Rysk affärsman vill ta över NBA-lag

En ryss i New York, en president i Köpenhamn, ett VM i Peking, skulder i Madrid och sponsor på villovägar i Kingmill. Här åker vi jorden runt på några minuter.

Den ryske miljardären Mikhail Prokorov vill köpa en del av det problemtyngda NBA-laget New York Nets.
Prokorov skrev i sin blogg (!) att han  lagt ett bud till aktieägarna i klubben om att köpa en tillräckligt stor del för att få kontroll.

Egentligen vill den ryske affärsmannen betala endast en symbolisk summa för aktierna mot att han istället finansierar det nya arenabygget i Brooklyn som förföjts av problem under flera år.

Värdet av ett sådant avtal värderas av Reuters till 700 miljoner dollar. NBA tillåter utländska ägare, men ett övertagande måste godkännas av 75 procent av ligans 30 klubbägare.

Den nya arenan har drabbats av en mängd bakslag. Juridiska tvister, protester från lokala intressegrupper och problem med ekonomin har gjort att byggherren Bruce Ratner kapat kostnader. Bland annat fick arkitekten Frank Gehry lämna projektet.

Prokorovs utspel har ännu inte kommenterats varken av NBA eller New York Nets.

*******

Adidas är första företag att presenteras som sponsor av EM i fotboll 2012. Avtalet betyder också att det tyska företaget sponsrar samtliga Uefas landslagsturneringar 2010 till 2017. Adidas kommer att förse turneringarna med matchbollar och kläder för funktionärer.
Turneringarna som avtalet, vars värde är okänt, omfattar är förutom EM 2012 för herrar, också EM herrar 2016 och EM för U21-lag 2011, 2013, 2015, 2017 - dessutom EM för damer 2013 och 2017. I samaband med dessa evenemang har också Adidas för första gången försäljningsrättigheter och kommer att lansera produkter globalt i samarbete med Intersport. (Sportbusiness)

****
Den amerikanska damgolftouren har drabbats av ytterligare ett bakslag. Bryggerijätten Anheuser-Busch drar sig ur som sponsor för Michelob Ultra Open i Kingsmill efter sju år. Det betyder med all sannolikhet att tävlingen läggs ned. Det blir den sjunde turneringen sedan 2007 som försvinner från LPGA:s schema. Touren brottas med stora problem då sponsorer hoppar vilket framtvingat nedläggning av turneringar och de som finns kvar har svårt att få sändningstid i nationell tv, vilket i sin tur då gör det svårt att få sponsorer.
En sponsor i rättan tid (ur-säkta) är Rolex, som nu kliver in som sponsor för ytterligare ett golfevenemang, LPGA Tour Championship i november. Ett avtal som värderas till 800 000 dollar. (Sportbusiness/SportsPro)

****
Kommer, kommer inte...? Räkna med att det är en viss Barack Obama som kommer att stjäla showen när IOK har möte i Köpenhamn den 2 oktober. Ett tämligen stort team (uppbåd?) med presidenthustrun Michelle Obama i spetsen, har varit i Köpenhamn för att kolla läget om den amerikanske presidenten tänker dyka upp. I så fall för en dag, mer finns inte tid till. Han har tidigare sagt nej. Men trycket på honom är stort, då de kvarvarande konkurrenterna Rio de Janeiro, Madrid och Tokyo representeras av sina statsöverhuvuden. Frågan gäller vilken stad som ska få arrangera sommar-OS 2016.

****
Real Madrid är ju en fotbollsklubb som gillar spektakulära värvningar och att tänka stort. Klubben rapporterar nu en nettoskuld på motsvarande 3,3 miljarder kronor, samt en budget för den nystartade säsongen på ofattbara 4,3 miljarder kronor. Dessutom ska Real börja bygga om på Santiago Bernabeustadion och bygga en nöjespark i Madrid. Enligt BBC säger klubbens president Florentino Perez att skulden kommer att minska med 2 miljarder i juni nästa år, bland annat beroende på en intäktsökning med 14 procent förra säsongen.
Nu sades samma sak för ett år sedan, vilket fick motsatt effekt, en fördubbling av skulden då nya spelare köptes in. Real har ju inte gjort mindre spektakulära inköp i år. Xabi Alonso, Kaka, Ronaldo and Karim Benzema för motsvarande 2,5 miljarder kronor. 45 procent av budgeten på 4,3 miljarder kronor, dvs knappt 2 miljarder kronor, går till löner.

****
Peking söker VM i friidrott 2015, uppger mediekällor i Kina. Tävlingen ska i så fall hållas i den från sommar-OS berömda arenan kallad "fågelboet". Få evenemang har avverkats i arenan sedan OS och VM skulle faktiskt bli den första friidrottstävlingen planerad.
Andra städer som också söker VM 2015 är Tokyo och Rio de Janeiro. Båda städerna söker ju dessutom OS 2016. 2011 avgörs nästa VM i friidrott, då i Daegu i Sydkorea för att två år senare hållas i Moskva. (SportsPro)

Magnus (inte verifierad)

tors, 2009-09-24 10:11

1. Real Madrids ekonomi?

Bl a er text om Real Madrid lämnar en hel del frågetecken efter sig . Eftersom ni ändå heter Idrottens Affärer borde ni väl vara lite mer ordentliga med redovisningar än vad fallet är i RM? Ekvationen går ju inte ihop!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.