Klart att Sverige kan prestera mera

Vi är ett för litet land. Vi har för få fotbollsspelare. Det är de vanligaste orsakerna som hörs i debatten. Men det är bortförklaringar. Sverige kan så mycket mer, men det krävs nyordning.
Miroslav Klose, alla tiders skyttekung i VM, laddar för söndagens final. Foto:Mattias Schrader, AP Photo/TT

 

Vid nästa styrelsemöte i Svenska Fotbollsförbundet kommer troligtvis en punkt på dagordningen vara.

Beslut om införande av utvecklingsprojektet: "Sverige mot VM. "En samsyn om Svensk Fotbolls framtid”.

Underrubriker kan vara:

- Vad kan vi lära av Tyskland ?

- Vilka talangutvecklingsprojekt i Sverige borde uppmärksammas?

- Bättre speluppfattning

- Kod för företagssamverkan

- Hur effektiviseras samarbetet mellan distrikt och klubbar?

Är det vad du önskar, vad alla önskar?

Ledarna vill inget annat

Jag är övertygad om att det finns inte en seriös ledare inom distrikt och klubbar som inte ställer upp på ett dylikt projekt. Och vilken kompetensutveckling det blir under arbetets gång!

Underrubriker kunde också vara tips till FIFA:

  • Modern domarcoachning under ett VM
  • På spelarnas uppvärmningsvästar står det nu FIFA med stora bokstäver I stället skulle det vara budskap gällande Fair Playbud typ; Jag har slutat filma”. ”Jag kommer inte att ha stora åthävor mot domaren”, med flera.

VM-festen i Brasilien blir därmed även en vardagsfest i Sverige!

Hänger inte på storleken

Nästan en tredjedel av de 32 länder som deltar i VM i Brasilien är mindre och i samma storleksklass som Sverige.

Costa Rica, 4,1 miljoner människor, enligt Wikipedia och Uruguay, 3,3 miljoner invånare, kommer inte tillsammans upp i Sveriges 9,6 miljoner. Och inte någon av de två länderna var slagpåsar i VM.

Inte heller Bosnien-Hercegovina med sina 3,8 miljoner är någon stormakt.

Visst är avståndet till typ Sydkoreas urval bland 50 miljoner invånare eller USA:s 314 miljoner monumentalt. Men varför skall vi förneka vår tradition och fina kultur?

Och kanske framför allt, vår förmåga att organisera. Inte minst det sistnämnda brukar vara argument som ofta anges som förklaringar till det "svenska idrottsundret". Åtminstone i högtidliga bankettsammanhang.

Undan med bortförklaringarna

Låt oss först avfärda bortförklaringarna.

När vi tittar på FIFA:s förteckning över registrerade fotbollsspelare är Tysklands 6,3 miljoner fotbollsspelare lika imponerande som finalmotståndaren Argentinas knappa 0,3 miljoner.

Två tredjedelar av de deltagande nationerna i detta skrattande, hoppande och gråtande VM är i Sveriges storleksklass.

Portugal, våra besegrare i VM-kvalet, 132 000 spelare av 10,6 miljoner känns lika rätt som Belgiens 400 000 aktiva av det totala urvalet på en befolkning om 10,5 miljoner.

Och har Brasilien inte bättre målgörare än Hulk, Fred och JO bland de 2,1 miljoner fotbollsspelarna i detta fotbollsälskande land är en berättigad fråga.

Inte hänger det på BNP

Ibland betonas de ekonomiska incitamenten fram som allena och saliggörande för ett lands idrottsframgångar.  Andra kan också komma med "vi har det för bra,ingen vill anstränga sig lika mycket längre som en Gunde Svan".

Om vi tittar på hur stor del av landets BNP som varje medborgare står för i genomsnitt, vad hittar vi då?

Siffrorna kommer från Wikipedias 2012 års uppgifter. Medan däremot Colombias 7 377 US-dollar är från år 2013. Vi noterar också finaldagens Tyskland med sina 42 000 US-dollar och Argentinas 11 573 US-dollar.

Belgien och Nederländerna, som vi ofta sneglar mot fotbollsmässigt (åtminstone Holland historiskt) har 43 426 respektive 46 000 US-dollar att stoltsera med.

Sverige då? Hela 55 000 US-dollar! Till och med starkare än Europamotorn Tyskland!

Enorma tillgångar i f d spelare

Den som tvivlar anger att Wikipedias uppgifter inte är tillräckligt seriösa eller att FIFA:s än mer inte är något att lita på. Skulle jämförelserna därmed halta? Tveksamt.

Svensk fotboll behöver gå på offensiven både på plan och i sammanträdesrummen!

