Jorden runt via några få rader

30 000 nya årsarbeten inför OS i London, Mohamad Al-Fayed vill se ett tak för övergångssummor, Viasat har slutit ett sexårigt tv-avtal, Panasonic förlänger avtalet med Toyotas Formel 1-stall – se där några nyheter i dagens flora.

(London) 30 000 nya årsarbeten. Det är vad OS-arrangörerna i London räknar med att byggandet av Olympic Park kommer att innebära fram till 2012 då spelen hålls. Just nu arbetar 3 500 personer med att bygga arenor, OS-byn, m m. Om ett år ska den siffran vara 11 000 jobb.  Investeringen på närmare 70 miljarder kronor är precis vad som behövs i östra London just för att det skapar jobb, kommenterade OS-ministern Tessa Jowell. Regeringen skjuter också till 5,1 miljarder kronor av fonderade pengar för byggandet av OS-byn samt ett mediecenter. (Sportbusiness International)

*****

(Paris) BNP Paribas blir titelsponsor för tennistävlingen Indian Wells i Kalifornien. Det är ett femårigt avtal som innebär att tävlingen kommer att heta BNP Paribas Open. Indian Wells tidigare sponsor var amerikanska försäkringsbolaget Pacific Life, som dock ansågs ha för låg internationell profil. BNP Paribas är också sponsor till Franska öppna, Davis Cup och Federation Cup. I år erbjuder Indian Wells lika prispengar i herr- och damklassen. Dessutom bjuds fler kvällsmatcher för att ytterligare öka publiksiffran, i fjol 330 000 åskådare, överträffad endast av Grand Slam-tävlingarna. (Sportbusiness International)

*****

(London) Fulhams ägare Mohamad Al-Fayed vill se ett tak för övergångssummor inom den engelska fotbollen. Och har uppvaktat Premier League och fotbollsförbundet i frågan efter Manchester Citys rekordbud på Milan och Brasiliens mittfältsstjärna Káka (1,2 miljarder kronor). ”Det är vansinne och dåligt för fotbollen . Förbundet och Premier League har makten att stoppa detta”, sade Al-Fayed  i en intervju med BBC. Hans dyraste värvning är 120 miljoner kronor för Steve Marlet 2001. (Sportbusiness International)

*****

(Riga) MTG-företaget Viasat har slutit ett sexårigt avtal om tv-sändningar med den baltiska fotbollsligan TrioBet Baltic League, med början nu i vår. Baltic League består av de 16 bästa lagen från Estland, Lettland och Litauen. TV-kanalen Viasat Sport Baltic ska visa matcher live, kommenterade på alla tre språken, samt höjdpunkter från matcherna i ett speciellt fotbollsmagasin.
”Det här betyder att medvetenheten om ligan kommer att öka betydligt och att den långsiktiga strategin möjliggör fortsatt satsning”, sade Christian Happel, chef för Baltic League. (Sportbusiness International)

°°°°°°

(Milano) Roadracingens världsmästare och suverän, italienaren Valentino Rossi har skrivit ett monsterkontrakt. Med Monster dessutom. Ett tvåårigt avtal med energidrycken som beräknas vara värt motsvarande 30 miljoner kronor. Det finns också en bonus på cirka 6,5 miljoner kronor om Rossi blir världsmästare 2009.
Pengarna som går till Rossi sägs tas från ett avtal med den amerikanske MotoGP-föraren John Hopkins som körde Kawasaki i fjol, men som nu letar nytt stall. (Sportbusiness International)

°°°°°

(Peking) Den kinesiska regeringen skjuter till 25 miljoner kronor till fotbollslaget Beijing Guoan i ett försök att höja fotbollens status i huvudstaden Peking.  Enligt nyhetsbyrån Reuters ska pengarna gå till utveckling av unga lovande spelare, men ska också finansiera en vänskapsmatch mot Manchester United i juli just i Peking.  Guoan ville först spela sina hemmamatcher 2009 i den stora olympiastadion, men rädslan för att  den dåliga standarden på fotbollen skulle förstöra stadions rykte, gjorde att planerna skrinlades. (Sportbusiness International)

