”The beautiful game” etableras i USA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Inför smått fantastiska 109 000 åskådare på Michigan Stadium vann Manchester United mot Real Madrid med 3-1. Men själva resultatet var av mindre betydelse. Intresset däremot var ytterligare bevis för att soccer vinner anhängare i USA.
Trångt så det förslår. 109 000 kom till Michigan Stadium och fick uppleva en härlig match med fantastiskt stämning. Manchester United och Real Madrid vann ytterligare till soccer i USA. Foto: Paul Sancya, AP Photo/TT

 

Det finns en rad plusfaktorer.

Hur fotbollen, som ibland kallas ”The beautiful game”, etableras bland ungdomar, både tjejer och killar, dagens teknologi som internet och bredband som innebär att bilder och nyheter kan spridas snabbt och inte minst att företagen har upptäckt att här går det att nå bra marknadsföring och dessutom kom VM i Brasilien mycket lägligt.

Matchernas spelades på en tidpunkt som passade USA. Exempelvis såg nästan 25 miljoner amerikaner på USA-Portugal på ESPN.

Den snabbaste växande sporten

Faktum är att fotbollen är den snabbast växande sporten i USA.

USA är ett härligt land med många olika kulturer. Här om någonstans är det viktigt att människor från olika länder kan följa sina hemmanationer, favoritlag och favoritspelare via nätet.

Vid VM sände den spansktalande kanalen Univision över hela USA och visade alla VM’s gruppspelsmatcher gratis över Internet. 

USA:s förbundskapten, tillika förre tyska skyttekungen Jürgen Klinsmann, betyder mycket för sporten. En karismatisk ledare som får mycket uppmärksamhet runt sig själv och landslaget. Han är gift med en amerikansk före detta modell, bor i Los Angeles, har två barn och sonen Jonathan, är målvakt och står på gränsen till det amerikanska U18-landslaget och har valt att spela collegefotboll för ”University of California at Berkley” .

Globalt amerikanskt lag

USA:s 23-mannatrupp för VM i Brasilien hade fem tyskamerikaner (oftast amerikanska militärer som har träffat tyska kvinnor), en mexikanamerikan, en colombianamerikan, en norskamerikan och en spelare med isländsk bakgrund VM gynnade amerikanarna. Det var avspark på tidpunkter som passade TV och all marknadsföring runt sporten.

Slutspelen för NHL och NBA hade dessutom avslutats i början och mitten pa juni. I NHL vann LA Kings med 4-1 i matcher över NY Rangers den 13 juni och i NBA vann San Antonio Spurs också med 4-1 i matcher över Miami Heat den 15 juni. Det innebar att enbart baseball konkurrerade om TV-utrymme. Baseball hade heller inte kommit längre än till första halvan av ligan, varje lag ska spela 162 grundspelsmatcher.

Den stora sportkanalen ESPN gjorde en dokumentär om USA’s förberedelser inför VM med en en-timmes introduktion av fem 30-minutersprogram varav de sista var från Brasilien.

MSL pågick samtidigt med VM

Alla VM-matcher visades direkt av antingen ESPN eller ABC som är en nationell kanal. Dessutom sändes en-två timmars sammanfattningar och analyser av matcherna.

Nästan 25 miljoner människor tittade på USA-Portugal på ESPN och spansktalande Univision, det är runt 10 miljoner mer än medeltalet för antalet tittare för senaste National Basketball Association (NBA) finalerna och and Major League Baseball’s (MLB’s) finalen (World Series).

Men den amerikanska fotbollsligan, Major League Soccer (MLS), pågick oavbrutet under VM, men den ses mer som ett komplement och hade snarast fördel av mästerskapen .

Google har publicerat data runt olika sportsökningar. Att VM i fotboll är störst är ingen överraskning, men att VM 2010 hade flera sökningar än London-OS och årets Tour de France visar populariteten.

Avtalet tre gånger större

I USA är engelska Premier League populärast med en ökning av 233 procent enligt Google. Samma språk, många nationaliteter och visning av all matcher direkt i TV eller via Internet har hjälpt till att öka intresset.

Den stora nationella kanalen NBC skrev 2013 ett tre-årskontrakt med Premier League för 1 750 miljarder kronor ($250M) för att visa alla matcher. Andra TV-kanaler visar Champions Leauge, FA-cupen, engelska ligacupen, italienska, spanska, tyska, franska, holländska ligor och cuper. Lägg också till spansktalande kanaler som visar matcher från Latinamerika samt de amerikanska ligorna ”National Women’s Soccer League (NWSL)” och ”Major Leauge Soccer (MLS)” samt cup- och collegematcher.

I maj skrev MLS och den kontrollerande enheten U.S. Soccer Federation (USF) ett åtta-årsavtal med ESPN, Fox Sports och Univision Deportes som uppskattas ge 630 miljoner kronor ($90M) årligen fram till 2022. Det är tre gånger större än det avtal som gäller i dag.

Mycket populär bland ungdomar

VM-matcherna kommer att ses på smartphones, plattor och datorer,  enligt marknadsföretaget Ovum, som beräknar att det finns 5,9 miljarder skärmar i världen där man kan följa matcherna.

