En liten klubb med drömmar

Katrineholms AIK är numera en liten klubb sett till sektioner men drömmar finns hos den 103-åriga föreningen. Tack vare ordföranden Sara Benafakir Lund och hennes make Nabil drillas nu klubbens ungdomar och deras tränare av tre italienska tränare.
Här är den italienska kvartetten, från vänster: Davide Benardini, Marco Zambello, Renato Galli och Filippo Nardini. Foto: Sara Lund.

Allt började i fjol när familjen var i Italien för att hälsa på vänner. Sonen Adam, då åtta år, fick chansen att tillsammans med resekompisen Viktor Waldefors, träna med klubben GS Pietas pojkar födda 07.

Den lilla staden där klubben håller till heter Prato, närmaste större stad är Florens.

Paret Lund/Benafakir blev bekanta med några av klubbens ungdomstränare. Just nu arrangeras Champions Summer Camp i Katrineholm vars chef är italienaren Fredrich Innocenti.


På plats finns Pietas ungdomstränare Marco Zembello, Fillippo Nardini och Davide Bernardini, målvaktstränare i Fiorentina. Alla med UEFA-utbildning. De är på Campen i Katrineholm för andra året i rad.

Juventus på plats

Med på resan är också Renato Galli, talangscout för Juventus.

Nadil Benafakir frågade Innocenti på plats i Katrineholm om inte KAIK kunde få ”låna” de tre italienska tränarna tre kvällar. Det gick för sig. För en blygsam summa har KAIK hyrt italienarna.

Idag torsdag upphör KAIK:s ”italienska träning”. Deltagare är pojkar födda 2003-2009. Varje pass börjar med teori. Sedan bollövningar.

 — En spelare, en boll, säger Marco Zambello, till yrket psykolog och det är också han som undervisar klubbens tränare i psykologi.

 — Bollen finns alltid med i alla övningar, säger Marco, som är ansvarig tränare för klubbens pojkar födda 2002.

Skillnaden mellan svenska och italienska ungdomar?

— Alla italienska ungdomar har rytmen i blodet till skillnad från svenskarna. Dessutom blir svenska ungdomar trötta fortare.


 Italienska ungdomar kanske inte ägnar så mycket tid åt datorer och mobiltelefoner?


 Fredrich Innocenti och Juves talangscout Renato Galli håller tät kontakt. Om de tycker att någon katrineholmare ser lovande ut får de åka till Italien och träna.

 Vi får se om någon av KAIK:s ungdomar får chansen…


 — Det är det vi hoppas på, säger Sara Lund.

Det var bättre förr

KAIK behöver talanger som utveckas till något stort. Med katrineholmskt mått mätt var KAIK en storklubb i staden med 22 sektioner och 18 medlemmar i ungdomssektionen. I dag har klubben fem sektioner: handboll, laget ramlade ur division 2, bowling, bingo, en volleybollsektion bildad hösten 2016, ungdomar mellan 14 och 17 år, och fotboll. Ingen ungdomssektion.

För läääänge sen låg KAIK en säsong i gamla divisioner 2, liksom trätobrodern Katrineholms SK, numera sist i division 4. Nu har KAIK ett A-lag gemensamt med KSK – i division 7. Gamla profiler med hög svansföring roterar i sina, ja, ni vet. Tänka sig, KSK, Som fyller 100 år den 5 januari 2019, och KAIK samarbetar.

Det är andra tider nu…


Göran Söderlund

Hur  ansträngd situationen är i Östersunds FK beskrivs av dagens fakta – klubben har fått in drygt 7,7 miljoner kr, men behöver ytterligare 11 miljoner! Sedan den 1 september har klubben lyckats samlat in7,7 miljoner kronor av de tio miljoner kronorna som föreningen behöver kortsiktigt och av de 15 miljoner kronorna som behövs långsiktigt.

Sportprofilerna Niklas Wikegård och Jonas Eriksson expanderar sitt träningskonceptet WE och öppnar ett nytt träningscenter tillsammans med hälsoentreprenören Peter Bláha. 

Svaneholm Open lockade med några av världens bästa spelare till den nya tennisturneringen vid slottet. Men det kom alldeles för få åskådare och arrangemanget gick back. 

Arrangörsbolaget saknar pengar och kan inte betala räkningarna, enligt Sydsvenskan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea återkommer som landets ledande sponsor till tennis. Banken har en lång tradition som tennissponsor, allra senast för Nordic Light Open åren 2002–2008. Damturneringen i Båstad gällde det då, nu går banken all- in för både damtävlingen och herrturneringen, den som är en av tourens äldsta och mest populära tävlingar. Nu skaSwedish Open bli Nordea Open, en tvåveckors tennisfest sommaren 2020.

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.