Åke Stolt: Den förvirrade idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det råder en sorts förvirring i svensk idrott. Det har uppstått ett gränsland mellan folkrörelsekramarna och företagsentusiasterna. Det trampas och trevas och spekuleras och missförstås och skräcken för framtiden tycks ha drabbat dem alla.

I ett försök att se verkligheten som den är, har de skumögda valt att avstå från den optiska hjälp som vidsyntheten kan bidra med.

Alltså; det är ingen fara för svensk idrotts bas och grundläggande ideologi om bolag och utomstående investerare får makt över den mikroskopiska (men självfallet mest spektakulära och säljbara) lilla del av den idrott som kan rubriceras underhållningsindustri.

Klart att de önskar utfall

Det finns heller inga garantier för att det är i just sådana konstruktioner de ideala lösningarna finns.

Samtidigt begriper jag inte dem som påstår – nu senast apropå riskerna för att idrotten får polisens räkningar på sitt bord – att svensk elitidrott inte drivs med vinstintresse. Tror någon att framtida, stora investerare – de som krävs för att hänga med i internationell konkurrens – går in som finansiärer av enbart välvilja? Klart att de förväntar sig ett utfall. Naturligtvis måste de tro, att med idrottens starka varumärken som magneter kan det skapas lönsamhet i en mängd branscher.

Om inte klubben drar hem vinster så gör företagen det. Kanske inte direkt i kassan men som en spinoff-effekt. 

Under Ingemar Stenmarks karriär växte svensk skidindustri med mer en miljard svenska kronor. På 70-talet. Man får kanske tiodubbla den siffran för att få ett dagsaktuellt värde. Skidfabriken Elan – som Tito en gång skapade för att tälja skidor till sina partisaner på 40-talet – hade tjugofem anställda när Stenmark inledde sin karriär. När han slutade jobbade tusen man på fabriken. Hans tekniker Juri Vogelnic var en av dem. Han sa att ”det är hans förtjänst”. Och pekade på ”stallförare” Stenmark.

De som satsat pengar på varumärken som Kajsa Bergqvist, Anja Pärson och Carolina Klüft vet berätta om betydande försäljningsökningar.

Elitklubbar tillhör underhållningsindustrin

Så de idrottsföretag som kan komma att skapas får sina vinstmål.

Den s k 51-procentsregeln kommer att försvinna. Det är inte rimligt att en bred RF-massa ställer sig i vägen för en växande idrottsindustri. Lars Liljegren, mannen som helst velat bli RF-bas men fick nöja sig med fäktförbundet, är en av dem som tror att den ideella idrotten, det oavlönade ledarskapet, folkrörelseidrotten skulle försvinna med bolagiserande och externa ägarlösningar.

Det kommer inte att blir någon skillnad.

Elitklubbar i underhållningsindustrin är inga demokratiska praktexemplar idag heller. Hos Malmö FF sitter en styrelse som överlåtit det operativa ansvaret för klubbens drift till en vd, den märkte inte att förlusten brakade iväg mot 30 miljoner. Medlemmarnas folk hade var frånsagt sig makten.

Polisen rycker ut - när den får betalt?

100 procent, 51 procent, 34 procent, tio procent; hur stor del medlemsägandet skall vara framgent skall det nu kivas om. Oavsett hur, oavsett bolag med vinstambitioner, så är jag tveksam till domen som ger polisen rätt att debitera klubbarna för matchbevakning. Det kan handla om miljonbelopp. Skall alltså inte polisen rycka ut när det behövs, när larmet går, utan när den får betalt?

Betyder det att man av ekonomiska skäl kan avstå polisbevakning och lämna ännu större utrymme för huliganerna?

Måste klubbarna förhandla, kräva in offerter?

Och kan polisen reklameras?

Innebär det att en undermålig polisbevakning – huliganerna vinner – kan reklameras? Tjänsten beställd men inte levererad.

Och vad händer med politiska gatukonfrontationer som urartar. Jag menar, politiska partier drivs väl också i vinstsyfte?

Och är ett bråk som startar i en förort eller vid tunnelbanan, och sedan fortsätter inne på arenan, verkligen/bara idrottens sak?

I vilsenhet trevar vi efter framtiden. 

Och en dag köper Ingvar Kamprad, med pengar från Lichtenstein, alla lag i hockeyns elitserie – och hyr ut dem till klubbarna. Skruva ihop dem får de göra själva.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet. Du når honom på akegstolt@gmail.com

Fakta

Denna krönika publiceras också på skaneidrotten.se

Anonymous (inte verifierad)

mån, 2011-02-21 09:21

1. Du argumenterar ju mot dig

Du argumenterar ju mot dig själv, Åke. Blir inte klok på vad det är du försöker säga. Och innan du pratar för högt om externa finansiärer kanske du borde läsa på vad UEFA:s Finacial Fair Play kommer innebära... Kan kort berätta att den ekonomiska dopning som efterlyses kommer rendera i avstängning från europaspel.

Duff (inte verifierad)

tis, 2011-05-24 08:25

2. Miljoooner

Innan du själv pratar för högt om UEFAs initiativ så borde du begrunda att de stora klubbarna stödjer det. Du tror väl inte på allvar att de vill bli utan externa finansiärer?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.