Om det finns villiga TV-bolag, så...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
VM några veckor före "Den blomstertid nu kommer"... Hur många som tittar är ointressant för IOK och VM-arrangörerna, det är vad tv-bolagen är villiga att betala som är viktigt.
En svensk viking på läktaren i Chizhovka Arena under ishockey-VM i Minsk. En lite talande bild...Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

När försvinner intresset för de stora, största idrottsmästerskapen? När devalveras stjärnstatusen i att ta hem ett OS-guld till att bli lika viktigt som en seger i världscupen. När blir VM-guldet nåt som bara den inre vänkretsen känner till?

Jag vet inte.

Det kommersiella styr

Men jag tror att man är farligt nära när man låter kommersiella intressen styra allt, från spelprogram till när tävlingarna ska börja och hur långa periodpauserna ska vara.

För handen på hjärtat.  

Hur spännande är ishockey-VM. Egentligen? Tittat mycket? Jag menar. Norge. Danmark. Hockeynationer? Nån som kommer ihåg hur det gick i OS? Vem som är svensk mästare i herr-hockeyn? Dam-hockeyn? 

Tänkte väl det. Det är faktiskt bara för mycket.

Här finns pengar att hämta

Innan idrottsvärlden blev genomkommersialiserad. Innan reklamfinansiering stödde all idrott som publik vill se, innan tv-kanalerna bestämde hur långa pauserna blev vid spelarbyten i hockeymatcherna. Då. Då var det sällan OS och VM samma år i samma idrott. VM körde tre år, och så var det ett OS. Tre år VM och så OS. 

Men det var inte bra. Tyckte de som såg de kommersiella möjligheterna. 1994 började man med Sommar-OS och Vinter-OS med olika intervaller, vartannat år. Och däremellan kom det VM. Men det var ju inte heller bra. Ointressant, mellantiden gav inget. Alldeles för lite VM.

Så då körde man allt när man ville. Egentligen. Fast fortsatt vartannat år med OS.

Enligt Hasse Alfredsson

Och eftersom det inte längre finns amatörregler för olympierna, betyder det oftast att det samma personer i både VM och OS och diamantligor och allt vad det heter.

Vilket betyder att i månaden februari/mars avslutas OS, med ett hockey-silver till de svenska herrarna, semifinal för damerna. Sen blir det slutspel i Elitserien hemma i Sverige, fast det heter SHL nu. För samma killar, nästan. Och så nu i maj spelar killarna VM. Ett par veckor före "Den blomstertid nu kommer". 

Lockande, inte sant. Hos en galen diktator som råkar älska ishockey men inte demokrati och yttrandefrihet, sånt är för mesar. Demokrati, det är blaha blaha, för att travestera Hasse Alfredsson.

Så länge det går att sälja

Och om några veckor igen är det dags för Fotbolls-VM i Brasilien. Och om två år är det sommar-OS där också. Och Vinter-OS i Sydkorea 2018. Kravet för att få arrangera Vinter-OS är förresten att det finns snö. Kanske borde IOK lägga in lite fler krav.

Demokrati till exempel. Yttrandefrihet. IOK skulle nämligen kunna göra det, men är för fega och bekväma för att våga. Pallar inte, muttrar gubbarna när de glider omkring i sina limousiner, förblindade av sin egen maktfullkomlighet.

Att fotbollen skulle våga, vilja och orka ställa några krav sker samtidigt som vi får medelhavsklimat i Kiruna. Visserligen har vi klimatförändringar, men...nä precis.

Så intresset hos den "breda allmänheten" kommer att minska i takt med att pengarna tillåts styra allt utifrån tv- och reklamtid. Hur många som tittar är ointressant för IOK och VM-arrangörerna, det är vad tv-bolagen är villiga att betala som är viktigt. Och de är villiga att betala så länge tv-bolagen kan sälja reklamtider till överpriser.

Det är därför hockey-VM faktiskt är ointressant. Reklamstyrda pauser. Samma killar, samma skridskoåkning, tränare och coacher som pratar på ungefär samma sätt. Nån blir skadad. Proffsiga reportrar gör bra intervjuer med spelare. Men intressant? Nä, lika spännande som fotbollsallsvenskan som går samtidigt. Med splittrade omgångar, för det vill ju de kommersiella krafterna ha.

Inte publiken. Vi tröttnar. 

Cecilia Giertta

Lars (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 10:27

1. En hel del fel i den här

En hel del fel i den här texten det var bara en svensk spelare som spelade i OS och sedan i SM-slutspelet nämligen Jimmie Ericsson i Skellefteå. Angående att det kommersiella tänket förstör idrotten så blir det ju väldigt överdrivet att börja prata om periodpauser i ishockey som om det skulle vara ett problem. De s.k. Powerbreaken med reklam i varje period kan dock diskuteras. Angående hockey-VM så är det ekonomiskt viktigt för IIHF:s verksamhet att spela hockey-VM varje år, man har blivit beroende av den intäkten. OS är ju än så länge inte förstört även om mutor och tveksamma arrangörsländer naggar imagen i kanten. Säga vad man vill om kommersiella krafter men det mesta i samhället handlar om pengar och ekonomi, så vad skulle alternativet vara.

Christer Derger (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 11:12

2. Helt rätt

Du har så rätt i din krönika. Jag är genomborgerlig och för frihet. Tyvärr tycker jag att det kommersiella styr för mycket. Inte ens betalkanaler jag betalar för att slippa reklam klarar att stå fria. Vad gäller ishockeyn har du helt rätt. Det var flera år sedan jag slutade titta på hockey både på arena och i TV. Totalt ointressant numera. För 10 år sedan såg jag mycket på hockey. Idag lägger jag inte en enda minut på det.

Patrik (inte verifierad)

tors, 2014-05-15 14:45

3. Vad baseras uppgiften om

Vad baseras uppgiften om reklam till överpriser på?

Oscar (inte verifierad)

tis, 2014-05-20 16:34

4. Hockey-VM är sinnebilden av

Hockey-VM är sinnebilden av allt som är dåligt inom idrotten. Usel kvalitet som hålls under armarna av media. Eller av kommungubbar som räddar ortens hockeylag med skattepengar, vilket är ännu mer vidrigt. Fantastisk krönika.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.