Rör inte Allsvenskan!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är SvT:s fotbollsexperter Markus Johannesson och Daniel Nannskog som dragit igång debatten om en amputerad fotbollsallsvenska. Det finns många sätt att dra uppmärksamheten till sig...
De kom för att se Sveriges bästa lag. Det var fullt på läktarna på Grimsta IP när BP mötte MFF . Foto: Maja Suslin, TT

 

Sexton lag skulle bli tolv i deras koncept. Allsvenskan skulle bli bättre. Sverige skulle kunna hävda sig med större framgång ute i Europa. Tror de.

Lägg ner!

Rör inte Allsvenskan!

Då blev herrarna nervösa

Det har experimenterats förr. 1982-1990 korades mästaren via slutspel. Det var på den tiden publiksiffrorna låg i botten och ishockeykomplexet spred sig och gjorde herrarna nervösa på fotbollskansliet i Solna.

1991-1992 spelades Allsvenskan med bara tio lag, sex av dem gjorde upp i en mästerskapsserie. Ingen succé direkt.

Allsvenskan har haft sexton lag sedan 2008.

Aldrig så många tekniska spelare

Det har aldrig varit sådant drag kring kring fotbollen som på senare år. Publiciteten enorm. Influenser från större europeiska ligor har förskönat arrangemangen, gett dem liv och lust, färg och fantasi. Publiksiffrorna i många städer står sig gott i Norden, mäter sig i vissa orter med i varje fall undra halvan i betydligt större ligor.

Det är sant att det finns spelare med bristfälliga kvaliteter i Allsvenskan.

Det är lika sant att det aldrig funnits så många spelare med så funktionell teknik och spelförståelse som nu. 

Har alltid funnits dåliga lag

Dåliga lag har alltid funnits, kommer alltid att finnas. Även under tolvlagsallsvenskan fanns lag som sladdade, allsvenska möten som inte var ett dugg utvecklande för de bästa.

Att plocka bort fyra lag betyder - när detta skrives - att Brommapojkarna, Falkenberg, Norrköping och Mjällby försvinner. BP är det enda laget som alldeles tydligt saknar allsvensk förmåga. 

Fyra städer som ställs utanför allsvenskt spel betyder en massa spelare som inte får allsvensk skolning och chans att bli bättre genom att möta de bästa.

Det betyder ett minskat publikintresse i fyra orter, färre spelare som blir förebilder för de unga, ger inspiration och väcker drömmar om den stora chansen. Barn gör inte som man säger utan som man gör. Att se de bästa ger lärdom.

Kortsiktigt perspektiv

Reducering av allsvenskan betyder mindre publicitet för fotbollen.

Jag tror att flera spelare (och klubbar) i t ex Superettan och division ett kan bli bättre om chanserna att nå allsvenskt spel ökar.

Och jag tror inte att t ex Malmö FF blir ett bättre internationellt lag för att fyra lag försvinner. Förutom avsågade BP lever sex, sju ytterligare lag med risken att ramla ur.

En allsvenskan med åtta lag skulle möjligen ge en ökad kvalitet åt samtliga matcher - men då ser man problemet i ett kortsiktigt perspektiv.

Marginella skillnader

Om en förminskad allsvenska har för avsikt att öka klubbarnas konkurrenskraft internationellt spelar det ingen som helst roll att ta bort fyra lag. Det är ändå bara högst ett halvdussin svenska klubbar som inom överskådlig tid har förmåga att skaffa sig muskler nog att ta sig ut i Europa.

Det har ingenting att göra med om man möter Gefle och Örebro istället för Norrköping och Mjällby. Skillnaderna är marginella. Det kommer, så långt man kan se, att handla om Malmö, Göteborg, Stockholm, möjligen på sikt Norrköping, gärna trevliga Elfsborg.

