Var det straff eller inte?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Straff eller filmning? Mexicos Rafael Marquez sträckte ut benet, Robben föll, straffen innebar 2-1 och Holland-seger. Hur är det egentligen med domarnas standard i detta annars så fantastiska VM.
Bedrövelse i det mexikanska laget och bland supporters. Holland vände till 2-1 under slutminuterna. Foto: AP Photo/TT

 

Luis Suarez fick inte ens gult kort. Och han kanske inte ens bet italienaren Giorgio Chiellini, som snabbt drog ner sin skjorta för att visa bitmärken i sin axel. Det finns ingen rimlig tanke bakom bestraffningen.

Suarez försökte uppenbarligen skalla sin motståndare, och när en man med utstående tänder i överkäken och med öppen mun kastar sitt huvud mot en axel uppstår antagligen märken.

Men ville han bita?

Domarna har synfel

Hur som helst. Domaren såg ingenting. För domarna har uppenbara synfel under detta VM. Blundar för hemskheter, till och värre än det Suarez gjorde.

Urugayanen har uppenbarligen problem, han visat framtänderna på ett mindre sympatiskt sätt förut men det straff han nu fått saknar alla proportioner när man jämför med allt annat - för utsatta spelares fortsatta karriärer - betydligt farligare angrepp.

Avstängd för resten av VM - det hade varit OK för mig.

Alla överfall, då...

Men varför skall Fifa straffa honom för det som sker efter VM? Är det inte Liverpools sak att hantera en spelare som möjligen behöver annan typ av hjälp än att i fyra månader helt isoleras från sin sport. Han får inte ens sitta på läktaren. 

Vad tror man? Att han skall börja käka åskådare?

Fifa gick förbi alla gränser och dömde honom dessutom att betala över 700 000 kronor i böter.

Hur mycket skall då den få böta som kommer farande med dubbarna i högsta hugg - ett betydligt farligare vapen än en tandrad - rakt emot en kropp som riskerar att brista och kanske göra en spelare oförmögen att utföra sitt yrke?

Mitt framför domarna

Det finns ingen rimlig tanke bakom beslutet.

Det hade väl räckt med ett straff. Suarez fick tre.

Att domaren inte uppfattade något i just det här fallet kan begripas. Han kanske hade blicken åt ett annat håll, det är ju så mycket bök att hålla reda på i ett straffområde. Det var en snabbt, förbipasserande händelse i raden av våldsangrepp.

Då är det än mera svårbegripligt att spelare håller fast varandra som när två judokas sliter i varandras pyjamas, håller på med detta i tiotals sekunder utan att domaren, som ofta står bara några meter därifrån, inte ser, eller möjligen ser och struntar i det.

Bra fotboll i alla fall

Eller när de river med händerna kring halsen, drar i armarna, tar livtag. Och numera, en bit in i turneringen, plötsligt har upptäckt att de kondomtajta tröjorna är lite besvärliga att få fatt i och väljer att försöka dra byxorna av varandra. Det kan tyckas komiskt men har blivit ett eländigt, enerverande och förfulande inslag i den annars så fantastiska fotbollen. 

Att domarna inte fått prata sig samman för att ta krafttag mot lagens långa armar är för mig en gåta. Det borde blåsas straff. Det borde viftats med både gula och röda kort i början av turneringen för att signalera att detta övervåld inte accepteras. Det borde gjorts i turneringen början. 

Nu verkar domarna ha givit upp, de tycks ha förblindats genom att det händer så ofta, att de helt enkelt inte vågar följa regelboken för risken att lagen skall tvingas spela klart med hälften av spelarna kvar på planen.

Så synd. Det har ju varit så bra spel. Så många välkomna överraskningar, så många stjärnor som fått lysa. Låt vara att det kändes trist att Ronaldo försvann, när Pirlo släckte ner sin hundsnälla blick, när Rooney fick tacka för sig, när Iniesta och Xavi fick säga adios och börja fundera över hur nästa steg i fotbollsutvecklingen skall tas, nu när deras kvicka kortpassningsspel avslöjats och desarmerats.

Så mycket att se fram emot

Det finns ju så mycket godsaker kvar. Tyskland, som jag alltid gillat och som mycket väl kan vinna hela alltet, Neymar och hans Brasilien som blivit bättre och bättre men ändå har ett helt folk att besegra varje gång de går ut på planen.
Messi räcker nog inte för att föra Argentina till final, laget är inte tillräckligt bra rakt igenom. Holland har sin Robben, den spelare som kanske imponerat mest under hela turneringen.
Chile, Colombia, Mexiko och Costa Rica har gett oss charm och mod och en fräschör som den internationella fotbollen så väl behöver befruktas med.

Det är ett bra VM. T o m ett förlöjligat och söndermosat Frankrike har rest sig som ett Eiffeltorn och tittar ut över möjliga offer.

Domarna är sämst. Klarar det svårare, blundar för det enkla och mest uppenbara och följer inte regelboken.

Domarnas sämsta VM någonsin? Kanske.

Åke Stolt

Magnus blixt (inte verifierad)

lör, 2014-06-28 18:57

1. En som Suarez borde avstängas

En som Suarez borde avstängas på 2år. Överfall efter "situationen" borde prövas i civil domstol. Bitangrepp har inget med idrott att göra. Vad ska våra barn och ungdomar lära sig av detta? Jag tycker synd om Åke och andra som inte ser detta . Magnus

Åke Stolt (inte verifierad)

sön, 2014-06-29 12:54

2. Suarez

Hej Magnus, Suarez ser ut att skalla medvetet. Han skall ha en hårt straff. I detta sammanhang är avstängning för resten av turneringen ett mycket kännbart straff. Men bet han med avsikt? Jag tror att en civil domstol hade varit mycket mera noggrann med bevisföringen än vad Fifa var. Där hade det nog varit svårt att fälla honom. Och han skall ju inte straffas för det han tidigare gjort och avtjänat straff för. Inte heller för vad han kan göra de närmaste fyra månaderna.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.