnor, säger Boltons ordförande Phil Gartside apropå diskussionerna om att införa ett lönetak i England. 

///

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) gjorde en vinst på 214 miljoner schweiziska francs, 1,265 miljarder kronor, 2005. Det är ett plus om 56 miljoner schweiziska francs jämfört med 2004.
Den stigande dollarkursen är den främsta orsaken till vinstökningen, uppger Fifa som nu skiftar valuta, från schweiziska francs till dollar i sina räkenskaper eftersom merparten av organisationens affärer sker i dollar.
  
///

Martin Dahlin skadade ryggen svårt i en träningsmatch i oktober 1997. Han återkom aldrig på fotbollsplan och hans dåvarande klubb, Blackburn, har länge drivit en process och hävdat att man förlorade 54 miljoner kronor.
Blackburn stämde sitt försäkringsbolag för utebliven ersättning när Dahlins skadade sig. Men Storbritanniens högsta domstol går emot Blackburn och anser att svenske hade problem med ryggen långt tidigare och det motiverar avslaget.  
- Skadan uppkom efter ett mycket konstigt fall, men det var inte mer underligt än dem vi ser i andra sammanhang inom fotbollen, sa domaren Linda Dobbs.
Martin Dahlin själv bor numera i England igen och jobbar som fotbollsagent, Karriären i Blackburn inskränktes till 26 matcher och blott fyra mål. Inte nog med det, nu fick Blackburn inte heller 54 miljoner kronor.

///

Franska fotbollsklubben
Paris St Germain säljs av Canal plus till en grupp investmentbolag. Det franska tv-bolaget som ägs av det franska mediebolaget Vivendi får 41 miljoner euro, cirka 385 miljoner kronor.
Canal plus har varit PSG troget i mer än 15 år. Sedan köpte Canal plus sändningsrättigheterna till franska ligan åren 2004-2007.
- Det är den första franska klubb som köps av investmentbolag, men jag kan slå vad om att det inte är den sista, säger Sebastien Bazin, ordförande i Colony Capital, ett av de köpande bolagen.

///


Fyra år, 56,5 miljoner engelska pund (cirka 755 miljoner kronor) – det är ett skapligt kontrakt som Manchester United har slutit med ett amerikanskt försäkringsbolag. Det är det största sponsoravtalet i engelsk fotboll.
Den amerikanske miljardären Malcolm Glazer och hans söner äger numera United och det är också de som ligger bakom avtalet.
Chelsea, ägt av Roman Abramovitj, skrev i fjol ett femårskontrakt värt 50 miljoner engelska pund (668 miljoner kronor) med ett sydkoreanskt elektronikföretag.


///

OS-stjärnan får miljonbidrag – för sina trosor. Kari Traa kan stoppa ned 1,6 miljoner norska kronor i om inte trosorna så åtminstone i fickan när hon nu ska marknadsföra göra sin nya g-string-kollektion.
Den norska puckelpiståkaren lovordar trosan:
- Den är skön att gå i och luftar väldigt bra, säger Kari Traa som tog silver i Turin, guld i Salt Lake City 2002 och brons i Nagano 1998.
  – Vi ger inte stöd för att rädda folk från ekonomiska kriser, men stöttar verksamheter som har möjlighet att växa och ge pengar tillbaka till statskassan, säger Nina Broch Mathisen, direktör för näringslivsorganet Innovasjon Norge.

///

"Shejken" som blåste Svennis är avslöjad” och Mazher Mahmood har gjort sitt som undersökande journalist. Han har lurat människor, bl a engelska förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson och sedan svarat för stora artiklar i tidningen News of the World.
Den brittiske parlamentsledamoten George Galloway genomskådade ett blåsningsförsök från "the fake Sheikh" och tog en bild på Mazher Mahmood som News of the World försökte stoppa genom att gå till domstol med hänvisning till att en publicering äventyrade reporterns liv.
Men domstolen sa ja till att bilden kan publiceras. Nu finns både en passbild på Mazher Mahmood och en bild på ”shejken” på flera hemsidor och bloggar.

///

Supportern är en stor del av klubbens själ. Nu ger Stadium även alla mindre föreningar möjlighet att sälja souvernirer till sina trogna fans – och samtidigt tjäna en slant.
Storklubbarna har länge klätt sina fans i allehanda supporterprylar medan mindre föreningar har fått nöja sig med enklare lösningar. Det är historia när Stadium nu presenterar ett helt nytt produktsegment för föreningar.
– Vi vill att liten som stor förening skall få möjlighet att köpa produkter med föreningens klubbmärke och tjäna pengar på försäljningen till sina medlemmar och supportrar. Vårt svar på Bingolotto, säger Marcus Wibergh, Sales Manager Teamsales.

////

Annika Sörenstam blir medarbetare på golftidningen Golf Digest. Som så kallad playing editor ska hon medverka i instruktioner och featureartiklar. 
- Väldigt roligt, jag har alltid försökt bli bäst på det jag håller på med och därför känner jag mig stolt över att få bli medarbetare i världens bästa golfmagasin, säger Annika Sörenstam i en kommentar.
Tidningen har en stark tradition att jobba med de allra bästa spelarna, som Jack Nicklaus, Tiger Woods, Ernie Els, Phil Mickelson, David Toms, Tom Watson, Justin Leonard, Liselotte Neumann, Nick Price och Wendy Ward.


SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.