Klart att Sverige kan prestera mera

Vi är ett för litet land. Vi har för få fotbollsspelare. Det är de vanligaste orsakerna som hörs i debatten. Men det är bortförklaringar. Sverige kan så mycket mer, men det krävs nyordning.
Miroslav Klose, alla tiders skyttekung i VM, laddar för söndagens final. Foto:Mattias Schrader, AP Photo/TT

 

Vid nästa styrelsemöte i Svenska Fotbollsförbundet kommer troligtvis en punkt på dagordningen vara.

Beslut om införande av utvecklingsprojektet: "Sverige mot VM. "En samsyn om Svensk Fotbolls framtid”.

Underrubriker kan vara:

- Vad kan vi lära av Tyskland ?

- Vilka talangutvecklingsprojekt i Sverige borde uppmärksammas?

- Bättre speluppfattning

- Kod för företagssamverkan

- Hur effektiviseras samarbetet mellan distrikt och klubbar?

Är det vad du önskar, vad alla önskar?

Ledarna vill inget annat

Jag är övertygad om att det finns inte en seriös ledare inom distrikt och klubbar som inte ställer upp på ett dylikt projekt. Och vilken kompetensutveckling det blir under arbetets gång!

Underrubriker kunde också vara tips till FIFA:

  • Modern domarcoachning under ett VM
  • På spelarnas uppvärmningsvästar står det nu FIFA med stora bokstäver I stället skulle det vara budskap gällande Fair Playbud typ; Jag har slutat filma”. ”Jag kommer inte att ha stora åthävor mot domaren”, med flera.

VM-festen i Brasilien blir därmed även en vardagsfest i Sverige!

Hänger inte på storleken

Nästan en tredjedel av de 32 länder som deltar i VM i Brasilien är mindre och i samma storleksklass som Sverige.

Costa Rica, 4,1 miljoner människor, enligt Wikipedia och Uruguay, 3,3 miljoner invånare, kommer inte tillsammans upp i Sveriges 9,6 miljoner. Och inte någon av de två länderna var slagpåsar i VM.

Inte heller Bosnien-Hercegovina med sina 3,8 miljoner är någon stormakt.

Visst är avståndet till typ Sydkoreas urval bland 50 miljoner invånare eller USA:s 314 miljoner monumentalt. Men varför skall vi förneka vår tradition och fina kultur?

Och kanske framför allt, vår förmåga att organisera. Inte minst det sistnämnda brukar vara argument som ofta anges som förklaringar till det "svenska idrottsundret". Åtminstone i högtidliga bankettsammanhang.

Undan med bortförklaringarna

Låt oss först avfärda bortförklaringarna.

När vi tittar på FIFA:s förteckning över registrerade fotbollsspelare är Tysklands 6,3 miljoner fotbollsspelare lika imponerande som finalmotståndaren Argentinas knappa 0,3 miljoner.

Två tredjedelar av de deltagande nationerna i detta skrattande, hoppande och gråtande VM är i Sveriges storleksklass.

Portugal, våra besegrare i VM-kvalet, 132 000 spelare av 10,6 miljoner känns lika rätt som Belgiens 400 000 aktiva av det totala urvalet på en befolkning om 10,5 miljoner.

Och har Brasilien inte bättre målgörare än Hulk, Fred och JO bland de 2,1 miljoner fotbollsspelarna i detta fotbollsälskande land är en berättigad fråga.

Inte hänger det på BNP

Ibland betonas de ekonomiska incitamenten fram som allena och saliggörande för ett lands idrottsframgångar.  Andra kan också komma med "vi har det för bra,ingen vill anstränga sig lika mycket längre som en Gunde Svan".

Om vi tittar på hur stor del av landets BNP som varje medborgare står för i genomsnitt, vad hittar vi då?

Siffrorna kommer från Wikipedias 2012 års uppgifter. Medan däremot Colombias 7 377 US-dollar är från år 2013. Vi noterar också finaldagens Tyskland med sina 42 000 US-dollar och Argentinas 11 573 US-dollar.

Belgien och Nederländerna, som vi ofta sneglar mot fotbollsmässigt (åtminstone Holland historiskt) har 43 426 respektive 46 000 US-dollar att stoltsera med.

Sverige då? Hela 55 000 US-dollar! Till och med starkare än Europamotorn Tyskland!

Enorma tillgångar i f d spelare

Den som tvivlar anger att Wikipedias uppgifter inte är tillräckligt seriösa eller att FIFA:s än mer inte är något att lita på. Skulle jämförelserna därmed halta? Tveksamt.

Svensk fotboll behöver gå på offensiven både på plan och i sammanträdesrummen!

Förr gjordes det många studiebesök av Svenska Fotbollsförbundet i Tyskland och Holland. Det var populära för de svenska elittränarna som också fick en chans att både ifrågasätta och enas om ett nytänkande.

94-hjältarnas känsla

Dessutom, det finns ju en enorm tillgång i före detta stjärnspelare. Som den forne landslagsbacken, numera talangutvecklaren, Björn Andersson i Bayern München, som vara en mycket passande värd.

