Idrottens viktigaste Green

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Var det verkligen en politisk handling Emma Green-Tregaro utförde när hon kvalhoppade i friidrotts-VM:s höjdtävling med regnbågsfärgade naglar? Jag tycker inte det.
Emma Green Tregaro skriver en autograf till William Wijkström, 9 år, på lilla DN-galan i Kungsträdgården. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix


Så sofistikerat, alldeles lagom, lågmält och vackert visade hon på ett helt oantastligt sätt sympati för de mänskliga rättigheter hela idrottsrörelsen oftare borde ta ställning för.

Av rädsla för följderna och vad den ryska publiken möjligen skulle kunna ställa till under finalen, tvingade Svenska Friidrottsförbundet henne till en mera neutral manikyr inför finalen - röda naglar är bara en annan av kärlekens kulörer - och det var fegt. Ett centralt påbud det också som hon med sitt timida sätt inte ville provocera.

Gäller att skydda folket...

Knappast förvånande att inga reaktioner kom från den ryska publiken under finalen. När det gäller att "skydda" sitt folk mot omvärldens "faror" är det ingen större skillnad på Putins Ryssland och Brezjnevs Sovjetunionen. Censuren fungerar ännu.

När vi skulle resa till OS i Moskva 1980 fick vi veta att de sovjetiska myndigheterna hade varnat sitt folk för umgänge med västvärldens gäster som skulle komma med "farliga" idéer och sprida veneriska sjukdomar. Svenska myndigheter hade fallit till föga för sovjetiska påtryckningar och tvingade oss att vända ut och in på väskor redan på Arlanda på jakt efter kondomer, pornografi eller annan illasinnad propaganda. Stadens centrum var rensad på prostituerade, tiggare och barn (!).

Integrationsminister Erik Ullenhag tycker att idrottsrörelsen (IOK inkluderat) är feg som inte tar ställning så som den t ex en gång gjorde mot apartheid i Sydafrika.

Den bojkotten hade effekt. Det intygade t o m Nelson Mandela när jag fick ett kort samtal med honom i Lausanne 1997 efter att han tillsammans med ett antal andra statsöverhuvuden (Göran Persson bl a ) gjort sitt för att försöka övertyga IOK om det förträffliga i att lägga de olympiska spelen 2004 i just deras land.

Regeringen inte särskilt mogen

Jag håller med Ullenhag. Å andra sidan är inte regeringen särskilt modig heller i de här sammanhangen.

Och alla de svenska företag som genom åren gullat med de mest förhatliga regimer skall vi bara inte tala om.

Nu tycker jag Emmas diskreta aktion missförstods totalt. Den ryska lagen förbjuder information om bl a homosexualitet - s k "icke traditionella sexuella relationer" - till personer under 18 år. Hur tio regnbågsfärgade naglar kan uppfattas som information om homosexualitet har jag svårt att begripa.

Nej, det var ingen politisk demonstration. Det var en sympatiyttring som kommer att få till följd, att hon blir inbjuden till och hyllad nästa gång det blir dags för Pridefestival i Stockholm.

IOK och övriga förbund ska ställa krav

Felet med IOK och internationella förbund som FIFA, IAAF m fl är, att de inte ställer krav på länder som de har för avsikt att tilldela ett världsevenemang.

Inte minst IOK, som har grundliga utvärderingar och omfattande manualer för hur ett OS skall genomföras, en innehållsrik kravspecifikation gällande arenor, miljö, ekonomi etc., borde vid en hearing med arrangörskandidaterna göra klart, att inga lagar som begränsar de mänskliga rättigheterna får gälla. I varje fall inte medan evenemanget pågår. Ja, man borde gå längre än så. Att aktivt verka för demokrati, yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter borde stå högt på IOK:s och de internationella förbundens agenda.

Evenemangen används i politiska syften, så har alltid skett, sker alltjämt, och för att låna ut en så belyst och internationellt betittad scen borde det ställas tuffa krav. Kampen för mänskliga rättigheter står över all politik.

De är idrottshistoriens största hjältar

John Carlos och Tommie Smith gjorde 1968 - när de sträckte sina svarta, handskbeklädda nävar i skyn på prispallen i Mexiko - liksom de afrikanska stater som marscherade ut i protest mot rasförföljelser en betydande insats. De är i min värld ett par av idrottshistoriens allra största hjältar.

