Vågar idrottsledarna tänka nytt?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Förhoppningen är att idrottsledarna vågar tänka nytt och bryta gamla mönster. Det är dags för det. 51-procentregeln, aktivitetsstödet och inte minst hur ser framtidens idrottsförening ut? RF-stämman ska ge svar.
Ingen riksidrottsstämma utan att viktiga beslut ska fattas. Varför skulle man annars ha stämmor? Men den här gången står 200 delegater inför flera strategiska val än kanske någonsin. Foto: Scanpix


I en ideell och föreningsdemokratiskt uppbyggd folkrörelse är förbundsstämman det högsta beslutande organet. Det är på stämmorna som de stora frågorna diskuteras och framtida vägval görs. Därtill ska verksamhetsberättelser godkännas och centrala poster tillsättas.

Det låter bra, ska vara bra, men blir det bra?

Helgens RF-stämma i Luleå är en viktig idrottspolitiskt tillställning som kommer att sätta spår i svensk idrott lång tid framöver.

Denna eviga 51-procentsregel...

Av de många frågor som ska diskuteras på stämman, så har den s.k. 51-procentsregeln utvecklats till det stora samtalsämnet.

Detta är kanske inte så konstigt. På en övergripande och ideologisk nivå är det givetvis en viktig principfråga om dagens ideella folkrörelse ska öppna upp för elitidrottsverksamhet i kommersiell regi.

Men bolagiseringsmöjligheterna är endast en angelägenhet för ett fåtal elitklubbar i ett begränsat antal kommersiellt starka idrottsgrenar.

Den  frågan berör så många fler

I dagsläget består idrottsrörelsen av cirka 20 000 lokala idrottsföreningar och ett drygt 20-tal (föreningsägda) idrotts-AB. Oavsett hur RF-stämman än beslutar i helgen så tror jag att denna fördelning kommer att bestå under överskådlig tid.

Jag ser således fram emot en spännande debatt i bolagiseringsfrågan. Men jag hoppas samtidigt att denna diskussion inte överskuggar de många andra framtidsfrågor som stämman har att behandla.

Hur ska det exempelvis bli med det lokala aktivitetsstödet?

Ett helt annat system

Medan 51-procentregeln rör ett mycket litet antal elitidrottsklubbar, så kan redan små justeringar i det lokala aktivitetsstödet ge långtgående ekonomiska effekter för en stor mängd barn- och ungdomsföreningar.

Här blir det således spännande att se om stämmans delegater godtar Riksidrottsstyrelsens förslag om höjd bidragsålder och att systemet med s.k. sammankomster ersätts av ett ledarbidrag.

Är förändringarna tillräckliga eller för små? Vilka idrotter vinner och vilka förlorar? Och delar stämman uppfattningen om att ett ledarbidrag kan stärka barnrättsperspektivet inom idrotten?

Spännande rapport

Men mest nyfiken är jag på hur stämman kommer att ta emot slutrapporten från idéprojektet "Framtidens idrottsförening".

Rapporten hittade jag närmast av en slump i den digra skörd av dokument som skickats ut inför stämman.

Innehållet är något så ovanligt och ambitiöst som en rejäl omvärldsanalys av hur aktuella samhällstrender kan påverka villkoren för morgondagens idrottsföreningar.

Kräver engagemang

Ansatsen är bred. Trots ett begränsat omfång på drygt 20-talet sidor behandlas alltifrån demografisk utveckling till kommersialiserings- och individualiseringsprocesser, aktuella ungdomstrender och förändrade villkor för ideellt arbete.

Därtill pekas på en mängd idrottsliga utmaningar på både elit- och breddnivå.

Det handlar om allt från Marknadsdomstolens omdebatterade beslut om att idrottsföreningar i konkurrensrättslig mening är att betrakta som företag när de arrangerar idrottstävlingar till trenden med allt mer kommersiell barn- och ungdomsidrott.

Det är en rapport som kräver starkt engagemang hos idrottens folk - och ett klart ställningstagande.

