I dag är det lätt att inse misstaget

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Visst, vi hade kunnat spela hela perioden fram till själva slutspelet, ja, även då och med hänsyn till alla TV-sändningar. Då hade de föreningar som har landslagsspelare från andra nationer fått släppa hem dessa och fortsätta att seriespela utan dem. Nu är det ganska många som vill att vi väljer den vägen i framtiden.

Men för att klargöra - i en planeringstid då vi fortfarande trodde på ett svenskt deltagande i VM-slutspelet i Sydafrika valde vi att följa FIFA:s rekommendation om att VM-spelarna skulle få nödvändig återhämtning och rehabilitering inför turnéringen.

Det är den springande punkten och det är också den hänsynen som kommer att diskuteras när vi träffas framöver.

Men helst ska frågan aldrig mera bli aktuell då vi alltid önskar att delta i VM. 

Ingen olycka kommer ensam. Vi lider av den sena våren med halvdant väder, sämre planer och bristande spel. 

Allt leder till en omfattande diskussion om olika åtgärder inför framtiden. Åsikter ska ställas mot varandra inom såväl föreningarna som Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, och det ska pågå hela vägen fram till vårt Representantskapsmöte som ska ta alla beslut inför säsongen 2011.

Vi tappade åskådare på grund av kombinationen tidigt start och sen vår. Lägg därtill att Stockholm har endast två Allsvenska lag mot normalt tre, därmed försvinner fyra lokalderbyn.

Där finns problemen. Publiksnittet är beroende av föreningar på platser där det bor mycket folk och då är Stockholm en extremt viktig fotbollsort.

Vi har ett principbeslut att vår fotbollssäsong ska pågå från 15 mars - 15 november och det tror jag inte så många vill ändra på. Vi vill ha en längre fotbollssäsong för att:

dels hänga på större delen av övriga Europa (vår relativt korta säsong hämmar oss i konkurrensen)

dels ha mer utrymme för EM- och VM-slutspel som kommer vartannat år

dels också U21-slutspel när vi själva lyckas ta oss dit

dels få tid för träning under säsongen

dels få utrymme för återhämtning

Den förlängda fotbollssäsongen ska kopplas till det beslut som vi har för Allsvenskan där alla arenor ska ha både markvärme och plantäckning.

Nu tillkommer också ett beslut om att varje förening ska disponera en reservarena - men den åtgärden är mera kopplad till önskan att slippa ställa in en match när det regnar extremt mycket.

Jag tror att våra diskussioner kommer att handla om behovet av en krisplan de år då våren blir kall och sen. Det är ju inte enbart själva spelplanen det då handlar om utan också att åskådarna ska slippa frysa. Vi kan inte bortse från publikens komfort också i form av en viss temperatur.

Vidare har vi en utvecklingsgrupp som ska titta på vad vi ytterligare måste göra för att få bättre gräsplaner och då syftar jag på både regelverk (för att både inför och under själva säsongen kunna säga att den här gräsplanen är för dålig för spel i en elitserie) och information till och utbildning av personal.

Likväl som spelarna måste utvecklas gäller det också oss övriga som jobbar med sporten.

Lars-Åke Lagrell

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Magnus (inte verifierad)

tors, 2010-06-03 06:47

1. Jag har ett förslag: Avgå.

Jag har ett förslag: Avgå. Det är uppenbart att du inte inser vad svensk fotbollspublik kräver och vill ha. Det är oxå uppenbart att du inte lyckats bidra till att utveckla svensk klubblagsfotboll. Dessutom är det inte sunt för ett förbund, organisation eller klubb att år efter år ha samma ordförande. Framförallt inte när den ordföranden har tappat all kontakt och förståelse för det område han är satt att basa över.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-06-03 06:59

2. Vem vill utveckla Allsvenskan?

Du Magnus jag vet inte om det är ordförandens primära ansvar att utveckla Allsvenskan. För det första har vi en intresseförening som heter Svensk Elitfotboll var syfte är att ta tillvara elitklubbarnas intresse. Vad jag känner till har inte ETT ENDA FÖRSLAG (av de få som kommer därifrån) från SEF ratats av Svensk Fotboll. Det är i praktiken SEF dvs det är de allsvenska klubbarna som bestämmer men dom vill inte ha annan säsong! Dom har inga förslag på att utveckla Svensk Fotboll! Det är den skrämmande sanningen. De allsvenska klubbarna styrs till stor del av sportliga intressen (Håkan Mildtyper) och då blir det inte bättre än så här!

