"...då hade Stockholm varit med"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I december ska Internationella Olympiska Kommittén besluta om en ny färdriktning. Men redan genomförs konkreta steg mot ett modernare och öppnare IOK.
IOK:s ledamöter och representanter för olympiska kommittéer från hela världens är samlade i Bangkok. Här ses fr v, Storbritanniens olympiska kommittés ordförande, Sebastian Coe, kenyanska friidrottsstjärnan David Rudisha och ordförande i organisationskommittén för Rio 2016 Carlos Nuzman poserar vid en gala i Bangkok. 800-metersmästaren David Rudisha prisades som bäste manliga idrottare vid de senaste sommarspelen. Foto: Sakchai Lalit, AP Photo/TT

 

När Thomas Bach blev ny ordförande i IOK drog han omedelbart igång en stor översyn den olympiska rörelsen. Under rubriken Agenda 2020 har en omfattande process pågått i snart ett år. 40 000 förslag har kommit. De flesta från den egna rörelsen och från samarbetspartners och sponsorer . Men många förslag har också kommit från media, från rörelser som kämpar för människorättsfrågor och miljö och från enskilda personer.

I december samlas alla IOK-medlemmar i Monaco för att ta ställning till de 20 plus 20 förslag som nu skrivs fram.

Ett modernare IOK

Vid de nationella olympiska kommittéernas världskongress, med 203 länder samlade nu i Bangkok, gav Thomas Bach oss huvudlinjerna även om detaljerna kommer först om någon vecka. Men det han berättade var tillräckligt tydligt.

Senast IOK genomgick en stor förändring var efter avslöjanden om korruption i samband med OS i Salt Lake City 2002. Då byggdes hela organisationen om och flera medlemmar kastades ut. Då fick nationella olympiska kommittéer, internationella idrottsförbund och de aktiva 15 platser var. Reglerna ändrades och en etisk kommitté fick en stark ställning för att hålla efter oegentligheter, intressekonflikter och risker för korruption.

Även proceduren för att söka OS gjordes om, bl a skulle inte IOK-medlemmarna längre få besöka kandidatstäderna för att ingen skulle tro att någon utnyttjade situationen för egen vinning.

Dokument som styr

Då gjordes förändringarna under galgen. Idag görs de från en styrkeposition menar Thomas Bach, men visst finns det akuta problem som har drivit på förändringen. IOK måste springa fort för att återta den fulla kraften i rollen som inspiratör till unga jorden runt. Och fort har det gått.

Vi i SOK har lämnat in våra egna förslag, men viktigare har varit att vi tillsammans med våra kollegor i Tyskland, Schweiz och Österrike lämnat in ett gemensamt förslag. Att fyra starka vinterländer som velat ha OS men inte fått med sig opinionen eller politikerna gått samman för att påverka skickar starka signaler. ”Joint Paper” som de gemensamma förslagen kallas i den internationella debatten har fått stort genomslag. 

Ännu viktigare har kanske varit det avtal SOK och LO gjorde inför en ansökan från Stockholm.

Att vi där gemensamt tog ställning för ett OS som skulle byggas och genomföras med respekt för mänskliga rättigheter och arbetares rätt och säkerhet har blivit en murbräcka. Först genom att Oslo fångade upp och kopierade initiativet. Senare för att den internationella fackföreningsrörelsen använt det som ett exempel på hur stora event kan hanteras i sin dialog med bl a IOK.

IOK:s förslag till förändringar är helt i linje med det vi vill se. Och de är i grunden också helt i linje med IOK:s värderingar i sina egna regler. Så därför, redan innan de formella besluten är fattade, har Tomas Bach vågat köra på och stora förändringar sker redan nu!

Öppenhet och samarbete

Så här ser det ut när det gäller ansökan om OS och genomförandet?

IOK ska inte sitta I Lausanne längre och vänta på att städer eller länder bjuder över varandra. De ska ut och samarbeta med städer och olympiska kommittéer som är intresserade. IOK ska bidra med sin kompetens i ett konstruktivt samarbete.

IOK försökte hitta en sådan väg framåt för Oslo i ansökan om 2022, men stödet i opinionen hade sjunkit bortom räddning.

OS har inte ett låst format utan ska formas för att passa in i stadens långsiktiga vision och arvet efter OS ska passa in i den.

Det här synsättet var tydligt redan när vi träffade IOK om Stockholms ansökan, men drivs nu längre och öppnar t ex för gruppspel i ishockey på flera platser i landet. 

Det ska bli billigare att söka och genomföra OS

IOK går in redan nu och tar ett större ansvar. Kostnaden minskar radikalt när IOK lovar 6,5 miljarder till värdstaden för OS 2022. Det är 50 % mer än tidigare uppgifter!

IOK:s bidrag i rena pengar och för riskhantering ska redovisas öppet.

För första gången redovisas bidraget öppet. Det betyder mycket för trovärdigheten att IOK själva säger vad de bidrar med än om SOK säger det.

Kontraktet med den blivande värdstaden ska vara transparent så att alla kan se vad som krävs och hur ansvarsfördelningen ser ut. Inga nya kostnader ska kunna tvingas på värdstaden efter att kontraktet skrivits på.

Detta är redan genomfört genom att förslaget till Host City Contract är öppet publicerat redan nu, vilket aldrig hänt tidigare. 

Hållbarhet - etiskt, socialt, ekonomiskt och miljömässigt - blir en huvudfråga

I det nya Host City Contract ingår tydligt krav på icke-diskriminering i samband med OS och krav bl a på att internationella konventioner och standards ska följas när det gäller hälsa, säkerhet och arbetsrätt.

Om vi hade vetat detta

Förändringarna är så stora att jag vågat mig på att säga ”hade vi vetat det för ett år sedan kanske Stockholm hade varit kvar i racet”.

Det är snabbt, det är modigt, det är bra av IOK. Vi vill att OS ska vara en symbol för respekt, vänskap och strävan efter mästerskap. Det är i den riktningen det går.

OS ska behålla sin inspirationskraft!

Stefan Lindeberg

Urban Bengtson (inte verifierad)

tis, 2014-11-11 10:05

1. Järnmedalj till fjärdepristagare

Idén om Järnmedalj till 4:an, fjärdepristagaren, visade jag Stefan Lindeberg vid en RF-konferens i Umeå för ett flertal år sedan. 2008 i samband med Peking-OS hade Aftonbladet hela förstasidan i Sportbladet om idén/innovationen JÄRNMEDALJ och hälsningen "snälla IOK lyssna på Urban". En järnmedalj är en logisk utveckling genom att allt fler tävlingar är i cup/utslags-modell med kvartsfinal, semifinal och final. Det finns också historiska motiv då de antika spelen hyllade bara vinnaren. I olympiska spelen 1896 och 1900 blev det silver och brons till 1:an och 2:an. OS därpå blev det guld, silver och brons. Så 100 år senare är järnmedaljen verkligen i tiden. Inte bara järnmedaljören blir då "vinnare". Även kommersiellt kan många tjäna på en till medalj, extra motiv för Sverige med järnmalm. Design- och tillverkningsindustri (hur ska nya prispallarna se ut - har eget förslag redan) gynnas och tillväxt främjas samt OS får ett lyft som sprider sig till andra tävlingar. För oss som är simmare och varit simlärare känns järnmedaljen helt naturlig då järnmärket (50 m simning) är en start på märkesjakt till brons, silver och guld. En passande slogan i Sverige kan vara "Ge järnet för järnmedaljen".

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.