"Så snett det blev med polisnotorna"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det har under en längre tid varit uppmärksammat att bolagiserade fotbollsföreningar, så kallade IdrottsAB tvingas betala för polisens ordningskostnader i samband med sina hemmamatcher. Kostnaderna för de bolagiserade klubbarna, AIK, Hammarby, Djurgården och Örebro uppgår till flera miljoner varje år.
Bakgrunden till de så kallade polisnotorna är ett domslutet där det fastslogs att bolagiserade idrottsklubbar i allsvenskan arrangerar matcher med vinstsyfte och därmed blev dessa klubbar tvungna att betala för kostnader i samband med fotbollsmatcher, eftersom de inte ansågs vara ideella. Foto: Scanpix

 

Av den anledningen har jag i min examensuppsats i juridik på Stockholms universitet, studerat de bestämmelser som reglerar grunderna för polisens möjlighet att ta betalt för ordningshållning i samband med fotbollsmatcher.

De har ändå samma värdegrund

Den bestämmelse som reglerar betalningsansvaret vid dessa fotbollsmatcher innebär att en arrangör som arrangerar en fotbollsmatch med vinstsyfte ska betala för polisens kostnader för ordningshållning.

Däremot behöver inte klubbar som är ideella betala för dessa kostnader.

Polisen började ta betalt för bevakningen av dessa fotbollsmatcher efter ett domslut från kammarrätten. Domslutet fastslog att bolagiserade idrottsklubbar i allsvenskan arrangerar matcher med vinstsyfte och därmed blev dessa klubbar tvungna att betala för kostnader i samband med fotbollsmatcher, eftersom de inte ansågs vara ideella.

Min studie har visat att det i praktiken är få skillnader mellan IdrottsAB och ideella fotbollsföreningar i fotbollsallsvenskan, därför bör lag som spelar i samma serie delta på samma villkor.

Även om IdrottsAB per definition är ett aktiebolag måste de fortsatt uppfylla samma värdegrund som de ideella föreningarna gör, annars får t.ex. AIK inte delta i Allsvenskan.

Alla har ett vinstsyfte

Både ideella föreningar och IdrottsAB arrangerar sina matcher med vinstsyfte och båda omfattas av EU-rättens definition av vad som utgör företag, dvs. ekonomisk verksamhet. Att även ideella föreningar kan utgöra företag har fastslagits av marknadsdomstolen i bilsportsmålet och omfattande praxis från EU-domstolen.

Eftersom det i praktiken är få skillnader mellan AIK som bolag och Malmö FF som en ideell förening, ska EU-s konkurrensregler tillämpas. Av dessa regler är det t.ex. inte tillåtet att ge ett statligt stöd till ideella fotbollsföreningar i Allsvenskan.

För att det ska vara ett stöd måste stödet komma från staten, innebära gynnande av företag, snedvrida konkurrensen och påverka handeln mellan medlemsstater.

Min avhandling har konstaterat att det föreligger en stor risk att alla kriterier är uppfyllda.

AIK utmanar reglerna

Anledningen är att även subventioner kan bedömas som stöd, vilket ett undantag från att betala en kostnad innebär. Subventionen ges även från staten och innebär en snedvridning av konkurrensen eftersom de ideella föreningarna får en ekonomisk fördel.

Det kravet som på förhand är mest svårbedömt är om det kan anses påverka handel mellan medlemsstater. I denna bedömning har EU- domstolen en generös tillämpning där det är tillräckligt att visa att stödet hypotetiskt kan påverkan handel mellan medlemsstater.

Nu har AIK fotboll anmält polisens avgift till kommission som ska ta ställning till om avgiften är förenligt med EU:s konkurrensbestämmelser. Det ska bli intressant att ta del av kommissionens bedömning. Inte minst kan ett fällande beslut medföra omfattande konsekvenserna för idrotts- Sverige.

Nils Penton

Han är jur.kand som i sin examensuppsats i juridik på Stockholms Universitet har tagit upp polisnotorna och dess bakgrund. Penton har för övrigt kombinerat sina studier med en idrottskarriär som tävlingscyklist på nationell och internationell nivå.

Jan Ahlström (inte verifierad)

fre, 2013-02-08 12:59

1. Djupt okunnigt!!!

"Min studie har visat att det i praktiken är få skillnader mellan IdrottsAB och ideella fotbollsföreningar i fotbollsallsvenskan, därför bör lag som spelar i samma serie delta på samma villkor." Så till den grad okunnigt att studien borde underkännas. Det finns en stor och avgörande skillnad mellan aktiebolag och idrottsföreningar. Det förstnämnda får och måste fakturera/dra av moms. För ideella föreningar är det precis tvärtom

lasse b (inte verifierad)

lör, 2013-02-09 16:37

2. aktiebolag skall verka efter

aktiebolag skall verka efter aktiebolagslagen, något liknande regelverk vad gäller ideella föreningar finns inte, den enskilda föreningens stadgar styr

Nils Penton (inte verifierad)

mån, 2013-02-18 09:44

3. Förtydligande?

Hej Jan! Jag har inte studerat momsregler utan min studie har fokuserat på om både "ideella" föreningar som spelar i fotbollsallsvenskan och idrottsAB som deltar i samma serie ska betraktas som företag rent juridiskt. Med det manas att ideella föreningar bedriver ekonomisk verksamhet och att den ideella verksamheten inte är så särskiljande att den ska undantas pga idrottenssärart. Om en ideell förenings verksamhet kan betraktas som företag kan konkurrenslagstiftning bli aktuellt att tillämpa. Om du vill får du gärna ta del av hela studien.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.