De kan inte få någon elitlicens

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är väldigt få som vid det här laget har missat att Ängelholm FF befinner sig på ruinens brant. Men frågan är vad som egentligen är sämst. Ängelholms ekonomi eller medias rapportering kring den?
Robin Holmberg, ordförande i Ängelholms kommunstyrelse, avfärdar förhoppningen från klubben om att hjälpa till när nöden är som störst. Foto Rickard Nilsson, TT

 

Jag har läst flera artiklar som menade att Ängelholm hade fått beviljad elitlicens för resten av höstens matcher. Det finns dock ingen sådan licens att dela ut. Saken är den att Ängelholm fick sin elitlicens i november månad 2013. Denna licens gäller för hela nuvarande säsong. 

Felaktig beskrivning

Förbundet, såvida Ängelholm inte hade någon förfallen skuld till dem, har överhuvudtaget inte varit inblandat i frågan om klubben skulle kunna fullfölja denna säsong eller inte. Ängelholms akuta problem handlat inte om elitlicensen. Problemet har varit att det har saknats pengar för att kunna driva verksamheten vidare. 

Däremot så har Ängelholm, för att erhålla elitlicens för nästa år (2015) varit tvungna, precis som alla andra klubbar i Allsvenskan och Superettan, att senast den 1 oktober skicka in ett skriftligt intyg underskrivet av såväl klubbstyrelse som klubbens revisor som styrker att man per den 31/8 inte hade några förfallna betalningar avseende skatter, arbetsgivaravgifter, betalningar till SvFF, SDF eller andra medlemsföreningar eller betalningar avseende spelarövergångar till utländska klubbar.

Och utöver det också ett uttalande från styrelsen att klubben inte saknar ekonomiska förutsättningar att driva verksamheten under hela nästkommande år. 

Finns en huvudregel

Rimligen har klubbens styrelse inte kunnat leverera att skriftligt intyg avseende klubbens ekonomiska förutsättningar att fortsätta driva verksamheten under hela nästkommande år. Per den 1 oktober fanns det ju inte ens förutsättningar att driva verksamheten under de kommande veckorna. 

Huvudregeln är då att Elitlicens för 2015 inte ska beviljas såvida det inte föreligger särskilda skäl. Med särskilda skäl vid Licensnämndens prövning avses exempelvis omständigheter som klubben inte kunnat förutse eller på annat sätt kunnat råda över, t ex en huvudsponsors konkurs, eller i vissa fall brottsligt förfarande av anställd eller enskild styrelseledamot eller om andra välgrundade förmildrande omständigheter föreligger.

Som särskilda skäl anses inte omständigheter som har sin grund i sedvanligt risktagande i verksamheten.

Då var rätt tidpunkt

Jag kan omöjligtvis se att Ängelholm kan åberopa särskilda skäl.  Att man har valt att bedriva verksamhet på matchendagen på Olympia i Helsingborg är en kalkylerad risk som man tog i oktober förra året.

Klubben borde redan då ha tagit beslutet att dra sig ur Superettan eftersom man saknade förutsättningar för att kunna spela i den serien. 

Nu kommer istället förbundet att göra det åt Ängelholm eftersom de orimligen kan ställa ut en elitlicens för 2015. Om nu inte Ängelholm går i konkurs innan dess.  

Kristof Vogel

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.