"En debatt på bristfällig fakta"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Krönika: Det är alltid kul när skribenter engagerar sig i världens roligaste sport, bandy. Synd bara att Dan Persson försöker piska upp en debatt byggd på bristfällig fakta.

En bandyhall behöver INTE kosta för mycket för Stockholms kommun. En hall skulle nämligen ersätta en av de tre befintliga bandyplaner.

En bandyhall används desto mera

Dessutom har samtliga bandyhallar i Sverige en nyttjandegrad på närmare 100 procent, för de är (till skillnad mot de fotbollsarenor som Dan Persson tänker på) inte bara avsedda för matcher i högsta divisionen.

I Stockholm skulle en bandyhall fyllas med ungdomslag, som blivit fler de senaste fem åren.

Orsaken till att alltfler ungdomar väljer bandyn är att bl a ishockey är en mycket dyrare sport och utslagningen i ungdomshockeyn är större. Föräldrar med mindre plånböcker söker sig nu till bandysporten för att deras barn ska få en kul fritidssysselsättning under vintern.

Kan spara skattepengar

Visst, stans representant i elitserien (Hammarby) skulle få träningstider i en ny hall och därmed konkurrera på samma villkor som övriga klubbar i Sverige. Men i en kommunägd hall skulle Bajens A-trupp inte prioriteras före ungdomar.

Driftskostnaden för en hall är lika eller t o m lägre än för en konstfryst utebana. Det innebär att kommunen kan spara skattepengar på driften. Dessutom ökar intäkterna för kommunen genom t ex längre säsong, mer uthyrning av istid till klubbar från andra kommuner, sommarbandyskolor m m.

Priset för att bygga en bandyhall? Ja, här finns både budget- och lyxvarianter. Bandyförbundet har varit tydliga med att varje kommun/ klubb bör skaffa en hall som plånboken klarar.

Och hockeyn då?

Förebilder finns runtom i Sverige för alla smaker. Från 30 miljoner kr: som Relita-hallen i Uppsala och Dina arena i Edsbyn. Eller 250 miljoner: Göranssons arena i Sandviken och arenan i Vänersborg.

Redan på 60-talet tog bandyförbundet ett beslut om att alla klubbar i högsta divisionen skulle spela på konstfryst is.

Nu har förbundet sagt att alla elitserieklubbar bör ha hallar eftersom vintrarna blivit betydligt lynnigare.

Trots allt - vad hade ishockeyn varit idag utan sina hallar?

Och vad skedde med Expressen...

Till sist:

Redan på slutet av 80-talet siade tidningen Expressen om att bandyn inte skulle överleva. Under rubriken "Den döende bandyn" skrev dåvarande krönikören Thomas Malmqvist att bandy är en kultursport för allt färre gubbar.
25 år senare kan vi konstatera två saker:

1. Expressens upplaga blev döende.

2. Bandyn har däremot mått allt bättre. Sedan Malmqvists krönika har sporten ökat sitt publiksnitt med 57 procent (från 991 åskådare 1985 till 1553 åskådare i fjol).  Bakom bandyns starka utveckling står Stockholm. Staden utan bandyhall.

Lasse Östling

Lasse Östling är tidigare sportchef på Aftonbladet i elva år och grundare av Sportbladet. Han bor vid Zinkens bandybana i Stockholm och ser varje dag en sjudande aktivitet bland elit- och ungdomslag.

Fakta

Dan Persson, krönikör hos Idrottens Affär, skrev "Argumentet från bandyfolket är att om vi inte får en bandyhall i Stockholm så dör bandyn. De har i sak fel. Om inte bandyn får en hall i Stockholm så dör bandyn fortare är en mer korrekt beskrivning av läget.

Läs hela texten här

Faktanörd (inte verifierad)

tors, 2012-02-09 09:29

1. Bandyhallar

Lasse Östling är fruktansvärt dåligt påläst när det gäller fakta kring bandyhallar. Jag tycker Lasse Östlig ska läsa Maya Olssons (f.d. chef Göranssons) utvärdering av landets bandyhallar - det är en "skrämmande" läsning om dålig ekonomi. Att jämföra hockey och bandy är som att jämföra äpplen o päron. Elitishockeyn är självförsörjande (än så länge) medan bandyn lever på allmosor och med ett snitt på 1500 personer finansierar man inga hallar. I närmaste serien under (allsvenskan) hittar vi publiksiffror på 50-200 personer. Ishockeyn skulle vara i KK för länge sedan med liknande siffror. Beträffande antalet ungdomslag har det aldrig varit så få som nu i de flesta distrikten. Det är bara att titta i ungdomstabellerna så ser man den stora utslagningen av ungdomslag. Där hallarna finns kommer säkert bandyn öka (om än marginellt) men betänk att vi har ca 70 utomhusbanor som i nuvarande situation är satta på undantag. Det kostar idag ca 300.000/månad att hålla is i en hall och där marknadsmässig hyra ligger på 2.500-4.000:-/timma. Det finns inga ungdomslag som har råd att betala dessa pengar och när kommunerna snart drar åt livremmen för de flesta kommer idrotten snart att få bekänna färg. Se bara på Grekland och deras satsning på idrotten. För inte allt för många år sedan satsades miljardbelopp i samband med OS. Till OS i London är samma satsning 0 kronor. Vi lever i en verklighet som även idrotten måste ta till sig vare sig man vill eller inte.

Stoppsladd (inte verifierad)

ons, 2012-02-15 22:56

2. Bandyhallar och driftskostnader

Att påstå att det skulle vara billigare att driva en hall än en utebana är inte sant. Enligt projekt Stoppsladds studie från säsongen 10/11 var den genomsnittliga energianvändningen i de då 9 bandyhallarna 2.4 miljoner kWh per år. En utebana använder någonstans mellan 0.5 och 1 miljon kWh beroende på väderlek. Jag har inget emot bandy men man ska vara ärlig med driftkostnaderna och inte stoppa huvet i sanden som bandyns företrädare gör.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.