Förr gjordes det många studiebesök av Svenska Fotbollsförbundet i Tyskland och Holland. Det var populära för de svenska elittränarna som också fick en chans att både ifrågasätta och enas om ett nytänkande.

94-hjältarnas känsla

Dessutom, det finns ju en enorm tillgång i före detta stjärnspelare. Som den forne landslagsbacken, numera talangutvecklaren, Björn Andersson i Bayern München, som vara en mycket passande värd.

Passa då på och ta med "Sveriges mest meriterade fotbollsspelare", Conny Torstensson. Han vann dåvarande Europacupen, numera Champions Leauge, med Bayern Munchen tre år i följd, 1974, -75,och -76. Han var också med och erövrade Intercontinental Cupen 1976.

Och varför tillvaratas inte kunnande och känsla i bronstruppen från 1994? Hur kan förbundet med Karl-Erik Nilsson strunta i att utnyttja deras intresse? Frågan är hur förbundsbasen resonerar inför framtiden och orosmolnen som redan döljer solen. 

"Vi har styrt för mycket"

Eller vad har Peter Gerhardsson som inte andra tränare har?

Från  tid till annan är det mesta målgörande laget i just hans Häcken. Vissa lag i allsvenskan får gå ihop "två och två"  för att komma upp i lagets målaptit. Peter Gerhardsson är som spelare en produkt av Hammarbys passnings- och offensiva spel. En välutbildad och reflekterande idrottsperson.

När vi berör spelsinnet med honom betonar han hur viktigt det är att tidigt se boll och medspelarna, kanske mer än motspelarna.  

”Vi har tillåtit oss att devalvera speluppfattningen som område”, hävdar Peter Gerhardsson som tycker att svensk fotboll i alldeles för lång utsträckning studerat England och att beteendet har blivit för försvarsinriktat.

”Vi som tränare har styrt våra spelare för hårt, åtminstone har vi inte i motsvarande grad öppnat upp deras kreativa, skapande förmåga”, fortsätter han självkritiskt.

Ganska snart är vi inne på det ena ledarskapsområdet efter det andra. Alla i Häcken har inte son-namn i efternamnet, om vi uttrycker det så. Hur har du tacklat den frågan, försöker vi ?

”Oavsett om spelaren kommer från Ghana,Backa eller Borås är dom enskilda individer och jag behandlar dom efter det”, säger Peter Gerhardsson.

Ta tillfället, starta en kampanj!

Naturligtvis har Häckentränaren, som numera bara har tre spelare kvar i laget från premiärsäsongen för sex år sen, synpunkter på hur svensk fotboll borde förändras men han glider skickligt vidare med kommentaren "Jag har mer än fullt upp med mitt”. 

Inte ens när vi påstår  att kontinuiteten är borta orsakat av för hög omsättning i klubbarnas ledning som i sin tur beror på att sponsorer och fans har för stor makt är ett tillräckligt för att få igång Gerhardsson och se en början till ett utvecklingsmanifest för svensk fotboll.

Vad ska behöva hända?

Curt Einarsson

Lelle Writer (inte verifierad)

lör, 2014-07-12 11:33

1. Sluta flumma

Problemet med svensk fotboll är att man blandar ihop god ungdomsverksamhet med framtagande av elitspelare. Behöver inte vara samma sak. Skall vi få fram ett slagkraftigt landslag i framtiden så måste vi redan i 10-12 årsåldern tid selektera ut begåvningarna, och ge dem välutbildade instruktörer. Här kan såväl Svenska fotbollsförbundet som distriktsförbunden hjälpa till med resurser. Istället hummar man med i föreställningen om att ingen vet vem som blir bra, och att oselekterade grupper med föräldratränare utan utbildning är lika bra, eller tom bättre. Inget ont om denna verksamhet. Det är bra ungdomsverksamhet, men ger inga spelare. Det vet alla innerst inne.

Johannes Gunnarsson (inte verifierad)

mån, 2014-07-14 01:38

2. I Sverige, liksom i Tjeckien

I Sverige, liksom i Tjeckien och Ryssland väljer de flesta riktigt duktiga lagidrottarna ishockeyn istället. Är det någon som inte tror att Sundin, Forsberg, Lidström, Alfredsson, br Sedin, Jagr, Ovetjkin, och Malkin inte kunde varit stjärnor i fotboll istället? Kanske borde fotbollen kolla vad hockeyn gör rätt? Sverige producerar mängder av världsstjärnor i hockey.