Kvalitetshöjningen görs inte med en amputation av Allsvenskan - jag tror den vore enbart skadlig - utan med ekonomiska uppsving. Företag som engagerar sig (eller tar över), affärsverksamheter, allaktivitetsarenor, internationella utbyten, högre kvalitet på spelarutbildning, bättre tränare på alla nivåer, kloka klubbchefer.

Inget nervöst plottrande

Allsvenskan är det starka varumärket tack vare tradition och långsiktighet, ett nervöst plottrande med den sänker bara statusen. Det handlar inte om kosmetik utan innehåll. 

De mångkulturella inslagen, ökad träning på konstgräs för yngre generationer, många återvändare med mycket kvar att ge har gjort Allsvenskan till en attraktiv underhållningsscen i den svenska idrottens underhållningsbransch.

Rör den inte!

Utveckla spelarna, klubbarna, arenorna, styrelserna istället. 

Åke Stolt

Bosse (inte verifierad)

tors, 2014-09-25 10:08

1. Allsvenskan

Helt rätt, Åke. Velande med serieupplägg tillför sällan något. Låt antalet lag förbli 16.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2014-09-25 10:26

2. Idrottens regler och seriesystem

Många s.k. experter, i media, framför synpunkter på idrottens regler och seriesystem. Bättre vore väl om de medverkade i den demokratiska processen inom respektive idrottsorganisation för att påverka besluten.

Nicklas Salmin (inte verifierad)

tors, 2014-09-25 19:33

3. Ditt antagande bygger på att

Ditt antagande bygger på att det enbart är allsvenskan som är utav intresse för Sverige. Så är det naturligtvis inte. Genom att "amputera" allsvenskan så stärker man därmed superettan med bättre lag och bättre spelare. Vi ökar värdet av den serien, samtidigt som vi får en allsvenska som blir bättre då de 22x12 (264) håller en högre nivå än 22x16 (352) spelare. Färre lag delar på TV-rättigheterna som med utvecklingen i England förväntas stiga i Sverige också, OM produkten blir bättre. Och det är det som hela debatten handlar om. HUR kan vi stärka produkten. Dina förslag är bra. Men de går inte stick i stäv med 12-lagsförslaget. Mitt lag DIF lyckades locka cirka 7000 mot Falkenberg. Sådana matcher devalverar produkten. Matcher mot IFK, MFF, IFE, AIK, Bajen m.fl ökar attraktionsvärdet för produkten. Vi måste ha fler högkvalitativa matcher. Det gör att hemvändarna blir fler, om matcherna blir av högre kvalité och det blir ett bättre drag på läktarna kanske till och med talangerna stannar några år till i Sverige. Alla goda krafter behövs, och vi ska inte pinka in oss i olika revir. Jag ser som du att det KAN bli en risk att mindre städer inte får en allsvensk yra under säsongen. MEN. Vi är rankande efter nationer som Cypern, Vitryssland, Israel, Schweiz, Österrike, Kroatien och Rumänien. Varför det? Är det inte ett generalfel? Vad har Schweiz gjort som inte vi, tillexempel? Jo, de har minskat ner ligan bland annat.

Per Zander (inte verifierad)

fre, 2014-09-26 10:09

4. Med 12 lag räknar man inte

Med 12 lag räknar man inte heller till mer än 22 tävlingsmatcher per säsong, eftersom ev. europaspel i regel är obefintligt för svensklagen, varpå bara det i sig är ytterligare ett argument till att bibehålla 16. Jag menar, hur är det med flåset? Det finns en anledning (förutom taskiga klimatoriska förhållanden, låg befolkning och generellt sett mindre duktiga spelare) till att ett svenskt topp 4 lag med största säkerhet skulle få pinsamt med pisk mot e.g. en spansk nedflyttningskandidat.

Nej tack (inte verifierad)

tis, 2014-09-30 00:01

5. Schweiz har ingen

Schweiz har ingen 51-procentsregel. Det har gjort klubbarna rikare och mer konkurrenskraftiga. Inte att man bantat serien.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.