Passa då på och ta med "Sveriges mest meriterade fotbollsspelare", Conny Torstensson. Han vann dåvarande Europacupen, numera Champions Leauge, med Bayern Munchen tre år i följd, 1974, -75,och -76. Han var också med och erövrade Intercontinental Cupen 1976.

Och varför tillvaratas inte kunnande och känsla i bronstruppen från 1994? Hur kan förbundet med Karl-Erik Nilsson strunta i att utnyttja deras intresse? Frågan är hur förbundsbasen resonerar inför framtiden och orosmolnen som redan döljer solen. 

"Vi har styrt för mycket"

Eller vad har Peter Gerhardsson som inte andra tränare har?

Från  tid till annan är det mesta målgörande laget i just hans Häcken. Vissa lag i allsvenskan får gå ihop "två och två"  för att komma upp i lagets målaptit. Peter Gerhardsson är som spelare en produkt av Hammarbys passnings- och offensiva spel. En välutbildad och reflekterande idrottsperson.

När vi berör spelsinnet med honom betonar han hur viktigt det är att tidigt se boll och medspelarna, kanske mer än motspelarna.  

”Vi har tillåtit oss att devalvera speluppfattningen som område”, hävdar Peter Gerhardsson som tycker att svensk fotboll i alldeles för lång utsträckning studerat England och att beteendet har blivit för försvarsinriktat.

”Vi som tränare har styrt våra spelare för hårt, åtminstone har vi inte i motsvarande grad öppnat upp deras kreativa, skapande förmåga”, fortsätter han självkritiskt.

Ganska snart är vi inne på det ena ledarskapsområdet efter det andra. Alla i Häcken har inte son-namn i efternamnet, om vi uttrycker det så. Hur har du tacklat den frågan, försöker vi ?

”Oavsett om spelaren kommer från Ghana,Backa eller Borås är dom enskilda individer och jag behandlar dom efter det”, säger Peter Gerhardsson.

Ta tillfället, starta en kampanj!

Naturligtvis har Häckentränaren, som numera bara har tre spelare kvar i laget från premiärsäsongen för sex år sen, synpunkter på hur svensk fotboll borde förändras men han glider skickligt vidare med kommentaren "Jag har mer än fullt upp med mitt”. 

Inte ens när vi påstår  att kontinuiteten är borta orsakat av för hög omsättning i klubbarnas ledning som i sin tur beror på att sponsorer och fans har för stor makt är ett tillräckligt för att få igång Gerhardsson och se en början till ett utvecklingsmanifest för svensk fotboll.

Vad ska behöva hända?

Curt Einarsson

Lelle Writer (inte verifierad)

lör, 2014-07-12 12:33

1. Sluta flumma

Problemet med svensk fotboll är att man blandar ihop god ungdomsverksamhet med framtagande av elitspelare. Behöver inte vara samma sak. Skall vi få fram ett slagkraftigt landslag i framtiden så måste vi redan i 10-12 årsåldern tid selektera ut begåvningarna, och ge dem välutbildade instruktörer. Här kan såväl Svenska fotbollsförbundet som distriktsförbunden hjälpa till med resurser. Istället hummar man med i föreställningen om att ingen vet vem som blir bra, och att oselekterade grupper med föräldratränare utan utbildning är lika bra, eller tom bättre. Inget ont om denna verksamhet. Det är bra ungdomsverksamhet, men ger inga spelare. Det vet alla innerst inne.

Johannes Gunnarsson (inte verifierad)

mån, 2014-07-14 02:38

2. I Sverige, liksom i Tjeckien

I Sverige, liksom i Tjeckien och Ryssland väljer de flesta riktigt duktiga lagidrottarna ishockeyn istället. Är det någon som inte tror att Sundin, Forsberg, Lidström, Alfredsson, br Sedin, Jagr, Ovetjkin, och Malkin inte kunde varit stjärnor i fotboll istället? Kanske borde fotbollen kolla vad hockeyn gör rätt? Sverige producerar mängder av världsstjärnor i hockey.

BP Coachen (inte verifierad)