BP Coachen (inte verifierad)

ons, 2014-07-16 21:01

3. Att lyfta taket

Med en egen aktiv bakgrund i Sveriges största talangfabrik och dessutom som u-tränare i klubben i fem år finns en del tankar. Vi gör långt ifrån allt rätt i BP men en del är helt OK. Till att börja med: Curt en helt riktig insikt i vårt problem med svensk fotboll och framförallt utvecklingen på elitnivå. Några spontana synpunkter från min sida: - Varför har vi SÅ LÅGT till tak i diskussionen om hur vi kan bli bättre? Om bi överhuvudtaget skall nå en anständig nivå igen (kvala in till VM och EM med A-landslaget) så måste vi våga vända på stenar. Ifrågasätta modeller, utbildningsplaner, kompetensen hos de som distriktsförbund och SvFF utser som utbildningsansvariga och instruktörer och framförallt gå in i diskussionen UTAN personlig prestige eller med tanken att jag har har ett facit i min hand. - Vi lever i en värld där ungdomar vill nå maximal framgång, berömmelse och utdelning utan stor fysisk eller tidsmässig ansträngning. Lyft fram ideal som genom hårt arbete, målmedvetenhet, ansvar och engagemang har lyckats. - Spelförståelse är grunden för alla som sysslar med lagsporter. Jobba med att få din spelare att förstå vad jag kan göra för laget i min roll på planen. Att starta ett uppspel med en bra brytning eller att bygga upp ett mål med en löpning som drar isär försvaret och ger en öppning åt din lqgkompis skall ALLTID hyllas lika mycket som målskytten. - Lägg ned allt destruktivt snack om att Sverige är ett litet land med få spelare, en lång försäsong eller att vi inte har se rätta generna för att spela en tekniks fotboll ( vilken nolla började med den formuleringen..,) - Involvera och ta till vara kunskapen hos de som har praktisk erfarenhet av fotbollen i länder som ligger längre fram än oss i utvecklingen: Björn Andersson (Bayern Munchen), Jonas Thern, Johan Mjällby, Henrik Larsson, Per Zetterberg, Fredrik Ljungberg, Anders Limpar, Stefan Schwarz för att nämna några. Att ha varit elitspelare i Europa är inte samma sak som att bli en bra instruktör eller tränare. Men det finns en ovärdelig praktisk erfarenhet som ingen steg 4 utbildad svensk tränare som inte varit utanför landets gränser och arbetat kan bidraga med. - Börja med ödmjukhet och prestigelöshet när förändringen skall inledas. Sverige har en stolt fotbollshistorik. Men oavsett vad Stefan Lundin ( SEF) eller representanter ifrån förbundet säger så måste vi hitta ett sätt att arbeta med vår utveckling på elitnivå. Och det är inte samma sak som breddfotboll som är den lysande basen i verksamheten. Det finns många ideer och förslag. Släpp sargen och prestigen och LYSSNA på de. Alla är inte genomförbara. Men om vi skall komma i närheten av det som DFB (tyska förbundet) dfev igenom för ungefär femton år sedan och som genererat en hel del positiv framgång så är det bäst att vi lyfter blicken lite längre än eltipojklägret på Sannarpsfältet, ett U17-brons i VM och Zlatans målproduktion.

Jerry Andersson (inte verifierad)

tors, 2014-07-17 16:46

4. Bra krönika Curt!

Bra krönika Curt!

Helsingborgs kommun hjälper allsvenska HIF ekonomiskt igen. En avbetalningsplan för förra årets uteblivna hyra för Olympia har förhandlats om så att HIF får åtta år i stället för två år på sig att bli kvitt skulden. Klubben får betala en betydligt lägra summa per månad än som tidigare var avtalat.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

UteblivenPubliktillströmningensom en följd av höga biljettpriser och mindre marknadsföring har diskuterats flitigt i samband med fotbollslandskamper. Men nu har fotbolllförbundet mobiliserat och ansträngningarna ger resultat. Intresset för damlandslagets match mot Tyskland på Friends Arena i april är fortsatt stort. Samtidigt som tjejerna tränar i Sydafrika har försäljningen på hemmaplan nu passerat 18 000 sålda biljetter. Siktet är inställt på att överträffa det befintliga publikrekordet, 20 301. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Vad gör man inte för att visa glädjen över ett nytt sponsorskap. I synnerhet när värdet är så högt, då kan fyra herrar till och med ta på¨sig hockeyutrustning.

200 miljoner kronor i botten plus möjlighet till en mästerskapsbonus. Bonusen är densamma för herr-och damlandslaget och kan uppgå till maximalt 1,5 miljoner kronor per år om både Tre Kronor och Damkronorna vinner VM-guld. 

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.