Med utsikt från en k-märkt träläktare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
För mig, med ett sommarhus ett par mil bort från Kopparvallens konstgräs, var det naturligtvis underbart. Solen sken, över 6 000 hade flyttat in i detta fotbollens Idyllien, och det som gick att beskåda var som en osannolik repris av ett oförglömligt 70-tal.
Nye Djurgårdstränaren Anders Johansson har plötsligt hamnar i en mardröm. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix

 

Åtvidaberg gjorde 5-1 på Djurgården. Det lilla bruket spelade, på trots mot all logik, fullkomligt skjortan av den anrika huvudstadsklubben. Spelade med lätta improvisationer partituret rakt av från fotbollens lektionsbok.

Åtvidabergs gör det omöjliga möjligt

Det var förstås en underbar 90-minutersuppvisning, en tydlig påminnelse om hur det var när vi satt där på den gamla, k-märkta träläktaren och såg Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson, Janne Olsson och alla de andra spela hem två svenska mästerskap.

Det Åtvidaberg gör idag, när kraven, lönerna, organisation, sponsormarknad så tydligt talar för storstäderna och mot de små bruken, är på sitt sätt mera häpnadsväckande.

Visst, det var en njutbar lördagseftermiddag. Men…

Ett Djurgården i förfall

Det som ännu tydligare framträdde där på Kopparvallens knallgröna konstgräs var en klubb i totalt förfall. Djurgårdens IF Fotboll.

Det var nästan svårt att se. Det gjorde ont att bevittna ett lag under en handfallen ledning bara rasa samman, springa runt som i en labyrint och leta efter en identitet, ett hopp, ett självförtroende, en lust att vara med.

Det vi såg var inte bara ett fotbollslag utan styrmedel och fart, det var en klubb som ropade på hjälp. Var den skall komma ifrån vet jag inte men sannolikt någonstans inifrån, där väl ändå en kärna av allsvensk kompetens ligger gömd.

Idrottens handfallenhet

Kaptenen och styrmannen hade lämnat skeppet. Det gungade vind för våg på öppet hav.

Ordföranden Tommy Jacobsson och tränaren Magnus Pehrsson avgick när gangsterhoten mot klubben kröp alltför nära. Det går aldrig att klandra den som flyr för sitt eget liv. Det finns inga regelverk som balanserar mod och rädsla.

Med detta sagt; ledarflykten i Djurgården är likväl en ödesdiger eftergift åt de krafter som ingen vill ha in i idrotten, inte ens ana på avstånd.

När det sker som skett i Djurgården - gangsters som kan skrämmas genom att ringa tränaren eller rent fysiskt visa sig på träningsanläggningen, dessutom bli bemött, hamna i dialog, direkt få uttala hoten - då visar idrotten den totala handfallenhet som väl borde vara utrotad vid det här laget.

Riv Sörgårdsstaketet och sätta upp taggtråd

Men det är som om svenska storklubbar inte fattat, att de vuxit sig stora i en tid med arenor där också de kriminella vill vara med och spela. Onda krafter utmanar vitala samhällsfunktioner, de lämnar naturligtvis inte idrotten i fred. Inte när idrotten i sig är stor, utmanande, lockar till sig tiotusentals åskådare per match och attraherar den finansiella marknaden.

Hallå där, vakna! Dags att riva Sörgårdsstaketet och sätta upp taggtråd.

Trist? Ja. Absolut. Det blev inte samma charm med olympiska spel efter München 1972 när terrorattacken mot Israels brottartrupp till slut krävde 17 människoliv.

Klubbarna är naiva!

Säkerheten numera rigorös, klimatet kyligare. Det var mycket roligare på den tiden man kunde ta hissen upp, knacka på hos Edström och Hellström och Kindvall och grabbarna och sitta på hotellrummet och snacka lite privat efter den officiella presskonferensen. Eller, för att återvända till Kopparvallen en tisdagkväll 1973, när jag kunde vanka runt Kopparvallen i avspänt samtal med Franz Beckenbauer kvällen före ÅFF:s match i Europacupen mot Bayern München.

Det var på Oskuldens tid.

Det är naivt att en tränare kan vara tillgänglig på telefon för dem som vill göra honom illa.

Det är naivt att en tränare tror att han kan ta upp samtal med störande bus på en träningsanläggning.

Det är naivt att inte bättre skydda huvudpersonerna, att inte stänga träningarna, göra anläggningarna (arbetsplatserna) säkra.

Sluta med lallandet

Det måste bli slut på lallandet om att man kan tala buset till rätta.

Det måste bli stängda dörrar, säkerhetsfolk som skyddar dem som avskyn och hoten riktas emot.

Det går inte att tro att den nya, skarpare, professionella, kommersiella världen kan leva parallellt med en vision om att krampaktigt hålla kvar en romantisk tid som flytt.

Se den råa verkligheten!

Vad vi än tycker om samhällets förändring så måste idrotten inse att den inte kan leva också i det förflutna.

Ta avstånd från buset! Se den råa verkligheten!

Att behandla dessa människor som supporters är lika korkat som när man en gång bjöd in Hells Angels och Bandidos till TV-sofforna och kallade dem motorcykelklubbar.

Djurgården har skrämts till handlingsförlamning. Det är tragiskt men likväl lite självförvållat.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Gud (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 13:26

1. Det var sanna ord. Klubbarna

Det var sanna ord. Klubbarna borde verkligen ta till sig detta budskap.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.