°°°°°

(Lausanne) CAS, (Court of Arbitration in Sports) eller idrottens egen domstol om ni så vill, har avslagit den danske cyklisten Michael Rasmussens överklagan gällande dopingavstängningen på två år. CAS har också fått två nya ärenden på sitt bord. Det gäller den norske ryttaren Tony André Hansen som överklagar sin diskvalificering (och avstängning i 4,5 månader) i OS för ett positivt dopingtest.  Dessutom har Real Madrid överklagat Uefas beslut att klubben inte får använda båda nyförvärven Lasana Diarra (Portsmouth) och Jan-Klaas Huntelaar (Ajax) i Champions League-slutspelet. (IA)

°°°°°

(Manchester) Världens bästa fotbollslag, Manchester United, jagar ny tröjsponsor i Indien. Detta sedan nuvarande sponsor, det amerikanska krisföretaget AIG gick i konkurs i september. AIG:s avtal gäller i 16 månader till, men Alex Fergusons United ser om sitt hus och har nu gett ett sponsorförslag till Sahara Group Abhijit Sarkar, ett företag i fastighets- och finansbranschen. Sahara sponsrar i dag Indiens landslag i cricket med motsvarande 225 miljoner kronor per år. (Sportbusiness International)

°°°°°

(London) United må jaga ny sponsor, men tillsammans med Arsenal har man i sina tröjor det bästa sättet att marknadsföra ett varumärke i Storbritannien. Det anser varumärkesexperterna Ipsos Mori. United har AIG på sina tröjor och Arsenal marknadsför flygbolaget Emirates. ”En succé beror förstås också på hur många supportrar en klubb har, hur man hanterar media och framgångar på planen. I Arsenals fall sker Emirates framgång tack vare att laget spelar en attraktiv fotboll som även icke-supportrar kan acceptera, konstaterar Simon Lincoln på Ipsos Mori. (Sportbusiness International)

°°°°°

(Liverpool) Evertons planer på att finansiera en ny fotbollsarena i Kirby har fått sig en knäck sedan klubbens ansökan om att få bygga bostäder på sin gamla träningsanläggning, avslagits. Ett nej som lär kosta klubben motsvarande 111 miljoner kronor då Everton tänkt sälja marken i West Derby där den gamla träningsanläggningen Bellefield ligger. Klubbens del i finansieringen av den nya arenan är motsvarande 870 miljoner kronor och Evertons vd Robert Elstone hävdar att man nu kommer att lösa detta på annat sätt, men att besvikelsen över Liverpools stads agerande är stort. (Sportbusiness International)

°°°°°

(Köln) Panasonic förlänger avtalet med Toyotas Formel 1-stall till 2012. Panasonic har varit sponsor sedan 2002. För BMW Sauber blev det däremot tummen ned från Credit Suisse som sponsrat teamet sedan 2001. Schweiz näst största bank säger nej till att betala 180 miljoner kronor för logo på bilar och förare. Samtidigt har Bernie Ecclestone, Formel 1-härskaren beviljat Williams-stallet 161 miljoner kronor ”i bidrag” sedan stallet lovat att stanna i F1, trots en förlust på 557 miljoner kronor de två senaste säsongerna. (Financial Times/Guardian)

°°°°°

(New York) Lagom till Super Bowl i Orlando den 1 februari väntas NFL skriva ett femårigt rekordkontrakt med Procter&Gamble som med sina många starka varumärken är en av USA:s – och världens – största reklamköpare. Därför också ett jagat byte för alla sportevenemang. I dag har Procter&Gamble stora sponsorkontrakt via sina varumärken Gillette, Old Spice, Duracell, Crest och Oral B, för at nämna några. Många av P&G-produkterna är för kvinnor och USA:s reklamvärld väntar nyfiket på hur den amerikanska fotbollen ska attrahera denna målgrupp. (SportsBusiness Journal)

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.