En liten klubb med drömmar

Katrineholms AIK är numera en liten klubb sett till sektioner men drömmar finns hos den 103-åriga föreningen. Tack vare ordföranden Sara Benafakir Lund och hennes make Nabil drillas nu klubbens ungdomar och deras tränare av tre italienska tränare.
Här är den italienska kvartetten, från vänster: Davide Benardini, Marco Zambello, Renato Galli och Filippo Nardini. Foto: Sara Lund.

Allt började i fjol när familjen var i Italien för att hälsa på vänner. Sonen Adam, då åtta år, fick chansen att tillsammans med resekompisen Viktor Waldefors, träna med klubben GS Pietas pojkar födda 07.

Den lilla staden där klubben håller till heter Prato, närmaste större stad är Florens.

Paret Lund/Benafakir blev bekanta med några av klubbens ungdomstränare. Just nu arrangeras Champions Summer Camp i Katrineholm vars chef är italienaren Fredrich Innocenti.


På plats finns Pietas ungdomstränare Marco Zembello, Fillippo Nardini och Davide Bernardini, målvaktstränare i Fiorentina. Alla med UEFA-utbildning. De är på Campen i Katrineholm för andra året i rad.

Juventus på plats

Med på resan är också Renato Galli, talangscout för Juventus.

Nadil Benafakir frågade Innocenti på plats i Katrineholm om inte KAIK kunde få ”låna” de tre italienska tränarna tre kvällar. Det gick för sig. För en blygsam summa har KAIK hyrt italienarna.

Idag torsdag upphör KAIK:s ”italienska träning”. Deltagare är pojkar födda 2003-2009. Varje pass börjar med teori. Sedan bollövningar.

 — En spelare, en boll, säger Marco Zambello, till yrket psykolog och det är också han som undervisar klubbens tränare i psykologi.

 — Bollen finns alltid med i alla övningar, säger Marco, som är ansvarig tränare för klubbens pojkar födda 2002.

Skillnaden mellan svenska och italienska ungdomar?

— Alla italienska ungdomar har rytmen i blodet till skillnad från svenskarna. Dessutom blir svenska ungdomar trötta fortare.


 Italienska ungdomar kanske inte ägnar så mycket tid åt datorer och mobiltelefoner?


 Fredrich Innocenti och Juves talangscout Renato Galli håller tät kontakt. Om de tycker att någon katrineholmare ser lovande ut får de åka till Italien och träna.

 Vi får se om någon av KAIK:s ungdomar får chansen…


 — Det är det vi hoppas på, säger Sara Lund.

Det var bättre förr

KAIK behöver talanger som utveckas till något stort. Med katrineholmskt mått mätt var KAIK en storklubb i staden med 22 sektioner och 18 medlemmar i ungdomssektionen. I dag har klubben fem sektioner: handboll, laget ramlade ur division 2, bowling, bingo, en volleybollsektion bildad hösten 2016, ungdomar mellan 14 och 17 år, och fotboll. Ingen ungdomssektion.

För läääänge sen låg KAIK en säsong i gamla divisioner 2, liksom trätobrodern Katrineholms SK, numera sist i division 4. Nu har KAIK ett A-lag gemensamt med KSK – i division 7. Gamla profiler med hög svansföring roterar i sina, ja, ni vet. Tänka sig, KSK, Som fyller 100 år den 5 januari 2019, och KAIK samarbetar.

Det är andra tider nu…


Göran Söderlund

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.