Fotbollen är också väldigt populär bland ungdomar. Det finns många orsaker men en av de stora är att det är möjligt att få stipendium och en bra universitetsutbildning för 350 000 kronor ($50,000) eller mer per år.

Det gäller speciellt tjejer. I USA gäller ”Title 9” som skrevs in som lag av president Nixon 1972 och som säger att det får inte finnas någon diskriminering baserat på kön för utbildningsprogram eller aktivitet med statligt stöd. Det innebär för ”College Sports” att lika många stipendier måste nå pojkar som tjejer. Varje stort college har amerikanska fotbollslag med 50-100 spelare och många skolor har fotboll för tjejer i sina idrottsprogram för att balansera och kunna möta ”Title 9”.

Den personen hade totalt fel

Fotboll är också en relativt billig sport jämfört med amerikansk fotboll, baseball, ishockey med flera.

Det här är plusfaktorer som har inneburit att ungdomsfotbollen har blivit väldigt stor. Här finns heltidsanställda tränare som ger privatlektioner för 700 kronor/timmen.

Framtiden för fotbollen i USA är väldigt ljus även om en person i USA försökte väcka uppmärksamhet genom och säga att ”ett ökat intresse för europeisk fotboll är ett bevis på att USA’s moral är på väg ner” utan att personen angav några som helst fakta. Såg att rapporterna också kom i svensk media vilket är tråkigt då det inte kan betraktas som annat än enskild händelse och inget annat.

26,5 miljoner såg VM-finalen

Faktum är att tränaren Jurgen Klinsmann nådde målet att ta USA till slutspel. CONCAF-regionen som USA tillhör fick tre av fyra lag till slutspelet - USA, Mexiko och Costa Rica, men inte Honduras.

ABC och Univision hade totalt 26.5 miljoner tittare i USA vid VM-finalen.

Damfotbollsligan gjorde ett nytt försök våren 2013 med åtta lag som spelar i ”National Women’s Soccer League (NWSL)”. Ligan fick ett nytt lag 2014 och har nu nio lag som spelar 24 matcher vardera före slutspelet. Publiksnittet under 2013 var 4 270, den högsta siffran var 17 619 vid mötet Portland-FC Kansas City den 4 augusti och lägsta siffran, 688 för New Jersey-Seattle den 14 april.  

Ligan utökas varje år

Herrfotbollsligan ”Major Leauge Soccer (MLS)” skapades 1993 som en konsekvens av att USA fick vara värd för VM 1994. Ligan inleddes med tio lag 1996.

I dag medverkar 19 lag (16 i USA och tre i Canada) som spelar 34 matcher innan slutspelet. Ligan kommer att få två lag till 2015, ett lag till 2017 plus ytterligare ett lag väntar på Stadium-tillstånd i Miami. Det är där David Beckham är en av ägarna).

Åskådarsnittet ligger på 18 497 så här långt. Vid VM i Brasilien deltog 21 MLS-spelare, varav tio spelade för USA. Don Garber, som leder MLS, har sagt att målet är att vara en av de bästa fotbollsligorna i världen 2022. MLS skall då nämnas i samma sammanhang som ligorna i England, Spanien, Italien och Tyskland.      

64 207 åskådare på derbyt

Förbeställningar på biljetter för MLS-laget FC Dallas sju återstående matcher har gått upp 45 procent efter VM jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Klockan 19.30 lokal tid och fem timmar efter slutsignalen för VM-finalen, Tyskland-Argentina, spelade Seattle och Portland derby i MLS - med 64 207 åskådare och ändå direktsänder matchen i TV över hela USA på ESPN. Det kallas derby även om det är 278 km mellan Seattle och Portland. Seattle vann med 2-0.

Vem skulle inte vilja ha över 64 000 åskådare på en ligamatch fem timmar efter VM-finalen...

Mats Lundberg

Hunter Mabon (inte verifierad)

mån, 2014-08-04 14:28

1. Framtidens fotboll

Spännande läsning. Frågan är hur sporten kommer utvecklas om USA blir en av de drivande nationerna (i alla fall ekonomiskt)? Där är man är van vid sporter som ger mål/poäng ofta och att det händer rätt mycket hela tiden. Fotboll blir regelbundet 0-0. Kommer de kunna påverka FIFA med att ändra regler så att det blir fler mål? Kommer man spela 4 kvartar istället så att man kan få in mer reklam? Ja, det skall bli spännande att se vart sporten tar vägen.

Ronnie (inte verifierad)

mån, 2014-08-04 20:55

2. Fotboll i USA

Tror "soccer" kan fortsätta växa i USA. Skall bli intressant att se om/hur USA försöker påverka reglerna. De stora sporterna Football, Basket och NHL spelas i tre eller fyra perioder/quarters. Det ger fler tillfällen för publiken att köpa mat, dryck och souvenirer och tv-bolagen mer tillfälle till reklam. Tycker själv att en fotbollsmatch i 3x30 skulle vara klart intressant.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.