Det självklara är inte alltid givet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Gigantisk hall, loger, perfekt is, oberoendet av vind och nederbörd, men det kanske ändå inte är bandyns villkor. Lite kallt och härdande, korv med bröd kompletterat med en portfölj gillar många, möjligen många fler.
Magnus Muhren gråter efter sin sista bandymatch i karriären, den matchsom innebar SM-guld. Foto: Pernilla Wahlman, TT

 

Vad vi åskådare förväntar oss blev så uppenbart vid bandyfinalen på Friends arena på söndagen. 

Det är så med all idrott, vi bär på bilder av hur det ska bli.

På ett speciellt sätt...

I synnerhet när tillfället bara uppstår en gång på året. Så är det med SM-finalen i bandy och just i går fick jag tillfälle att höra kommentar från olika gäng av åskådare.

Där fanns de som var vana vid att se bandy, sedan de som har en tradition att gå tillsammans på just SM-finalen och ytterligare en kategori, de som sällan brukar kolla på bandy men nu såg tillfället.

Påfallande många hade kommentarer runt det traditionella som de uppskattade och det de saknade som en konsekvens av allt det bekväma inne på Friends.

Det visar på nytt att allt inte är så självklart.

Ingen given succé

Ett besök i den finaste av alla idrottssalonger i Sverige är inte bara därför en succé.

Det blev något annat.  Rent av lite närmare sanningen.

Premiären i fjol var ett enda galaparty med 40 000 åskådare som fick uppleva en folk- och bandyfest större än någonsin. Knappt en enda stol var ledig, matchen innehöll så mycket nerv och spänning som man kan önska sig och slutligen fick vi se ett hav av grön glädje eftersom Hammarby vann.

Från 40 000 då till 20 000 åskådare nu.

Det var bara halva antalet åskådare jämfört med i fjol och det kändes lite tveksamt när man tittade runt och såg en delvis tom arena.

25 000 i oväder, 20 000 i värmen

Tanken bakåt i tiden var oundviklig. Till Uppsala och Studenternas IP som länge var skådeplatsen för en av svenska idrotts mest klassiska arrangemang. 

Som 2010 och mötet Hammarby-Bollnäs (3-1). Det snöade något så kopiöst att folk på plats skrattade åt det eländiga vädret. Domare eller arrangörer kunde inte gärna skicka hem folk utan man tog beslutet att spela 3x30 minuter och så skedde trots att snön vägrade ge sig.

På läktaren stod 25 560 med vardera en decimeter snö som extra mössor på huvudet.

25 000 då i ovädret, 20 000 nu i värme... Det ger en viss eftertanke.

Kunden har rätt

Åskådaren är en kund i alla idrotter och kunder ska man lyssna på.

Nu gjorde både Västeråsklacken och Sandvikens supporters allt för att höja stämningen. De gjorde det bra, men kunde inte gärna ersätta 20 000 åskådare som aldrig kom.

Varför så många uteblev? Utgången  av semifinalerna i SM-slutspelet blev helt fel, ur bandyförbundets synvinkel.  Villa Lidköping och Hammarby förlorade, Sandviken och Västerås vann. 

I skenet av pengarnas betydelse det sämsta som kunde hända i kombinationen med att nyfikenhetens behag inte längre existerade.

Tre om budet

Undra förresten hur förbundet resonerar och vilken tankeställare den här matchen innebar. Uppsala Kommun försökte i det längsta spjärna emot för att behålla finalerna som var plusaffärer via 20-25 000 besökare i stan. 

Likaså ville Tele2 Arena vid Globen ha ett ord med i laget eftersom man  där också kan göra is. Men den arenan föll ur bilden eftersom bygget blev försenat.

I det läget erbjöd Friends Arena sådana villkor att bandyförbundet inte kunde göra annat än buga och tacka. Friends köpte helt enkelt hem bandyfinalen via förmånliga villkor. Ett fem-årskontrakt undertecknades, vikten av många event var viktigare än att se kostnaderna för att göra is i inte ens en vecka. I fjol var det en succé i många bemärkelser, men årets finaldagar blir desto mer kostsamma. 

Och det sker just nu när Friends inte alls har råd med sådana här affärer. 

Thomas Ejderhov

HB (inte verifierad)

mån, 2014-03-17 09:00

1. Bandyfinalen ska ses stående och utomhus!

Hela charmen har försvunnit med Friends Arena. Det är inte längre den folkfest som det var tidigare, inga pubar/restauranger som serverar "bandyfrukost" inte så upplyftande med en betongbunker på ett industriområde. Nej åter till studenternas med SM-final - Bandyfinalen ska ses stående och utomhus!

Bengt (inte verifierad)

mån, 2014-03-17 09:49

2. Avslaget

Har sett en hel del SM-finaler under åren - aldrig en så avslagen tillställning som den igår. Dödstyst på läktarnas långsidor och inte särskilt hett på planen heller. Så ska det bli tre år till! om inte Villa Lidköping kommer till final lär publiksiffrorna dala ytterligare de kommande åren. Flytta åtminste finalen till lördag - då kan det bli lite roligare publik!

Nisse Djuphamar (inte verifierad)

mån, 2014-03-17 11:09

3. Var ligger snittet på seroematcherna?

När var det 40.000 på en ute final? Det kan ju var så att bandyn inte är större i Sverige än så här.

BeA Nilsson (inte verifierad)

mån, 2014-03-17 18:47

4. Fel arena !

Jag anser att Friends Arena är TOTALT fel. Visserligen var jag med om att sätta ett svenskt publikrekord förra året. Men det går inte att hajjpa samma sak två år i rad. En SM-final i Bandy kan dra 20000 åskådare ungefär och upp emot 30000 om det vill sig väl med finallag och arenakapacitet. Men det som är en bandyfinal är: Bussresan dit oavsett vilket lag man hejar på (de behöver inte ens vara i final) Bandyfesten för bandyfansen ( många klubbar och deras fans har den sista "bortaresan" till SM-finalen) Unplugged and outside. (Man är där oberoende av väder och vind) Om sedan arenan ligger i Uppsala, Stockholm eller i Grönköping kvettar lika. Frisk luft och en genuin bandyportfölj har ingen dött av.

Magnus (inte verifierad)

mån, 2014-03-17 19:07

5. Dålig stämning redan förra året

Inte ens ifjol då det var drygt 30 tusen var det någon stämning. Friends arena kommer aldrig bli bra för bandyn. Den är för stor, för opersonlig och helt enkelt jäkligt tråkig. Om man nu måste ha finalen inomhus är det bara Tele2 som kan vara aktuell. Då kan det möjligtvis bli nära lapp på luckan någon gång när det är "rätt" finallag och på övriga finaler en 20-22 tusen, som det har varit på Studenternas. Annars tycker jag det är synd att Uppsala inte fick fortsätta med finalhelgen. De hade jobbat in en bra tradition, som hade varit värd att behålla. Allt måste inte vara i Stockholm.

conny (inte verifierad)

tis, 2014-03-18 11:02

6. biljettpris!

Kan ett biljettpris på 700 kr för en plats på långsidan ha något med saken att göra kanske?!

Anders (inte verifierad)

tis, 2014-03-18 14:10

7. Höga priser

För egen del är priset avgörande. Har bevittnat många finaler på Studenternas och då varit där oavsett finallagen. För att jag ska köpa biljett (700 kr för långsida) på Friends krävs det att Hammarby är i final. Minns inte exakt vad en biljett på Studenternas kostade, men jag tror att priset har minst fördubblats i och med flytten till Vännervallen
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.