EM-fest kontra serielunk...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sprakande Fotbolls-EM kontra en utdragen och trist serielunk. Det är klart att damfotboll betraktas på de mest skiftande sätt, konstaterar Cecilia Giertta i synen på något som vållar så mycket diskussion.
Var än Pia Sundhage medverkar så blir damfotboll något som intresserar människor. Foto: TT

 

Ingen vill se damfotboll, konstaterar Åke Stolt. Det gör han för kanske hundrade gången i sin karriär som sportjournalist, sportchef och nu krönikör i Idrottens Affärer. Åke Stolt får tycka vad han vill, och publiksiffrorna talar sitt tydliga språk. Å andra sidan var Fotbolls-EM för damer en enorm succé både sportslig och när det gäller publiksiffrorna, så att ”folk inte vill se damfotboll” är nog att göra det enkelt för sig.

Serielunken trist

Däremot tror jag att vi alla är ganska trötta på serielunken, redan nu. Det är för många matcher och det är för ojämna lag; en del är fantastiskt bra, andra trista.

När jag var sportjournalist för 100 år sen, talades det om att varje lag måste ha en ”fixstjärna” för att locka till sig publiken. För att få till en ”fixstjärna” måste man få tidningar och sajter, radio och tv att intressera sig och diskutera fixstjärnorna. Jag känner att det är ganska långt innan Fotbollskväll i SVT (gääääsp) börjar diskutera de kvinnliga eleganterna i allsvenskan. (För övrigt, vilken gubbmaffia!)

Fortfarande alltså, efter typ 40 års spelande, finns det inget eller mycket lågt intresse hos media att ens försöka engagera sig i damfotbollen; ja förutom när Pia Sundhage är med, hon är sin alldeles egen fixstjärna och det är hon väl värd!! Men annars. Nä, inget Fotbollskväll precis. Så tacka fan för att ingen vill se damfotboll, den är ju fortfarande okänd.

För femtioelfte gången...

Undantag finns förstås, både lokalt och riks, men det är alltså fortfarande undantag.

Och nu kan alla le lite överlägset och nedlåtande åt Tyresö som köpt ihop sitt lag. Att köpa ihop lag har aldrig varit bra, kolla vad som hände med Malmö Redhawks, kolla med Djurgården under några säsonger, ja exemplen är många.

Förr eller senare inser klubbledningen att det inte funkar, att det måste vara en bra mix mellan egna produkter och så en och annan som inte är fostrad i klubben. Skellefteå AIK är ju ett underbart exempel på det, där alla ställt upp.

Ungdomarna då...

I Tyresö ställde säkert många upp, men den ekonomiska prislappen var för hög,  fixstjärnor som världens bästa fotbollsspelare tyckte allsvenskan var tråkig och levererar bara i CL där nu nedgraderade Tyresö ska spela final. Det är snurrigt, och det ska bli intressant att se hur prislappen för att få vara kvar ska kunna betalas.

Tyresö FF var annars den damklubb som ju verkligen byggde på underifrån, som levererade. Men inte längre.

Och vad händer då med alla knattespelare och juniorer; hur ska de se på fotbollen som de älskar; är det bara ett ekonomiskt intresse eller älskar man att sparka på bollen, att vara med i ett lag?

+ + +

Det är svårt att inte bli småkär i Thomas Ravelli i Mästarnas Mästare. Jag vet inte om han är så där trevlig på riktigt, eller om det bara är ett spel framför TV-kamerorna. Men han framstår som en mycket snäll och mjuk man mitt i vinnarskallen, som gillar det där med lag, och det är alltid kul, även om det kan kännas helt otroligt att det blev han och Anna Laurell som ska upp mot Tommy Söderström och Johanna Sjögren i nästa program. Två målvakter som enligt all gängse ”kunskap” är lika stora individualister som de båda som tävlat individuellt.

Cecilia Giertta

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.