En liten klubb med drömmar

Katrineholms AIK är numera en liten klubb sett till sektioner men drömmar finns hos den 103-åriga föreningen. Tack vare ordföranden Sara Benafakir Lund och hennes make Nabil drillas nu klubbens ungdomar och deras tränare av tre italienska tränare.
Här är den italienska kvartetten, från vänster: Davide Benardini, Marco Zambello, Renato Galli och Filippo Nardini. Foto: Sara Lund.

Allt började i fjol när familjen var i Italien för att hälsa på vänner. Sonen Adam, då åtta år, fick chansen att tillsammans med resekompisen Viktor Waldefors, träna med klubben GS Pietas pojkar födda 07.

Den lilla staden där klubben håller till heter Prato, närmaste större stad är Florens.

Paret Lund/Benafakir blev bekanta med några av klubbens ungdomstränare. Just nu arrangeras Champions Summer Camp i Katrineholm vars chef är italienaren Fredrich Innocenti.


På plats finns Pietas ungdomstränare Marco Zembello, Fillippo Nardini och Davide Bernardini, målvaktstränare i Fiorentina. Alla med UEFA-utbildning. De är på Campen i Katrineholm för andra året i rad.

Juventus på plats

Med på resan är också Renato Galli, talangscout för Juventus.

Nadil Benafakir frågade Innocenti på plats i Katrineholm om inte KAIK kunde få ”låna” de tre italienska tränarna tre kvällar. Det gick för sig. För en blygsam summa har KAIK hyrt italienarna.

Idag torsdag upphör KAIK:s ”italienska träning”. Deltagare är pojkar födda 2003-2009. Varje pass börjar med teori. Sedan bollövningar.

 — En spelare, en boll, säger Marco Zambello, till yrket psykolog och det är också han som undervisar klubbens tränare i psykologi.

 — Bollen finns alltid med i alla övningar, säger Marco, som är ansvarig tränare för klubbens pojkar födda 2002.

Skillnaden mellan svenska och italienska ungdomar?

— Alla italienska ungdomar har rytmen i blodet till skillnad från svenskarna. Dessutom blir svenska ungdomar trötta fortare.


 Italienska ungdomar kanske inte ägnar så mycket tid åt datorer och mobiltelefoner?


 Fredrich Innocenti och Juves talangscout Renato Galli håller tät kontakt. Om de tycker att någon katrineholmare ser lovande ut får de åka till Italien och träna.

 Vi får se om någon av KAIK:s ungdomar får chansen…


 — Det är det vi hoppas på, säger Sara Lund.

Det var bättre förr

KAIK behöver talanger som utveckas till något stort. Med katrineholmskt mått mätt var KAIK en storklubb i staden med 22 sektioner och 18 medlemmar i ungdomssektionen. I dag har klubben fem sektioner: handboll, laget ramlade ur division 2, bowling, bingo, en volleybollsektion bildad hösten 2016, ungdomar mellan 14 och 17 år, och fotboll. Ingen ungdomssektion.

För läääänge sen låg KAIK en säsong i gamla divisioner 2, liksom trätobrodern Katrineholms SK, numera sist i division 4. Nu har KAIK ett A-lag gemensamt med KSK – i division 7. Gamla profiler med hög svansföring roterar i sina, ja, ni vet. Tänka sig, KSK, Som fyller 100 år den 5 januari 2019, och KAIK samarbetar.

Det är andra tider nu…


Göran Söderlund

Så sent som 2016 ingick Erkan Zengini det svenska landslaget.

Nu är han försatt i personlig konkurs av Södertörns tingsrätt. Detta trots en tio-årig karriär i bland annat Hammarby och flera turkiska klubbar. 

Nu börjar den ena efter den andra kommunen i och runt Stockholm att vilja göra sig gällande på området utbyggnad av idrottsplatser. Solna Stad  lanserar en ny idrottsplats med tre fotbollsplaner och ny entré till naturreservatet på Norra Järvastaden. Först ska samråd genomföras för planförslaget.

De turister som besökte VM i Åre respektive Östersund spenderade nästan exakt lika mycket pengar per dag. Det är en slutsats i den stora VM-studien från Mittuniversitetets turismforskningscentrum ETOUR. Deras svar: 1 552 kronor/dag

Den totala ekonomiska effekten av världsmästerskapen i alpint och skidskytte för Jämtlands län beräknas uppgå till minst 176 miljoner kronor

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.