IOK:s trovärdighet avgör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det går att vinna enkla poäng på att bekräfta gamla invanda bilder. Eller också kan man anstränga sig för att se att det faktiskt händer något nytt och spännande, skriver Stefan Lindeberg.
Det fanns en hysteri i Norge, men den var liten i förhållande till kritikerna. Frågan är hur reaktionen blir med ett förändrat tänk inom IOK? Foto: TT

 

IOK:s förslag till ny kurs innebär förändringar som kommer efter en längre tid av massiv och berättigad kritik. IOK har lyssnat, tagit till sig och föreslår nu radikala förändringar.

Tyvärr kommer det att ta tid innan många förslag är genomförda. Det första OS som kommer att vara riggat helt efter de nya reglerna är sommar-OS 2024, om tio år! 

Men IOK försöker höja tempot. IOK vill att de städer som redan fått OS ska ta till sig så mycket som möjligt av det nya. För den pågående processen att utse värdstad för vinter-OS 2022 har IOK lagt om kursen redan i somras. Redan innan de formella besluten är fattade!

Varför upprepa den bilden?

För den som varit nyfiken har det inte varit svårt att följa det som hänt och händer. Internationella sportmedia har varit fylld av detta de senaste månaderna. Likafullt sänder Sportspegeln i söndags (!) ett inslag som får det att verka som att ingenting händer, att IOK inte gör någonting, att det är först nu någon framför kritik och att detta skulle vara Oslo!?   

Sedan ett år är vi inne i den mest spännande utvecklingsfasen i den olympiska rörelsen i modern tid. Möjligen matchad av utrensningen och omorganiseringen efter korruptionsskandalen inför OS i Salt Lake City 2002. Men fortfarande kan man tydligen vinna enkla rubriker på att inte se det som händer.

Det var ju "ingen" som trodde att Oslo skulle gå vidare med sin ansökan. De hade så där 25 procents stöd i opinionen och ett regeringsparti och en finansminister som var direkta motståndare till OS. Men de valde att skörda populistiska poäng i hemmaopinionen. Nu skulle minsann krav riktas mot IOK. 

Nya och kända fakta

Men det är klart att de vet att det är ett år sedan Thomas Bach, direkt efter valet till IOK-president, startade översynen av IOK, OS och hur man söker OS. Processen var vidöppen och kritiken välde in liksom över 40 000 förslag också från allmänhet, medier och miljö- och människorättsorganisationer. Det är klart att de sett hur IOK redan infört större öppenhet, krav på hållbarhet - socialt, ekonomiskt och miljömässigt - och tar ett större ansvar när de ökar bidraget med 50 procent till värdarna för OS 2022.

Med ny öppenhet blottar IOK också nya brister, som i de nu öppna 7 000 sidorna av "best practise". Det är fungerande lösningar från tidigare OS så att inte varje värdstad ska behöva uppfinna hjulet på nytt. Det handlar nästan helt om hur OS ska fungera tekniskt, hur arenorna ska se ut och tävlingarna gå till, hur OS-trupperna ska få sin service, sina transporter, sin mat, om rummen i OS-byn, dopingkontrollerna, reklamreglerna och säkerheten. 

Men i detta finns också sidor som är rent pinsamma och skrivningar som bäddar för hård vinkling och avsiktliga missförstånd. Nej, de s k olympiska filerna är inte till för att IOK-medlemmarna ska komma fram med sina limousiner. De kom till för att underlätta för de tävlande att komma i tid till sina arenor efter transportkaoset vid OS i Atlanta. Särskilda filer, istället för att pengar ska läggas på nya vägar som inte behövs efter OS, kanske inte är så dumt?

Utmana schablonbilden!

Man kan välja att vinna enkla poäng på att bekräfta vana bilder. Men det är också möjligt att anstränga sig för att se vad som faktiskt händer. Det utmanar schablonbilden när IOK klarar en rejäl omprövning för att OS ska spegla de grundläggande värderingarna och vara en förebild för hur stora event arrangeras. 

Vi vill att OS ska vara en symbol för respekt och vänskap, en brygga över olikheter och konflikter, som fortsätter att engagera och inspirera! Våra unga behöver förebilderna från OS, inte bara för segrarna utan för modet att utmana sig själva. 

Därför är IOK:s vägval nödvändigt för trovärdigheten, även om det inte blir lätt och kommer att ta tid. Och därför vill vi bidra till förändringen, helst som värdar för ett OS som sätter den nya kursen. Men också med att ha ögon och öron öppna. Det kommer säkert att finnas fog för berättigad kritik också framöver och den ska fram för den driver på förändringen. Men respektera färdriktningen!  

Stefan Lindeberg

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.