När rätt plötsligt blir fel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Nu är vi där igen. Ett avtal gällde inte i själva verket. Det visar hur viktigt det är med juridiskt hållbara avtal, inte minst beroende på sportindustrins stora kommersiella värden, skriver Karl Ole Möller.
Avtalstvisten runt Marcus Nilson får konsekvenser. Allra mest måste kontrakten med mycket högre noggrannhet. Foto TT Nyheter

 

Under veckan har Arbetsdomstolen i en vägledande dom mellan hockeyspelaren Marcus Nilson och Djurgården Hockey visat betydelsen av rätt formulerade kontrakt.

Ett typiskt kontrakt

Domen får konsekvenser för många aktörer inom idrottsindustrin, inte bara inom hockeyvärlden.

I de flesta inhemska lagsporter tecknar klubben och den enskilda spelaren tidsbestämda anställningsavtal, t ex för ett visst antal säsonger i SHL eller Allsvenskan, etc.

Just de här avtalen ger vanligen parterna inte någon ensidig rätt att säga upp avtalet innan avtalsperioden har löpt ut. Har en klubb kontrakterat en spelare för ett visst antal säsonger, så är avtalet gällande så länge som spelaren fullgör sina skyldigheter enligt spelaravtalet, om inget annat har avtalats.

Arbetsdomstolen gör alltså ingen skillnad på spelaravtal inom idrotten och sedvanliga anställningsavtal för andra branscher. Lagen om anställningsskydd (och i vissa fall tillämpliga kollektivavtal) med dess omfattande skyddsregler för den anställde är alltså tillämplig även för anställda idrottsmän på samma vis som andra löntagare.

Klara regler

Lagen om anställningsskydd (LAS) ger möjlighet att låta en arbetsgivare säga upp ett tidsbestämt avtal i förtid genom avskedande. Detta förutsätter dock att den anställde allvarligt har åsidosatt sina åligganden enligt anställningsavtalet.

Om arbetsgivaren vill säga upp avtalet i förtid av någon annan anledning, så måste det alltså uttryckligen anges i anställningsavtalet.

I den aktuella tvisten hade Marcus Nilsson anställts som hockeyspelare i Djurgården Hockey under perioden oktober 2010 – april 2014. Djurgården Hockey avslutade dock anställningen redan den 30 april 2012, dvs. två år före avtalstidens utgång.

Särskild bestämmelse saknades

Djurgården menade att anställningsavtalet upphörde till följd av att klubben flyttades ner från Elitserien (dagens SHL) till Allsvenskan. Enligt Djurgården framgick det bl a av avtalets rubrik att anställningen endast avsåg spel i Elitserien. Även avtalets ekonomiska konstruktion talade för att anställningsavtalet endast skulle gälla för spel i Elitserien.

Arbetsdomstolen konstaterar i sin dom att både Marcus Nilson och Djurgården vid anställningens inledning utgått från att Djurgården under avtalsperioden skulle spela i Elitserien. Även avtalets rubrik och de ekonomiska villkoren talar för att Djurgården skulle spela i Elitserien de kommande säsongerna.

Avtalet innehåller dock ingen särskild bestämmelse om vad som skulle ske med anställningsavtalet om Djurgården åkte ur Elitserien. Den som påstår att ett avtalsvillkor föreligger har oftast den s k ”bevisbördan” för att så är fallet.

Djurgården har alltså inte lyckades bevisa att det fanns ett sådant särskilt villkor i anställningsavtalet och därför konstaterar Arbetsdomstolen att Djurgården gjort en oberättigad hävning av avtalet som får jämföras med ett avskedande.

Mallen kom från SHL...

Eftersom Djurgården inte haft någon grund för avskedet tvingas klubben utge såväl ekonomiskt (utebliven lön) som allmänt skadestånd till Marcus Nilsson.

Djurgården har hänvisat till att man använt sig av en avtalsmall som tagits fram av SHL och som används av samtliga klubbar i SHL. Den mallen saknar bestämmelser om vad som ska ske med anställningsavtalet om klubben skulle degraderas till lägre division som kanske inte alls motiverar de höga löner som betalas ut till spelare på Elitserienivå.

Hela fallet pekar åter på vikten av att se över sina skriftliga avtal och se till att så noga som möjligt reglera de olika situationer och speciella bestämmelser som man vill införa i avtal.

Inte ens en avtalsmall kan man lita på.

Karl Ole Möller

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.