Idrotten gapar över för mycket

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det väl lite typiskt svenskt; att vi tror oss vara lite större och mera betydelsefulla än vi är. Som att vi ensamma kan lösa alla flyktingproblem och att Carl Bildt kan skapa fred på jorden, skriver Åke Stolt i nyårskrönikan.
Kajsa Kling är den senaste att slå igenom. I tjejerna landslag finns också Jessika Lindell-Vikarby, Maria Pietela-Holmer och Frida Hansdotter. Svensk utförsåkning har väl aldrig haft ett starkare landslag. Foto: TT Nyheter


Sverige är ett litet - om än mycket gott och framgångsrikt - land och vi markerar det med gigantiska arenor som vi egentligen inte kan fylla (tillräckligt ofta) och med vissa galenpannors visioner om att vi nu kan skrota den svenska modellen och övergå till ren kapitalism.

Bara tanken illa nog

SHL:s idéer om en ishockeyliga, där köpkraft slår ut sportslig rättvisa, stötte dessbättre på patrull.

Men det är illa nog att tankarna finns. Misstänker att Percy Nilsson i Malmö var en av de starka tillskyndarna men det är inte hans år i år. Han ertappades också med att ha borrat "punka" på en högljudd glassbil och har rättegång att vänta.

Men ingen genväg tillbaka till Elitserien den här gången.

Större är inte Sverige än att vi måste odla vår särart och vinna framgång på sportslig väg.

Räckte inte ens med Zlatan

Det var Zlatans år förstås. Det här också. Med allt han gör, står för och säger - på gott och ont - är väl frågan om han inte måste vägas in i samma klass som Borg och Stenmark nu. När får vi se dess like? Inte i min levnad i alla fall.

Men inte ens ett fenomen räcker i en sport som fotboll. Sverige missar fotbolls-VM. Det är inget ovanligt. Det gjorde Sverige 1962,1966, 1982, 1986, 1998, 2010. Det är trist förstås att sitta på läktaren och titta på; låt vara att fotbolls-VM blir en gigantisk stjärnornas fest ändå.

Målen han gör, på så många sätt och viss; med tyngt, med kraft, med elegans, med vilja och fräckhet, det starka intryck han gör som får till och med en självmedveten stad som Paris att lägga sig platt, humöret han visar, blicken som kan döda, respekten han får, ordens tyngd gör honom helt unik.

Så politiskt korrekta

Det är naturligtvis politiskt inkorrekt att säga - apropå den där bilen som Anders Svensson fick och sedan tackade nej till - att "damlandslaget kan få en cykel med min autograf." Men är det inte lite kul samtidigt? Har vi inte tillräckligt många politiskt korrekta som springer baklänges och aldrig säger sin innersta mening bara för att vara till lags.

Och har Zlatan någonsin varit politiskt korrekt? I något avseende.

Nu tycker jag förstås att Karl Erik Nilsson och hans fotbollsförbund klantade sig med den där bilen - varför skänka bilar till dem som har råd att köpa? -  ett förbund måste ju ändå ha en genomtänkt plan för sitt jämställdhetsarbete, men jag blir så trött när Pia Sundhage och andra plötsligt börjar tala om herrfotbollens värdegrund (detta hemska ord) så fort en enstaka spelare gör eller säger något ogenomtänkt. Var och en får väl ta ansvar för sitt. Inte behöver svenska landslaget gå på jämställdhetskurs bara för att Ibra låter som en typisk representant för Berlusconi-land.

Att Pia Sundhage varit årets mest hyllade och citerade idrottskvinna kan väl bara förklaras av att herrarnas motsvarighet, Erik Hamrén, är så platt och innehållslös i sin ledarstil.

+ + +

Johan Olsson fick bragdmedaljen och golfarna blev - putt. Sverige är en rödblommig skidnation som hyllar de snoriga och trötta. Golfarna behöver inte duscha. Är det vad som ligger dem i fatet? Eller beror det på att golfen inte finns på OS, inte har mästerskap som EM och VM? Vet inte, men Henrik Stensons triumfer på två kontinenter och en ranking som trea i världen gör honom till Sveriges just nu mest framgångsrike individuelle idrottsman i världen.

