TV4 har en suverän innertrio

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
TV-krönika: Egentligen är det nog Lasse Granqvist, Jens Fjellström och Hasse Backe som är den största skillnaden när man nu kan jämföra hur reklamkanalerna Kanal 5 och TV4s lyckas med sina respektive VM-kvalsändningar.
Tobias Hysén svarade för två drömmål - en tunnel på målvakten och ett volleyskott av yppersta klass. Undra om han inte blir het på den tyska spelarmarknaden efter de fullträffarna. Foto: Janerik Henriksson

 

Denna trio har kärleken och därmed glädjen till fotbollen i fokus, vilket gör kontrasten till det djupa djupa allvaret i Kanal 5s studio enorm.

De visar glädje

För visst är fotboll på allvar, vi ska kvala till Brasilien och Sverige spelar inte alltid så bra som alla vi tittare vill, och innerst inne vill vi nog alla vara förbundskaptener och få plocka med våra favoritspelare i laget. Men fotboll är ju glädjen också, vilket inte minst värdlandet för VM bevisat igen och igen.

Och då måste man kunna le, ögonen ska lysa inför första halvlek, man ska vara nyfiken och intresserad av minsta detalj som man säkerligen diskuterat 100 gånger redan.

Och det gör Lasse, Jens och Hasse, men det gör inte grabbarna i femman. Åh nej, här är det kolsvart, magra programledare tittar dystert in i kameran innan det är dags för nästa eländiga reklambreak.

Men var är kvinnorna?

Apropå grabbar. Jag är fortfarande så oerhört förvånad över hur reklamkanalerna helt lyckas glömma bort alla de kvinnliga sportjournalister som finns runt om i landet, och i Stockholm. Män och män pratar och pratar och det blir ju så himla förutsägbart.

Ja, utom när ovan nämnda trio finns på plats. Men åh vad tråkigt det blir.

Anna Brolin är ett lysande undantag, jättepåläst och kunnig. Men hon är så ensam. Var det verkligen bara under damernas EM-turnering i somras som tv-kanalerna hittade kvinnliga tyckarproffs? Kan inte kvinnor tycka även om män? Bastian och killarna, hur svårt är det att få kommentera och komma med inspel om dem?

Då trivs männen

Och har verkligen cheferna inte fattat att de flesta fotbollskillar tycker det är mycket roligare att bli intervjuade av kvinnliga sportjournalister än av manliga?

Här har webbkanalerna chansen att göra något annorlunda, men gårdagens studio i Expressen visade tyvärr samma mycket trista tendenser. Män, män, gossar, män. Hu. Män intervjuade män, män pratade med varandra i studion, och så lite fler män. Oerhört trist, inte minst med tanke på att vi faktiskt är ganska många kvinnor som gillar fotboll. Och är ganska nyfikna.

Och avslutningsvis har vi dessa män som ställer frågorna efter matchen "det här var väl härligt, kan du beskriva dina mål." Är det journalistik?

Cecilia Giertta

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser

Fakta

TV4 har sändningsrättigheterna till landslagets hemmamatch i playoff-spelet. När motståndet står klart avgörs också vilken kanal som sänder den andra matchen.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.