Det blev ändå ett pinsamt VM...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att det varit ishockey-VM och att Tre Kronor blev svenska mästare, är något man knappt märkt i Stockholm, där ju spelen ändå ägt rum. Ända tills på måndagen.
När det väl kom till guldfirande då fanns Stockholms politiker på plats. Men de anslog aldrig resurser för att göra Stockholm till VM-staden under turneringen. Foto: Janeric Henriksson, Scanpix

 

Kungsan fylldes av jublande fans och ett lika lyckligt Tre Kronor har det knappast varit synligt ens på Söder att det spelas ishockey bara nån kilometer bort.

Så gränslöst dåligt av stan!

Jämför man med Malmö och Eurovision skäms man över att vara stockholmare, och att Stockholm är så njuggt mot sina egna invånare.

Och alla turister som rimligtvis borde tycka det är kul och kanske till och med exotiskt med ishockey undrar säkert också var festen äger rum.

Flera hundra miljoner kronor lägger landstinget på en spårvagn som i folkmun kallas NK-expressen. Stockholms Stad som säger sig vara en evenemangsstad satsade enligt uppgift 2 miljoner kronor på hockey-VM. Var, kan man undra. Och hur är en annan fråga.

Hur resonerade politikerna?

Pinsamt. Var fanns storbildsskärmarna? Öppethållandet på krogar och restauranger? Tablåerna? Ingenstans.

Det var knappt man förstod att VM faktiskt pågick i Globen.

Eller vill evenemangskåta politiker att alla ska titta på TV istället? Stå ut med sändningar så fyllda med reklam, att spänningen i matcherna försvinner helt.

Dessa reklampauser

Jag kommer ihåg i början, innan Sverige hade reklam-TV. Ibland åkte spelarna omkring och vände på isen och man fattade ingenting, men då var det ett utländskt tv-bolag som ägde rättigheterna. Och maxpauser för reklam låg på nån minut.

Nu somnar man nästan under reklampauserna och kanske har man tur och yrvaket vaknar till när matcherna börjar igen, men oftast sover man över allt och får lyssna på sportradion eller läsa morgontidningarna istället. Det är typiskt och trist.

Tänk om vi kunnat stå i Kungsan och kolla matcherna istället, eller varför inte på stadens bibliotek. Medborgarplatsen hade förstås varit allra bäst, men så mycket beslutsmässighet saknade väl Stockholmspolititkerna.

+

Två vinnartjejer

Tack och lov att Magdalena Forsberg vann Mästarnas Mästare.

Tack för att uthållighet och trevlighet lönade sig.

Jag hade varit nästan lika glad om Anna Lindbergh vunnit. Men allra gladast nu för att Magda vann. Grattis!

Cecilia Giertta

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser.

Fakta

Mästarduellen blev avgörande. Anna Lindberg fick inte ordning på klossarna. Det gjorde däremot Magdalena Forsberg som därmed avgjorde och vann Mästarnas mästare 2013.

Magdalena Forsberg, Bernt Johansson och Anna Lindberg gjorde upp, först i grenarna Jubelidioten och Jaktstart och sedan avgörandet i Mästarduellen.

 

- Det här hade jag absolut inte räknar med. Jag trodde inte att jag skulle rå på Anna, sa en överlycklig Magdalena.

Björn Sundberg (inte verifierad)

mån, 2013-05-20 22:33

1. VM är väl VM iof men samtidigt...

... är detta ett relativt ointressant VM eftersom det är nationella b-lag som spelar... Jag vill inte att mina skattepengar ska haussa ett sådant arrangemang. Hade de bästa varit med dvs de som spelar NHL-slutspel hade det varit värt investeringen. I nuläget skrivs knappt en rad i USA och Kanade om detta evenemang... Istället blev det mer ett tevereklams-VM på ett gränsande till oetiskt sätt...

Jonas Johnsson (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 05:30

2. Powerbreak

Håller med om osynligheten kring VM. Det är synd att när Stockholm ändå har ett arrangemang så syns det knappt i staden att det pågår. Däremot så är de två pauserna under respektive period, powerbreaks, fortfarande 60 sekunder långa. Det har inte förändrats sedan VM gick i en icke reklamfinansierad kanal. Så du blandar ihop det lite. Sändningarna i periodpauserna kan dock definitivt förbättras.

lasse b (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 07:35

3. håller med ...

Hej ! Håller med Björn Sundberg till 100 procent ! En totalt ointressant B-turnering som media hyllar på ett oförskämt och oetiskt sätt ! Att 50-öreslaget som kallar sig tre kronor därtill gick till final på ren tur, ett straffskott som råkade träffa rätt; straffar i hockey är ett lotteri; turen att bröderna Sedin blev arbetslösa när dom och hela Vancouver Canucks spelade för dåligt; allvarligt med denna mediala hysteri när det gäller just hockey; det finns andra sporter med klart högre samhällsvärde ...

Björn Sundberg (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 08:20

4. De flesta jag känner inkl mig

De flesta jag känner inkl mig själv var oerhört irriterade över reklamavbrotten. Hur många vet jag inte men de flesta upplever dem som fler än tidigare. Bättre om public service sänder detta så vi slipper reklameländet. Och att VM bara gick vart tredje år med de bästa spelarna. Just nu är det bara ett kommersiellt jippo som IHF ska krana teverättighetspengar ur, som ska locka tittare sitta och tugg reklam. Oetiskt.

lasse b (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 09:05

5. Bäste Björn !

Bäste Björn ! Helt och fullt samsyn; ett kommersiellt jippo som även, i vanliga fall trovärdig media hakat på ! Jör mig extra intressant eftersom jag bla sysslar med en studie vad gäller idrottens samhällsvärde ...

Greven (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 13:45

6. lasse b

Du är en bitter människa. Med tanke på att det var en totalt ointressant B-turnering tycks VM ändå fångat ditt intresse. Jag är glad att Tre Kronor blev världsmästare, men så är jag också uppvuxen på flera platser i världen varför jag uppskattar Sverige och dess fantastiska idrottsmän. Oavsett om det är en B-turnering.

lasse b (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 14:46

7. ?

bitter som person ? jag sysslar med sakförhållanden,i detta fallet forskning om "Idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv" och lägger inga som helst personliga synpunkter på; nu söker jag stoff till delstudien om den mediala beskrivningen av den aktuella VM-turneringen; mest intressant är skillnaden mellan kvällspressens och seriös medias beskrivning av ...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.