Våga tänka nytt

Rapporten utmynnar dessutom i ett antal slutsatser och rekommendationer. Budskapet är att våga tänka nytt på alla plan. Som...

att möta den ökade konkurrensen från kommersiella idrottsaktörer genom föreningsmässigt bedriva motionsverksamheter för de äldre och idrottsfritids och idrottsskolor för de yngre.

att stärka ungdomars delaktighet och engagemang.

att vitalisera de interna demokratiska processerna genom IT och ny teknik samt ompröva den traditionella synen på föreningar och medlemskap.

Rapporten ”Framtidens idrottsförening” har inte hittat alla svaren på idrottens många utmaningar. Däremot ställs de rätta frågorna.

Förhoppningsvis får rapporten den uppmärksamhet den förtjänar. Och att stämmans 200 delegater inte nöjer sig med att enbart diskutera 51-procentsregeln.

Johan R Norberg

Idrottspolitisk forskare vid Malmö högskola och utredare av statens stöd till idrotten

Fakta

Två stämmor, 210 ombud, över 650 deltagare och 101 mottagare av förtjänsttecken.

På fredag startar Riksidrottsmötet i Luleå där svensk idrott ska ta beslut för framtiden.

För den som inte är på plats finns möjlighet att följa RF-stämman på webben där allt sänds live via SVT Play.

Pär Ånell (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 14:10

1. Tänka nytt

RF:s strategiska dokument om Framtidens Idrottsförening ska ta sikte mot 2020. Svenska Skolidrottsförbundet jobbar sedan tidigare med en framtida strategi med sikte på 2025. Två av att-satserna ovan (under mellanrubriken Våga tänka nytt) är vi på väg att jobba med eller jobbar redan med. Att stärka ungdomars delaktighet och engagemang har länge varit ett mål för Skolidrottsförbundet. Nu har förbundsstyrelsen en medelålder på drygt 30 år. I våra arbetsgrupper finns många ledamöter mellan 15 och 25 år. De deltar på samma villkor som de något äldre ledamöterna. Till Riksidrottsmötet, inklusive ungdomarnas förträff, ombud och ersättare åker vi med 11 personer. Åtta av dem är födda 1988 eller senare. Att föreningsmässigt bedriva motionsverksamhet för de äldre är ingen huvudsaklig sysselsättning för oss, men verksamhet som idrottsfritids och idrottsskolor tilltalar förbundet. Verksamheter som gärna får vara tävlingsfria. Vi tänker oss att utvidga Skolidrottsförbundets verksamhet från att oftast vara under dagtid till att även finnas på kvällar och helger. Och då vill vi skapa tävlingsfria zoner där vi leker idrott, har roligt tillsammans och stärker kunskaperna i i föreningskunskap och ledarskap. Vill ni läsa mer om förbundets tankar finns ett första utkast till vår Färdplan 2025 här: http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkolidrottsforbundet/Omforbundet/Poli... Välkommen att läsa och tycka till!

Hans Lindahl (inte verifierad)

tis, 2013-05-21 18:57

2. Utvecklingsarbete av föreningar/förbunds sätt att arbeta

Visst måste Idrottsrörelsen tänka nytt om man vill vända den rådande trenden där allt fler ungdomar vänder sig bort från Idrottsrörelsen till förmån för andra alternativ. Vår motion från 2009/11 var ett seriöst försök att uppmärksamma på problematiken men även vara en gonggong för att börja matchen! Analysdelen i "Framtidens idrottsförening" är OK och i linje med det vi upplever på vår klubbnivå. Men, när det gäller den verkställande delen, dvs de "innovativa", konkreta förslagen så lyser dessa med sin frånvaro. Det utvecklingsarbete - vilket skall leda RF till nya framgångar - har inte ens påbörjats utan här verkar man sikta in sig på 2015. Vi har sammanfattat våra synpunkter i följande PM (som bör ses som en remiss till "Framtidens..."): http://www.narva.com/html/PM_remiss.pdf Det bör noteras att någon enkel quick fix naturligtvis inte finns men inte heller alternativet att fortsätta ratta RF:s färd framåt genom att bara titta i backspegeln. De sjunkande medlemssiffrorna indikerar att man nu börjar komma ut i gruskanten... och känslan är att man inte har en aning om varför, man gör ju allt rätt eller??? /Hans Lindahl, ordf Narva BK
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.