När rätt plötsligt blir fel...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Nu är vi där igen. Ett avtal gällde inte i själva verket. Det visar hur viktigt det är med juridiskt hållbara avtal, inte minst beroende på sportindustrins stora kommersiella värden, skriver Karl Ole Möller.
Avtalstvisten runt Marcus Nilson får konsekvenser. Allra mest måste kontrakten med mycket högre noggrannhet. Foto TT Nyheter

 

Under veckan har Arbetsdomstolen i en vägledande dom mellan hockeyspelaren Marcus Nilson och Djurgården Hockey visat betydelsen av rätt formulerade kontrakt.

Ett typiskt kontrakt

Domen får konsekvenser för många aktörer inom idrottsindustrin, inte bara inom hockeyvärlden.

I de flesta inhemska lagsporter tecknar klubben och den enskilda spelaren tidsbestämda anställningsavtal, t ex för ett visst antal säsonger i SHL eller Allsvenskan, etc.

Just de här avtalen ger vanligen parterna inte någon ensidig rätt att säga upp avtalet innan avtalsperioden har löpt ut. Har en klubb kontrakterat en spelare för ett visst antal säsonger, så är avtalet gällande så länge som spelaren fullgör sina skyldigheter enligt spelaravtalet, om inget annat har avtalats.

Arbetsdomstolen gör alltså ingen skillnad på spelaravtal inom idrotten och sedvanliga anställningsavtal för andra branscher. Lagen om anställningsskydd (och i vissa fall tillämpliga kollektivavtal) med dess omfattande skyddsregler för den anställde är alltså tillämplig även för anställda idrottsmän på samma vis som andra löntagare.

Klara regler

Lagen om anställningsskydd (LAS) ger möjlighet att låta en arbetsgivare säga upp ett tidsbestämt avtal i förtid genom avskedande. Detta förutsätter dock att den anställde allvarligt har åsidosatt sina åligganden enligt anställningsavtalet.

Om arbetsgivaren vill säga upp avtalet i förtid av någon annan anledning, så måste det alltså uttryckligen anges i anställningsavtalet.

I den aktuella tvisten hade Marcus Nilsson anställts som hockeyspelare i Djurgården Hockey under perioden oktober 2010 – april 2014. Djurgården Hockey avslutade dock anställningen redan den 30 april 2012, dvs. två år före avtalstidens utgång.

Särskild bestämmelse saknades

Djurgården menade att anställningsavtalet upphörde till följd av att klubben flyttades ner från Elitserien (dagens SHL) till Allsvenskan. Enligt Djurgården framgick det bl a av avtalets rubrik att anställningen endast avsåg spel i Elitserien. Även avtalets ekonomiska konstruktion talade för att anställningsavtalet endast skulle gälla för spel i Elitserien.

Arbetsdomstolen konstaterar i sin dom att både Marcus Nilson och Djurgården vid anställningens inledning utgått från att Djurgården under avtalsperioden skulle spela i Elitserien. Även avtalets rubrik och de ekonomiska villkoren talar för att Djurgården skulle spela i Elitserien de kommande säsongerna.

Avtalet innehåller dock ingen särskild bestämmelse om vad som skulle ske med anställningsavtalet om Djurgården åkte ur Elitserien. Den som påstår att ett avtalsvillkor föreligger har oftast den s k ”bevisbördan” för att så är fallet.

Djurgården har alltså inte lyckades bevisa att det fanns ett sådant särskilt villkor i anställningsavtalet och därför konstaterar Arbetsdomstolen att Djurgården gjort en oberättigad hävning av avtalet som får jämföras med ett avskedande.

Mallen kom från SHL...

Eftersom Djurgården inte haft någon grund för avskedet tvingas klubben utge såväl ekonomiskt (utebliven lön) som allmänt skadestånd till Marcus Nilsson.

Djurgården har hänvisat till att man använt sig av en avtalsmall som tagits fram av SHL och som används av samtliga klubbar i SHL. Den mallen saknar bestämmelser om vad som ska ske med anställningsavtalet om klubben skulle degraderas till lägre division som kanske inte alls motiverar de höga löner som betalas ut till spelare på Elitserienivå.

Hela fallet pekar åter på vikten av att se över sina skriftliga avtal och se till att så noga som möjligt reglera de olika situationer och speciella bestämmelser som man vill införa i avtal.

Inte ens en avtalsmall kan man lita på.

Karl Ole Möller

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.