Starka regimer med fruktade ledare har i alla år försökt köpa sig till världsomfattande evenemang i avsikt att förbättra sin omvärldsbild och erövra mark i den finansiella VM-tabellen. Idrottsvärlden har haft sina mutkolvar i betydande positioner - fotbollens Havelange och efterträdare Blatter, friidrottens Primo Nebiolo, IOK:s Samaranch - som möjliggjort politisk poängplockning på idrottens bekostnad. Det är möjligen bättre och mera genomlyst idag, men Blatter sitter kvar och undfallenheten och de vaga kommentarerna är pinsamma.

Det är inte rätt att vid varje stort evenemang kräva att enskilda individer agerar i främmande land. Looreen gjorde det på sitt sätt i samband med Melodifestivalen i Baku, Emma Green-Tregaro rev ifrån med sina färgglada naglar. De är båda värda respekt.

Idrotten påverkar, det vet alla

Men det är på politikerna, företagarna, de internationella organisationerna som vi skall ställa kraven. Idrotten får aldrig ge upp den kampen om den skall vara trovärdig bakom sina svulstiga paroller. Den vet - de mäktiga nationerna vet - att idrotten är en av de starkaste spelarna på den arena där människors rättigheter skall försvaras.

Mats Olsson sa det fint i sin söndagskrönika i Expressen: "Om inte omvärlden lagt sig i hade inte Nelson Mandela varit en ikon och Sydafrika hade inte sett ut som det gör…., hade inte västvärlden lagt sig i och en mur fallit i Berlin hade inte Jelena Isinbajeva kunnat resa jorden runt och blivit mångmiljonär på att hoppa högre än alla andra."

Just det.

Vi måste lägga oss i.

Heja Emma!

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Tina (inte verifierad)

tis, 2013-08-20 07:38

1. Hon gjorde helt rätt, stättar

Hon gjorde helt rätt, stättar Emma till fullo! Men samtidigt kändes det som att tävlande och prestation inte blev riktgit vad hon hoppats på. Det var ju ändå tävla som var hennes mål, och att ta medalj eller åtminstone känna sig nöj. Nöjd var hon men inte tävlingsmässigt!

AG (inte verifierad)

ons, 2013-08-21 13:49

2. Val man gör

Jag kan tycka att om man väljer att säga något, bör man göra det hela vägen. I Emmas fall skulle det betyda att behålla färger på naglar. Istället, blev hon negativt påverkat av eget försök att tydligtgöra sin egen åsikt. Tävlingar är viktiga och speciella för de tävlande det är på arenan man ska prestera. Det är därför man har lagt massa av sin och anhöriga mm tid, energi, pengar. Tävling ska komma först. Andra moment riskerar att ta så värdefulla fokus och energi från egen prestation. Jag skulle ha ställt upp och klappat om hon utan färg på naglar hoppat sig upp till en medalj OCH målat naglar till prisutdelningen. Eller kysst en annan kvinna på pallen som ryskorna hade gjort (oavsett vad de säger nu, var det tveklöst tydligt markering). Heja Emma, JA för instälningen. Planeringen/taktiken är en annan femma...

Dennis (inte verifierad)

fre, 2013-08-23 10:02

3. Fega SOK

Självklart gjorde Emma rätt och skall hyllas som en modig och stor idrottskvinna för det! Tyvärr är förbund och deras tjänstemän så fega och rädda om sitt egetb skinn och position att de motarbetar sådana initiativ som krävs för att kanske kunna få igenom positiva förändringar i länder med oacceptabel syn på mänskliga rättigheter etc. Ett skrämmande exempel är SOK:s Stefan Lindeberg som i Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article17323969.ab hänvisar till OS.stadgan och menar att det inte ska ske några liknande yttringar som Emmas i Sotji. Bestämmelsen han hänvisar till lyder "Ingen demonstration eller politisk, religiös eller etnisk propaganda är tillåten på OS-områden". Tyvärr läser den gode Stefan stadgan som en rysk homofob läser bibeln... Emmas naglar kan knappast anses vara en "demonstration". Inte heller har de något med politik, religion eller etnicitet att göra. De visar sympati med HBTQ-rörelsen men såvitt jag vet är det knappast en politisk rörelse. Eller menar SOK att man t.ex. inte skulle få ha en tröja eller märke till stöd för FN, Röda korset eller Läkare utan gränser? TRoligen gör han det men det är en orimlig, ologisk och felaktig tolkning.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.