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-06-03 08:00

3. Allsvenskan

Hej och hå Man kan ju undra om de styrande med Lagrell helt tappat konceptet. Den allsvenska fotbollen vill man ju från SvFF till SEF och alla andra parter lansera som en attraktiv "produkt" som ska erbjudas marknaden ( alltså vi vanligt folk). Förhoppningsvis så köper folk den om "produkten" är attraktiv. När man Nu erbjudit en undermålig produkt, så köper inte marknaden produkten.Det visas med all önsvärd tydlighet. Bl.a har det inneburit ett rejält tapp i plånboken så långt, men det är inte slut ännu. För nu när förutsättningarna för att lansera och erbjuda marknaden "den ALLSVENSKA FPTBOLLS-produkten" är de bästa, då erbjuds vi inte "produkten" och klubbarna står med en stor potion fasta kostnader och inga intäkter. Moment 22. Allsvenska klubbar kommer att få sämre möjligheter att investera i nya arenor, nya attraktiva spelare mm mm. Kom ihåg att bara för att man nu haft en "normal" norrländsk vinter i södra delarna av Sverige då är det kris. Hur tänkte SvFF här, skall Norrländska klubbar vara diskvalificerade för framtida framträden i Allsvenskan Det finns ingen normal människa som sätter sig på Norrporten Arena i 10 graders kyla och tittar på fotboll i mars månad. - Sverige ligger geografiskt nära Polcirkeln Då får man under rådande förhållanden, att spela när planerna är spelbara. - Tänk på "PRODUKTEN" att det faktiskt bör finnas någon som vill köpa den i framtiden. I ÅR HAR JU INTE MARKNADEN VELAT KÖPA ALLSVENSKAN PUNKT SLUT. - Fotboll skall spelas som intensivast i maj, juni , augusti september och oktober.

KJP (inte verifierad)

tors, 2010-06-03 10:00

4. Hur kan det vara Lagrells fel?

Svensk fotboll är Sveriges största idrott. På gott och ont. Det är en demokratiskt tungrodd maskin och om det vore Lagrell som var envåldshärskare skulle han ha varit bort sedan länge. Ni som alltid kräver hans avgång har tyvärr ingen susning om hur SvFF fungerar rent demokratiskt. Det är inte Zimbabwe vi pratar om utan ett svenskt idrottsförbund. Den stora frågan är varför SEF inte agerat mer kraftfullt, det är ju elitklubbarnas egen intresseförening som borde driva deras frågor. SvFF har ju att ta hänsyn till hela fotbollsrörelsen, inte bara Allsvenskan. SEF borde ju ha förutsett problemen med planeringen för året och HADE de krävt åtgärder så kan ni ge er f*n på att SvFF hade gått de tillmötes. Det är SEF som ligger bakom en utökad säsong. Det är SEF som borde se till att klubbarna säkerställer kvalitativa planer. Inte SvFF...!

Magnus (inte verifierad)

ons, 2010-06-09 10:12

5. Du, Anonymous, Lagrell har

Du, Anonymous, Lagrell har som ordförande för Svenska Fotbollförbundet ett stort ansvar att utveckla svensk fotboll. Och där ingår fotbollsallsvenskan. Med de här två uttalandena tycker jag att Lagrell tydligt visar att han inte har en aning om hur han ska bära svensk fotboll i allmänhet och fotbollsallsvenskan i synnerhet, framåt: - Det är klart att vi måste lägga matcherna när folk vill gå. Det är nog så att vi borde spelat fram till VM-starten och börjat igen sista VM-veckan, när det bara är semifinaler och final kvar. När vi nu visste att Sverige inte var med, så kunde vi agerat annorlunda. - Vi måste hitta sätt att få fler familjer och tjejer att gå på fotboll. För sen är det så att folk drar folk. Om Lagrell och hans medarbetare på allvar tror att tjejer och barnfamiljer kommer att vända publiktrenden, ser det mörkt ut för fotbollsallsvenskan. Ovanstående grupper kommer aldrig att göra fotbollen het igen. Läs den här artikeln http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/articl... så får du en bra bild av läget. Givetvis har även SEF ett stort ansvar för de här frågorna men det undantar inte det faktum att Lagrell framstår som okunnig.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.