Friidrotten har ju en sandlåda...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det påminner om den barnleksaken som kallas "banka lådan". Olika pluggar sticker upp ur hål och när bankar man ner en plugg, far en annan upp i ett annat hål.
- Ska jag? Får jag? Vill jag? är frågor som Björn Eriksson säkert ställt sig. Men nu frågar han sig också om han ska fullfölja sitt ja till valberedningen i Svenska Friidrottsförbundets valberedning om att bli ny ordförande. Foto: TT

 

Ja, jag tänker förstås på oredan kring ordföranden i Friidrottsförbundet.

Hur ska du ha det?

Det här är bakgrunden efter vad jag förstår;

En ordförande deklarerar att han vill sluta på nästa stämma. Valberedningen beklagar, frågar om han kan ändra sig och vid det nekande svaret, så sätter man igång att leta efter andra kandidater, intervjuar dessa och hittar så en kandidat som man tycker passar för uppdraget. Och han accepterar. Allt frid och fröjd.

Men så några veckor före själva valet kommer den avgående ordföranden ut och säger att han vill visst vill stanna kvar. Han har tänkt lite till, och nu tänker han att det skulle vara roligt att vara ordförande igen. " Det finns massor kvar att göra och jag känner mig sugen på att göra det" uppges han säga.

Oj då.

Och nu då?

Valberedningen gnuggar sig i ögonen. Hmm vad gör vi nu? Men efter några dagars fungerande kommer deras svar till den avgående ordföranden "vi vill gärna ha den nya kandidaten som vi arbetat för att hitta, vårt stöd finns bakom honom".

Den tilltänkta ordföranden intervjuas. Vill han ha uppdraget? Ja om valberedningen vill ha honom och det inte skapar oreda är han fortsatt positiv till att ställa upp.

Valberedningen vill ha honom.

Då deklarerar den avgående ordföranden att han ställer upp som motkandidat.

Han ångrade sig

Friidrottsförbundet riskerar att få en ny inre strid, den typ av strider som aldrig gynnar det förbund och den förening som inte ska arbeta för sig själv utan för andra, ex unga aktiva och lite äldre aktiva.

Det är alltså inte bra.

Nästa helg äger valet rum. För lugnet skull och för de aktivas skull, är det bara att hoppas att stämman ställer sig bakom valberedningens förslag och röstar fram den nya kandidaten.

Han är tydlig och kan åstadkomma mirakel, emellanåt.

PS: Mästarnas mästare, hur bra kan det bli??? Fortfarande tycker jag att det är trist att de deltagande måste åka ut, och så skulle jag gärna vad de aktiva sysslar med nuförtiden, men annars är upplägget näst intill perfekt. Fast åh vad man längtar efter det där fina varma vädret som de verkar ha där nere...

Cecilia Giertta

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.