+ + +

När går Friends Arena i konkurs?

+ + +

Hur skall vi kunna lita på att inga matcher är uppgjorda?

+ + +

Åttionio (89) gånger har Bragdmedaljen utdelats. 18 kvinnor har belönats. Intressantare; av de senaste fjorton är åtta kvinnor. Och vem matcher Charlotte Kalla om hon vinner i Sotji? Eller varför inte någon av Jessika Lindell-Vikarby, Maria Pietela-Holmer, Frida Hansdotter eller Kajsa Kling? Svensk utförsåkning har väl aldrig haft ett starkare landslag. Skidor igen, alltså.

+ + +

Bordtennisen har visat livstecken igen (med kinesisk hjälp) - men hur tar sig svensk tennis upp ur källaren?

+ + +

Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet men det syns knappast i politiken. Men när hockeyns förslag om en (nästan) stängd liga och möjligheter att köpa sig in protesterade till och med statsminister Fredrik Reinfeldt. Lite sosse är han nog trots allt.

+ + +

Årets starkaste uttalande; Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova när hon, nyss släppt ur fängelset, sa: "Nu uppmanar jag till bojkott (av Sotji-OS. vår anm.) , jag uppmanar oss alla att inte sälja oss för all gas och olja i Ryssland." Hon kallade Putins frigivande av gruppen för "ett skrattretande PR-trick". Modigt.

+ + +

IOK:s och FIFA:s sätt att sälja sig till oljekapitalet och bidra till hänsynslöst utnyttjande av fattiga människor är Årets skandal. Jag skall be att få återkomma i det ärendet när vi närmar oss vinter-OS.

+ + +

Viasat kommer säkert att ge oss ett magnifikt OS. Det öppnar möjligheten för SvT att - äntligen - börja leva upp till sitt public service-uppdrag att leverera debatter, grävande reportage, avslöjanden, granskning, kritik som omväxling till alla ytliga, okritiska kommentarer. Ni har hört min bön förut, Johan Croneman, DN:s lysande krönikör, har hakat på; SvT (och Sveriges Radio också för all del) måste frigöra sig från sitt medberoende, sina arrangörsbojor, sina insyltade och rädda bisittare och verkligen  börja bedriva den journalistik som denna gigantiska marknad förtjänar.

+ + +

När Lasse Granqvist fick Stora Journalistpriset sade hans mor: "Men du är ju inte journalist." Helt rätt, mamma! Briljant är han - men knappast journalist.

GOTT NYTT 2014!

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Lars Andersson (inte verifierad)

ons, 2014-01-01 11:11

1. bragdmedaljen

inget ont om golf, men för mig är Olssons guld helt enligt regelboken på vad jag lägger in i ordet bragd, till skillnad mot, bäst under året, för lång och trogen tjänst t.ex. sen tycker jag det är svårt att jämföra olika sporter eller tjatet om "bäst genom tiderna" njut NU om nån gör nåt bra och låt var tid ha sina "hjältar"

Göran (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 12:12

2. Golf är OS-idrott...

...gör comeback i Rio 2016.

Tom Ahlsell (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 15:08

3. En LYSANDE krönika Åke..

En LYSANDE krönika Åke.. (Ännu än)Stort tack!

Erik Dahlberg (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 15:16

4. Lasse Granqvist

Bra krönika Åke! Dock, Lasse Granqvist ÄR journalist. Nåväl, alla kan göra fel. Även du.

Mats Matsson (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 21:31

5. Trevlig och intressant och

Trevlig och intressant och mycket bra krönika av Åke Stolt. Som alltid. Till skillnad från allt som Åkes efterträdare i Sydsvenskan Anja Gatu lyckas åstadkomma. Allt kretsar kring genusfrågor och jämlikhet. Därför förfasas givetvis Anja av Zlatan. Och värdegrunder osv..... Att säga något negativt om damfotboll är som att svära i kyrkan... Men Sydsvenskan är ju utdelare av Diamantpriset och därför höjs alla damspelare och Pia Sundhage till skyarna...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.