ons, 2014-07-16 22:01

3. Att lyfta taket

Med en egen aktiv bakgrund i Sveriges största talangfabrik och dessutom som u-tränare i klubben i fem år finns en del tankar. Vi gör långt ifrån allt rätt i BP men en del är helt OK. Till att börja med: Curt en helt riktig insikt i vårt problem med svensk fotboll och framförallt utvecklingen på elitnivå. Några spontana synpunkter från min sida: - Varför har vi SÅ LÅGT till tak i diskussionen om hur vi kan bli bättre? Om bi överhuvudtaget skall nå en anständig nivå igen (kvala in till VM och EM med A-landslaget) så måste vi våga vända på stenar. Ifrågasätta modeller, utbildningsplaner, kompetensen hos de som distriktsförbund och SvFF utser som utbildningsansvariga och instruktörer och framförallt gå in i diskussionen UTAN personlig prestige eller med tanken att jag har har ett facit i min hand. - Vi lever i en värld där ungdomar vill nå maximal framgång, berömmelse och utdelning utan stor fysisk eller tidsmässig ansträngning. Lyft fram ideal som genom hårt arbete, målmedvetenhet, ansvar och engagemang har lyckats. - Spelförståelse är grunden för alla som sysslar med lagsporter. Jobba med att få din spelare att förstå vad jag kan göra för laget i min roll på planen. Att starta ett uppspel med en bra brytning eller att bygga upp ett mål med en löpning som drar isär försvaret och ger en öppning åt din lqgkompis skall ALLTID hyllas lika mycket som målskytten. - Lägg ned allt destruktivt snack om att Sverige är ett litet land med få spelare, en lång försäsong eller att vi inte har se rätta generna för att spela en tekniks fotboll ( vilken nolla började med den formuleringen..,) - Involvera och ta till vara kunskapen hos de som har praktisk erfarenhet av fotbollen i länder som ligger längre fram än oss i utvecklingen: Björn Andersson (Bayern Munchen), Jonas Thern, Johan Mjällby, Henrik Larsson, Per Zetterberg, Fredrik Ljungberg, Anders Limpar, Stefan Schwarz för att nämna några. Att ha varit elitspelare i Europa är inte samma sak som att bli en bra instruktör eller tränare. Men det finns en ovärdelig praktisk erfarenhet som ingen steg 4 utbildad svensk tränare som inte varit utanför landets gränser och arbetat kan bidraga med. - Börja med ödmjukhet och prestigelöshet när förändringen skall inledas. Sverige har en stolt fotbollshistorik. Men oavsett vad Stefan Lundin ( SEF) eller representanter ifrån förbundet säger så måste vi hitta ett sätt att arbeta med vår utveckling på elitnivå. Och det är inte samma sak som breddfotboll som är den lysande basen i verksamheten. Det finns många ideer och förslag. Släpp sargen och prestigen och LYSSNA på de. Alla är inte genomförbara. Men om vi skall komma i närheten av det som DFB (tyska förbundet) dfev igenom för ungefär femton år sedan och som genererat en hel del positiv framgång så är det bäst att vi lyfter blicken lite längre än eltipojklägret på Sannarpsfältet, ett U17-brons i VM och Zlatans målproduktion.

Jerry Andersson (inte verifierad)

tors, 2014-07-17 17:46

4. Bra krönika Curt!

Bra krönika Curt!

Drygt 4000 föreningar och förbund har sökt om stöd  för närmare 1,3 miljarder. I dag avslöjade Riksidrottsförbundet hur stort idrottens verkliga behov ärpå grund av Corona. Klubbar och förbund har önskemål om mycket mer pengar än vad statens anslag om 500 miljoner täcker. 

Nu får RF en synnerligen svår uppgift att fördela regeringens krispaket till idrottsrörelsen. Det står klart att många blir utan pengar eller får mycket mindre än vad de har förhoppningar om.

HL-laget Örebro HK är Sveriges mest publikdragande lag. Det visar Idrottens Affärers genomgång av den så kallade beläggningsgraden på ishockeyns och fotbollens arenor. Med beläggningsgrad avses det antal stolar som är sålda vid varje matchtillfälle.

Apropå publiksiffror och betydelse: I diskussionen om när fotbollen kan återstartas är det centrala för SEF-klubbarna, Allsvenskan och Superettan, att rädda det nya TV-avtalet.  Uppgörelsen med sändande Discovery garanterar klubbarna 700 miljoner kronor årligen under sex år.

Att sex förbundsordförande tydliggör betydelsen av motionsloppen för deras förbund och för idrottssverige stärker RF i arbetet mot regeringen. Ett arbete som sedan tidigare fokuserar på att skapa villkor för föreningar och förbund att kunna utveckla och driva lopp och andra event med skäliga villkor. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Onsdag morgon och två dagar kvar till beskedet – att idrotten tillåts leva och verka. Det är vad åtskilliga i alla fall vill tro inför Folk och Hälsomyndighetens utlovade svar på idrottens samlade vädjan om att få inleda träning och tävlingar.

Och vad händer då denna morgon? Jo, maillådan domineras av nyheter från företag som vill berätta om nya sponsoraffärer. Det om något är ett bevis på en förväntan och ett uppvaknande.

Statistik från Skatteverket visar en förflyttning av spelare. Men de har inte till nätkasino, utan många föredrar spel på hästar

Under våren har socialförsäkringsministern fört fram bilden av att spelandet på nätkasino ska ha ökat kraftigt under den pågående pandemin. Några fakta för detta påstående har inte presenterats, menar BOS (branschföreningen för onlinespel i ett uttalande.

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, hotar med repressalier mot distriktsförbund vid fortsatt samarbete med streamingtjänsten Solidsport.

Flera stora förbund som Skåne, Västergötland och Småland har efter förbundets påtryckningar tills vidare avbrutit all samarbete – och därmed har distriktets mindre klubbar förlorat chansen till  värdefulla tillskott till klubbkassan. Extra värdefullt nu i corona-tider.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.