En ljusblå bro till Europa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I Malmö tar vi bron. Kör vi 60 mil norrut är vi fortfarande bara i Stockholm, vänder vi söderut och kör lika långt är vi mitt inne i Europa. Vi sneglar hellre söderut.
Visst var Juventus det bättre laget, men MFF-arnas kaxighet imponerade, konstaterar Åke Stolt i sin krönika. Foto: Massimo Pinca, TT

 

Det har alltid varit Malmöbornas signum att mindre imponeras av Stockholm, mera orientera sig mot en större värld.

Så det borde ju vara lite Försprång Malmö när det är dags att mäta sig med de starka Fotbolls-Europa.

Kontrollerad kaxighet

Blygsel har ju aldrig belastat malmöitens sinne - "avaddå" - och det man såg, när MFF som första svenska lag gjorde come back i Champions League borta mot Juventus, var en kontrollerad kaxighet, ett behärskat mod, men tillräckligt med ödmjukhet för att inse, att det krävdes blod, svett och tårar för att lyckas.

Malmö bör hedras för den insikten.

Men det var inte de skarpa blickarna, de högresta huvudena vid entrén till finrummet, den spända bröstkorgen hos Markus Rosenberg när han gick i närkamp med "Den gamla damen" som imponerade mest.

"Evra slet tag i mig"

Jag snurrade runt på diverse sidor dagen efter matchen och fastnade för en liten artikel i tidningen jag jobbade på i tjugo år innan jag hamnade i Malmö (1989) - Östgöta-Correspondenten.

En reporter hade ringt upp Anton Tinnerholm efter matchen. Anton kommer från Brokind i Östergötland, mitt i tidningens starka spridningsområde, han gick via Östria till Åtvidabergs FF som 16-åring (23 år nu) och värvades av MFF under sommaren. Vilket språng till Juventus Arena! Han borde varit en av de blygaste, ett nervknippe inför en så stor utmaning. I intervjun berättar Tinnerholm, att han ville mera, att laget skulle gått hårdare för kvittering vid 0-1, han var rejält besviken. Och så det fränaste av allt; när reportern frågade vem han bytte tröja med svarade Tinnerholm: "Evra slet tag i mig och ville byta tröja efter matchen."

I den lilla meningen döljer sig en inställning jag älskar.

Inga omänskliga motståndare

Jag har sett alltför många underdogs bara gå och titta beundrande på de stora stjärnor de dittills bara sett på TV från livesändningar från Champions League. Sett dem som ouppnåeliga, gömt sig i deras skugga och efteråt rusat till de mest kända för att få deras tröja som en souvenir från det stora mötet.

Inte Tinnerholm. Han såg inga omänskliga motståndare omkring sig, han ville haft poäng med sig, han var inte imponerad, han ville inte ha någon jävla tröja.

Evra ville och fick Tinnerholms.

Jag tycker han skall vara glad över den.

Succevärvninga

Tinnerholm är en av många succévärvningar som Malmö gjort för att skapa ett starkt lag för Europa. Det kunde varit ännu starkare med Molins och Thern på banan. Tinnerholm har allsvenskans bästa passningsfot (bland backar), han är och sniffar på en landslagsplats. Ja, han skulle i varje fall vara det om vi hade en förbundskapten utan övertro på utländska klubbadresser.

Tinnerholm, 175 centimeter lång, 75 kilo tung, får bli min lille symbolgubbe för en inställning som jag tror växer i den allsvenska fotbollen, som kommer att växa ännu mera om MFF fortsätter med att göra matcher på fullt allvar mot några av Europas stora och inte bara snurrar runt på en sightseeingtur bland attraktionerna.

MFF kan betyda mycket för svensk fotboll under den här Champions League-säsongen. Rosenberg är ovärderlig, Kiese-Thelin (som kom från Norrköping) gör stor nytta i den typ av fotboll som måste spelas i det här fina sällskapet - fembackslinje, kontringar, starkt targetspel - Adu är en snillrik mittfältselegant, Pa Konate helt orädd vänsterback, Robin Olsen kanske Allsvenskans bäste målvakt just nu. Och en klok tränare - Age Hareide - som rättar munnen efter matsäcken.

Byt inte borg tröjan

Malmö är förstås två mål sämre än Juventus eftersom det är på marginalerna man vinner, spelare med särart som bara de rikaste förmår köpa utgör skillnaden, men det finns metoder för att undvika utklassning, möjliggöra hedervärda matcher och till och med ge en liten chans till sensation.

Allsvenskan är inte så dålig. Jag har skrivit det förr. Serien har aldrig haft så många spelare med en teknik som fungerar också i internationellt umgänge.

Med slug taktik, med offervilja och smartness som kan övertrumfa begåvning finns chanser att överraska.

MFF tar kanske inte enda poäng i det här gruppspelet. Men jag gillar klubbens och lagens inställning. Den kan ge en smittoeffekt runt om i Fotbolls-Sverige.

Gör som Anton Tinnerholm; visa stolthet och byt inte bort tröjan förrän någon ber om den.

Åke Stolt

Hans Holfve (inte verifierad)

tors, 2014-09-18 08:58

1. Att försöka spela 0-0 !

Jag håller inte riktigt med dig Åke. Tyckte att MFF gjorde allt för att spela 0-0. Backade hem och spelade i sidled mest hela tiden. Åstadkom en och annan hörna. Men annars mycket klent uppträdande mot ett reservbetonat Juventus. Bättre kan MFF. Tyvärr saknas Thern mer än någonsin.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.