Barnslig debatt om Hamrén

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Han är varken sämre eller bättre än nån annan expertkommentator. Jag förstår verkligen inte kritiken mot Erik Hamréns insats i SVT:s VM-studio.
Han är varken sämre eller bättre än nån annan expertkommentator. Jag förstår verkligen inte kritiken mot Erik Hamréns insats SVT studion i fotbolls VM.

 

Frågan om det blir svårt för SVT:s sportjournalister framöver att bli kritiska mot landslaget och Hamren på grund av hans medverkan är barnslig. Samklangen mellan sportjournalister och dem de är satta att bevaka är med några få undantag alltid i harmoni. 

Och det är ett mycket större problem än ett expertkommenterande under fotbolls-VM. 

Annats som är mera angeläget

För hade samklangen inte varit så harmonisk, hade skandalen med att Quatar fått fotbolls-VM, handbolls-VM mm varit betydligt mer omskriven än vad den är idag trots Sunday Times' magnifika avslöjanden. 

Då hade debatten varit överallt, och journalisterna hade hängt inte bara Sepp Blatter i hälarna, utan också alla ledamöter i kommittén,  Platini och hela det manliga gänget av misstänkta mutkolvar runt om i fotbollsmaktens korridorer.

Som det är nu, är skriverierna en västanfläkt av det som drabbade ex Mona Sahlin när hon köpt lite choklad för regeringens bankkort, eller hade en dyr handväska i en tv-studio. 

Om de får chansen

All denna brist på allmän debatt visar tydligt att journalistiken fortsatt är extremt viktig för demokratin, och att också sportjournalistiken måste visa att man förmår att driva frågor som är obekväma för alla inblandade. 

Sportjournalistiken får inte stanna vid att skriva trevliga reportage och ställa tillrättalagda frågor inför en match. Sportjournalister är sannolikt de snabbaste och tuffaste journalisterna om de får chansen, men de måste också få utrymme för det kritiska, det som inte bara klappar medhårs.

Och det utrymmet vilar på ägarna, vare sig de är staten, norrmän eller andra investerare.

Att pappersmediaägare, som Bonniers, som Hjörnes, vägrar att ta sitt historiska ansvar för svensk demokrati är beklämmande. Ansvaret vilar tungt på oss alla; vi måste alla förstå att det kostar att granska samhället och dess makthavare, överallt, i alla världar. 

Men det är kostnad som är av yttersta vikt för vår framtid, i alla led. Även inom sportens värld.

Cecilia Giertta

Hasse Karlsson (inte verifierad)

lör, 2014-06-21 10:47

1. Barnslig debatt om Hamrén

En krönika, som helt saknar struktur och ett innehåll som åker än dit- än hit. En sportjournalistik som helt är i harmoni med Hamréns tyckande är vad krönikören har för uppfattning. Men kära nån, jämför analyserna som Hamren gör i studion med vad TV4:s Hasse Backe åstadkommer, så märker man en stor skillnad. Till Backes fördel. För Hamren gäller bra eller dåligt, överraskande eller inte, förmåga eller oförmåga mm.... Men han har nästan aldrig någon analys över hur man skall eller kan förändra sitt spel och agera för att få till en bättring. Sån´t borde Hamrén väl kunna kan man förvänta sig. Tycker inte kritiken mot Hamren är barnslig utan mycket välgrundad.

Jonas E (inte verifierad)

sön, 2014-06-22 08:53

2. Ojojoj

Cecilia, nu är du ute och cyklar riktigt ordentligt!!! Det enda krönikan visar på är att du själv inte ksn det minsta om fotboll. Jag tror att du tror att det är underhållning a la Let's dance. Om du blir road så är du nöjd. Så är det inte. Du uttrycker dig som om du är en högre varelse som står över den litet löjliga sporten och sportjournalistiken. Du inser inte att detta är en stor och seriös industri. Om du följer ovanståendes råd och jämför Hamrén med Backe så ser du skillnad i sakfrågan. När du gjort det så skulle vi nog uppskatta om du höll dig till dina kompetensområde i dina krönikor, vilka de nu är.

Hasse Karlsson (inte verifierad)

sön, 2014-06-22 16:37

3. Barnslig debatt om Hamrén

Hej Jonas. Jag förstår dina synpunkter, som helt sammanfaller med mina. Krönikören borde inte behandla sakfrågor, som hon har så svårt att greppa tag i. Allmänna icke sportämnen kan hon ju möjligen behandla, om hon inte har annan sysselsättning.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.