En jättechans för Stockholm-OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De 20+20-förslag från IOK:s Agenda 2020 är presenterade. Här bekräftas förändringarna i hur ansökningsproceduren för OS ska se ut, men förslagen går längre än så.
De här planerna sprack, mycket av tidsskäl. Men nu får anhängarna luft igen. Framtidens OS ska utspelas på helt nya villkor. Foto: TT

 

Hållbarhet socialt, ekonomiskt och miljömässigt blir ryggraden i förberedelser för och genomförande av OS. IOK vill ta ledningen för hur stora evenemang och verksamheten i övrigt kan styras av värderingar och krav på hållbarhet i vid mening.

Thomas Bach startade processen Agenda 2020 direkt efter att han blivit vald för ett år sedan till ny ordförande för IOK. Under ett år har diskussionen pågått om behovet av förnyelse av OS. Hur värdstäder för OS utses och av IOK.

Över 40 000 förslag har kommit från olika delar av den olympiska rörelsen, men också från media, allmänhet och organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter och miljö.

Ursprungligen ett svenskt förslag

Förslagen när det gäller hur OS-städer ska utses känns igen från det ”Joint Paper” som lämnades in av de nationella olympiska kommittéerna i Sverige, Tyskland, Schweiz och Österrike. De gemensamma förslagen från fyra tunga vinternationer fick stort internationellt genomslag redan när det kom i somras. 

 

  • IOK vill ta en ny roll som aktiv och konstruktiv partner till de städer som är intresserade av att söka OS. IOK vill se koncept som tar vara på de lokala förutsättningarna, utnyttjar befintliga anläggningar och säkrar ett bra efterbruk.
  • Redan i starten av planeringen ska IOK:s bidrag till finansiering och riskhantering vara tydligt.
  • Kontraktet med värdstaden ska vara öppet och färdigt redan innan det är dags för beslut om eventuella garantier och att lämna in ansökan. Det ger en ny öppenhet, större lokalt inflytande och mindre risk. 
  • IOK öppnar också för att kunna lägga ut gruppspel till andra orter, med finalspel i OS-staden, eller till och med för att lägga ut vissa grenar på andra orter eller andra länder om det är smart för att slippa bygga arenor som inte behövs efter OS.

 

Med Stockholm som bas

För Sverige skulle det kunna betyda gruppspel i ishockey i flera städer, delar av det alpina som tänkt i Åre, men fortfarande med Stockholm som bas. Vinter-OS är så stort att det behöver en stad med Stockholms kapacitet.

Med 95 procent av tävlingarna på en och samma ort kan Stockholm också bjuda unikt korta transportavstånd, låga kostnader, begränsad miljöpåverkan och nya möjligheter till idrott som en del i storstadens vardagsliv efter OS. Stockholm skulle passa perfekt in i det IOK nu vill se ska hända med vinter-OS.

Hållbarhet, socialt, ekonomiskt och miljömässigt är utgångspunkten för IOK och i kontraktet med OS-staden skrivs också in krav på icke-diskriminering och på säkerhet, hälsa, arbetsrätt och miljö.

IOK ska ta hjälp av oberoende organisationer för att utvärdera OS-projekt socialt, ekonomiskt och politiskt med särskild uppmärksamhet på hållbarhet och långsiktig nytta. Man öppnar generellt för ett nära samspel med andra ideella organisationer för att ta vara på deras kompetens och engagemang.

Skära hårt i utgifterna

Redovisningen av intäkter, kostnader och investeringar för ett OS ska bli tydligare. Idag blandas budgeten för att genomföra OS ihop med långsiktiga investeringar. De investeringar som bara skulle göras för ett OS ska förstås belasta OS-projektet. Men infrastruktur, bostäder och anläggningar som skulle byggas ändå ska lika självklart bara vara en OS-kostnad i den utsträckning de används vid OS.

IOK tänker minska rejält på antalet tillfällen som en kandidatstad får åka runt till olika möten för att presentera sig. Det sänker kostnaderna, men inte nog med det. IOK tänker ta de kostnaderna själv för att också få kontroll på hur besöken går till. IOK tar också kostnaderna för de utvärderingsbesök man gör och kräver förenklad redovisning av städernas förslag. Tillsammans ger det kraftigt minskade kostnader för att ansöka om OS.

Starkare ställning för den etiska kommissionen, transparens i ledning och beslutsfattande, ökat tryck i jämställdhetsfrågan och konkretisering att också sexuell läggning ingår i reglerna om icke-diskriminering är exempel på hur IOK bättre vill leva upp till sina grundläggande värderingar.

Det är en snabb förflyttning av en stor organisation. Och en del förändringar genomförs redan i språnget.

Stefan Lindeberg

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.