"En underskattad Allsvenska"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Allsvenskan i fotboll är lågt rankad i Europa. Svenska lag står i regel utanför klubblagens internationella gruppspel. Här hemma fnyser s k experter åt Allsvenskans låga status och matchers torftighet. Jag håller inte med.

Och detta är skrivet innan Malmö FF med pulserande stolthet under de ljusblå blusarna visade att ett svenskt lag – t o m ett mittenlag i Allsvenskan - kan ta sig så nära de stora matcherna och de stora pengarna, att det till slut bara handlar om en touch, några millimeter eller en (o)beslutsam domare för att dörren skall slås upp.

Så fotbollsestetiskt nära

Jag skrev ifjol att Allsvenskan nog aldrig vunnits av ett lag (MFF) som i sitt speltempo, sin passningssäkerhet, sina många tekniska spelare varit så nära – rent fotbollsestetiskt – de stora klubbarna. Att Malmö FF med i stort sett samma lag som ifjol inte räcker till i år kan naturligtvis inte förklaras enbart av en extrem kvalitetshöjning hos motståndarna. Men de har lärt sig att ett lag som Malmö inte kan mötas med naivitet.

Tyvärr hade inte MFF lärt sig av sina egna nationella lektioner när de reste ner till Zagreb för första mötet i det avgörande Champions League-kvalet.

Det har kanske aldrig funnits så många tekniskt begåvade spelare i Allsvenskan som nu. Jag tvivlar på att det skjutits bättre. Jag har sett många underhållande matcher, massor av tekniskt bra nummer, vackra mål.

Visst duger allsvenskan

Allsvenskans marknadsvärde står sig.

Malmös heroiska insats i returen på hemmaplan visar att Champions Leagues gruppspel inte längre är en naiv dröm. Det är alldeles möjligt att ta sig dit. Men det krävs en kombination av det typiskt svenska – det som gav Malmö FF:s och IFK Göteborg succéer på 70- och 80-talet - och den transfusion av nytt, friskt (ofta utländskt) blod som gör att också spetskompetensen nu tillhandahålls. Mod och smartness i kombination.

När allsvenskan och dess lag jämförs med övriga Europa bör vi erinra oss den revolutionerande omdaning som skett i europeisk klubbfotboll. Sverige möter inte bara Europa längre.

Ett pärlband av profiler

I de bästa klubbarna – och i många skiktet under – spelar idag inte bara de bästa spelarna från Italien, Frankrike, Spanien, England, Tyskland.Där finns nu högavlönade gästarbetare från Sydamerika, Afrika, Asien.

Världens alla bästa fotbollspelare är samlade i Europa och den europeiska fotboll som svenska klubbar idag har att mäta sig emot är bättre än vad den någonsin varit.

Konkurrensen är enorm. Kvaliteten på matcherna, pärlbandet av profiler gör att de europeiska cuperna idag är toppunderhållning på TV i hela världen.

Varumärket håller!

Så det Allsvenska varumärket håller och det var ju synd att MFF inte också fick resultatmässigt belägg för det med den heroiska insats som i varje fall i någon mån återupprättade hedern för svensk klubblagsfotboll.

Ja, varumärket tycks ju i Marknadens ögon lysa tillräckligt starkt. Den norske affärsmannen Idar Vollvik sägs vara beredd att investera närmare en miljard och köpa hela Allsvenskan.

Han värderar Allsvenskan till ett av de tio starkaste varumärkena i hela Skandinavien.

Svensk idrotts största penningpåse

Då tar han säkert med i beräkningen, att den danska och norska ligan, trots framgångar för FC Köpenhamn och Rosenborg under den senaste tioårsperioden, faktiskt inte har en chans mot den svenska när det gäller popularitet och publiksiffror.

Att fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell myser när han får ett bud med nio nollor är inte svårt att förstå. ”Jag är egentligen en ideell idrottsledare, men jag är en kommersiell jävel”, som han sa till mig i en intervju för några år sedan.

Kanske blir affären med norrmannen den sista han gör innan han lämnar över ordförandeskapet till Lars-Christer Ohlsson som då får ärva den största penningpåse som skådats i svensk idrott.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.