Sån skillnad, för alltid?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En fotbollsmatch i England är så mycket mer än fotboll, och det är det som är skillnaden. Hur länge ska det behöva vara så?
En lustig scen på läktaren vid en av West Hams matcher. En publikvärd lyckas slå bollen ur handen på en West Ham-fan som sekunderna tidigare höll den högt och triumferande. Men värden sträckte sig och avväpnade supportern. Allt för att påskynda spelet. Foto: Matt Dunham, AP Photo/TT

 

Jag är ledsen Svenska Fotbollförbundet och SEF, Svensk Elitfotboll, men det är långt kvar innan det blir lika kul att på på en allsvensk match som att gå på en match i Premier League.

Hatar mer än gärna

I Sverige köper du en biljett, sätter dig antingen på en iskall eller halvtom arena. Om du inte har en VIP-biljett får du framför eller bakom dig, idioter som dels inte kan någonting om fotboll, dels vill skrika ut till hela världen hur lite de kan.

Dessutom hatar de mer än gärna, främst domaren förstås för det är legio, men också gärna motståndaren.

Du kan köpa varmkorv, öl, popcorn, och ta med ut på läktaren, popcorn riskerar du att tappa för kartongen är för stor, eller få utslagna, eftersom bänkgrannar är för våldsam. Varmkorv är inget för oss som inte äter kött, så vi får hålla oss till ölen och spilld popcorn, eller chokladgodis.

Så mycket förutsägbart

Matchprogrammet innehåller i bästa fall lite mer läsning än nästa omgång och en tyckare från klubben och en intervju med en spelare. Och annonser. I pausen bjuds du antingen på någon patetisk tävling på planen eller en sångare eller någon som vunnit något och blir "intervjuad" av nån som inte är journalist.

Allt mer eller mindre pinsamt. 

I England träffas du i god stämning minst två timmar före matchen, hela området runt arenan är avspärrat från biltrafik, vilket gör umgänge lätt och trivsamt. Vakterna är proffsiga och vänliga, hjälper dig med alla möjliga svårigheter, som var man går för att ta en kaffe eller öl, var toaletten ligger och hur man hittar ingången där man ska sitta.

Bjuder in till närhet

Publikvakterna skiftar var tionde minut för att man ska hålla servicen och orken men också för att man inte ska riskera att bli utsatt för något trakasserande. På stolsraden ovanför eller nedanför sitter inga idioter som bara för oväsen, utan seriöst intresserade fotbollsåskådare som är väl insatta i lagen, som kan diskutera de uppkomna situationerna och som hejar på sitt lag. Inget hat.

Här sitter medelålders män, en ser ut som Paul McCartneys lillebror, med sin son och sin pappa, här sitter flickvänner och mormödrar, unga par och turister. Alla i samma goda stämning, man applåderar det egna laget och motståndarna, om de gör något bra.

Programbladet är fullt med reportage, insidereportage för alla dem som aldrig kommer se sina spelare närmare än på planen, här finns statistik på allt möjligt, lovar, och massor med historia om klubben, berömda spelare osv. Här finns allt det som behövs för att knyta fansen tajtare till klubben genom att klubben bjuder in till närhet.

Sett mycket sånt i de allsvenska programmen? Nä, tänkte väl det.

Jag hoppas att Hammarbys återkomst till allsvenskan kan betyda ett genombrott i detta, men ansvaret vilar tungt på förbundet och SEF. Vad sysslar herrarna med egentligen? Varför blir inte allsvenska matcher mer än bara plikttrogna besök? När blir svensk fotboll så mycket mer än bara 2x45 minuter? 

Jag längtar efter det. Under tiden tröstar jag mig med engelsk fotboll, på plats. 

Cecilia Giertta

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.