Agentkostnader, vem står för notan?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Under de senaste åren har Skatteverket i flera fall beslutat om att påföra idrottsklubbar ytterligare arbetsgivaravgifter och höja spelarnas skattepliktiga ersättningar när klubben har betalat spelarens agentkostnad.

Agentens medverkan vid spelarövergångar ger upphov till en mängd olika frågeställningar. Är det spelaren eller idrottsklubben som har slutit avtal med agenten, är det spelaren eller idrottsklubben som ska betala ersättningen till agenten och medför klubbens betalning av agentkostnaden att spelaren ska beskattas och klubben påföras ytterligare arbetsgivaravgifter på utgiven ersättning?

Enkla frågor som borde ha sitt svar i tydliga avtal.

Agentens mängd av åtaganden

När det gäller möjligheten för spelaren att själv betala agenten har det även förekommit diskussioner om att spelaren inte skulle kunna betala agenten eftersom agenten enligt lag inte får ta betalt för arbetsförmedling.

Agentens verksamhet består av många fler arbetsuppgifter än att förmedla arbete och vid en helhetsbedömning så kan, enligt min bedömning, agenten inte  anses bedriva en sådan verksamhet som avses i arbetsförmedlingslagen. Agenten kan därför inte anses begå något brott mot den nämnda lagen när han tar betalt av spelaren.

När det gäller privata kostnader är huvudregeln att om en arbetsgivare betalar en anställds privata kostnader så ska den anställde beskattas för detta såsom lön och arbetsgivaren ska betala arbetsgivare på utgiven ersättning.

Då tillkommer arbetsgivaravgifter

Detta gäller oavsett om den privata kostnaden består i att arbetsgivaren exempelvis betalar en räkning från tandläkaren eller en räkning från spelarens agent.

Klart är att om det finns ett avtal, muntligt eller skriftligt, mellan agenten och spelaren och agenten i samband med spelarövergången får ersättning från idrottsföreningen så har föreningen betalat en privat kostnad för spelaren.

I och med att idrottsklubben har betalat spelarens privata kostnad ska klubben betala arbetsgivaravgifter på ersättningen som betalats ut till agenten och spelaren ska beskattas för den ersättning som föreningen betalat till agenten.

Dubbla pålagor

Skatteverket har fattat flera beslut om att påföra idrottsklubbar ytterligare arbetsgivaravgifter för betalade agentkostnader och även höja spelarnas skattepliktiga inkomst eftersom föreningen betalat spelarens agentkostnad.

Besluten har väckt en hel del diskussioner och Skatteverkets och klubbarnas uppfattning om vem som har avtalat vad med vem har skilt sig åt.

Om idrottsklubben har ett avtal med agenten som innebär att agenten ska finna en ny spelare och eventuellt kontraktera denne för klubbens räkning (scouting) så är den ersättning som föreningen betalar ut en kostnad för klubben. I detta fall så kommer kostnaden för agenten inte att belastas med arbetsgivaravgifter och spelaren kommer heller inte att beskattas för utgiven ersättning.

En inbesparing som går upp i rök

Givetvis är det en stor inbesparing i den totala kostnaden för spelaren i samband med en övergång om agentkostnaden belastar föreningen istället för att spelaren själv, med egna beskattade pengar, betalar agenten.

Det kan framstå som lockande att låta föreningen bära kostnaden för agenten för att på så sätt slippa arbetsgivaravgifter och beskattning och ibland kan det nog vara så att en spelare, som en klubb vill ha till varje pris, kräver att klubben betalar hans agentkostnad för att övergången ska bli möjlig.

Den planerade inbesparingen kan emellertid snabbt gå upp i rök om det i efterhand kan påvisas att agenten egentligen haft avtal med spelaren och inte med klubben. Klubben  blir då skyldig att betala arbetsgivaravgifter och spelaren blir beskattad för ersättningen till agenten.

För att slippa diskussioner och tråkiga efterräkningar kan det inte nog påpekas hur viktigt det är att det finns tydliga avtal mellan agenter, spelare och idrottsklubbar.

Inom fotbollen kräver dessutom FIFA och SvFF skriftliga avtal. Tydliga och enkla avtal är en garanti för att slippa onödiga processer i efterhand. Processer som, oavsett utfallet, medför merkostnader och slöseri med resurser som istället hade kunnat läggas på idrottsklubbens kärnverksamhet.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.