Styrelsen tog rätt beslut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det var oundvikligt. Två helt olika personer med två skilda uppfattningar om hur klubben ska utvecklas. En ytterst ansvarig, med styrelsen bakom sig.
Leksands fans, vad ska de tro? Vad är sanningen i maktkampen? Här är Curt Einarssons teori om vad som döljer sig bakom fasaden. Foto: TT

 

Den ene från bruksorten i västmanländska Surahammar. Den andre från bruksorten i värmländska Lesjöfors. Båda framgångsrika som aktiva, inte minst beroende på en stark tävlingsinstinkt. 

Mer än bara det ytliga

Tommy Salo som historisk OS-guldmedaljör med sin straffräddning och pengagenererande NHL-spel.  

Kjell Kruse som allsvensk skyttekung i bandy, föga pengabringande, men framgångsrik som få eftersom sinnet för att vara på rätt plats vid rätt tillfälle var maximalt.

De lösnummersäljande kvällstidningarna, antingen den med getingar eller med rosa färg, har utverkat sin snabbanalys. Salo är hjälten och Kruuse boven.

Men vid närmare granskning framkommer mer substans. 

Då och där passade Salo

Jag är övertygad om att styrelsens ledamöter i Leksands IF inte behöver en överförmyndare för att de föredrog Kruuse före Salo. Klart att de tillgång till ett seriöst beslutsunderlag. 

Därmed skall inte Tommy Salos prestation att ta upp dalkarlarna till elitserien beläggas med dimridåer. Varje situation kräver sitt ledarskap, då och där var hans ledarstil idealisk.

Den fd stjärnmålvakten kom till Leksand och struntade blankt i varje råd typ ”Så här skall du göra”. Salo kunde inte tala med någon eller gå många steg i det lilla hockeytokiga samhället utan att stöta på ”Facitsägarna”.

Han struntade blankt i råden utan gick sin egen väg. Det var synnerligen klokt. Då och där.

Annat i dag

Men, det var uppenbarligen ett ledarskap som passade mindre bra i dag.

Ekonomin i Leksands IF har alltid varit allmänhetens angelägenhet men i synnerhet under de senaste åren. Fattas bara annat när även skattepengar var inblandande.

Vi antar att styrelsen då konstaterar ”så här kan vi inte fortsätta, vi riskerar både sportsliga och ekonomiska konsekvenser”. En berättigad oro. Fansen och sponsorerna började också undrade vad som skedde i deras klubb. 

Leksand behövde en ny vd för att skapa en stabil plattform. 

Nära Färjestad

På Kjell Kruses cv finns både uppväxten i en genuin idrottsfamilj. Pappan var Lesöfors egen bandyikon Ivar Kruse, även han landslagsmeriterad. Kjell Kruse har praktiserat på hästbacken på Färjestads Travbana, bara ett stenkast från hockeytemplet, där trav- och hockeysnacket går ihop. Utåtriktade Kruse kunde inte undvika FBK:s affärside. Han har härdats på tuffa bandy i öst och via vilt satsande försvarare med  tillåtna och otillåtna medel som skulle stoppa det målglade anfallsesset i Boltic .

I arbetslivet på förhållandevis stora företag har han fått bra praktisk tillämpning av personal-, organisations- och ekonomihantering. De senaste åren har han dessutom varit marknadschef på SMA, Mineral (i utbildnings-Sverige nämner vi inte här de teoretiska poängen).

Tror sjutton att man som VD vill ha kännedom före beslut och inte efteråt. Inte minst när det gäller de största utgifterna, spelarfrågorna. Eller fanns det en av sportchefen  nedtecknad spelarplan på såväl kort som lång sikt? Med tillhörande ekonomisk översikt av tänkta intäkter och kostnader.

Inte bara prestige

Så deras så kallade osämja är kanske ändå mer än bara en fråga om prestige. 

Anta att Tommy Salo inte alltid stringent har valt rätt möteslokal, rätt tidpunkt och rätt samtalspartner i sina analyser. Han tog skickligt makten över klubben när han anlände, men sedan dess har villkoren förändrats.

Jag tror att styrelsen insåg att nu krävs ett annat mer strukturerat långsiktigt ledarskap, ihop med det kortsiktiga perspektivet. 

Men Kjell Kruse kan ju ingen ishockey, hörs det från Siljans strand. Stopp ett tag. Sonen Emil målvakt,var aktuell för det nyligen uttagna JVM-laget. Och i Viking, Hagfors och BIK, Karlskoga har Kruse skaffar sig erfarehet som hockeyledare under 12-15 år. Flera har också rapporterat under åren att just Kjell Kruse varit en ofta sedd deltagare på diverse utbildningar i hockey.

Alla blir vinnare?

Kanske gör Tommy Salo sitt utspel mycket medvetet. Han borde få goda vitsord eftersom han säger upp sig själv och inte belastar bokslutet. Han har god kännedom om sin egen självbild och är nu färdig att ta hand om ett nytt krislag.

Kanske är den föreningen redan utsedd och blir offentlig snart.

Egentligen kan allt sluta med att alla blir vinnare. Kruse som vd och enligt nya arbetsformer. Leksand når större stabilitet som förening och Salo passar bättre på annat håll.

Curt Einarsson

Jerry (inte verifierad)

mån, 2014-12-22 10:55

1. Komments

Som alltid bra med lite djupare information och nyanserad sadan. Bra artikel Curt.

Lennart Hovelius (inte verifierad)

tis, 2014-12-23 08:53

2. Salo Kruse Leksand

Hela Curt Einarssons artikel stinker av jäv! Hur kan han veta vad som är bäst för Leksand? Vem/vilka har han pratat med? Artikeln skulle aldrig ha fått publiceras! Lennart Hovelius

Göran Lantz (inte verifierad)

sön, 2014-12-28 23:11

3. Skattepengar?

Idrottens affärer fortsätter spä på felaktigheterna som Uppdrag Granskning startade. Att Leksands IF lever på skattepengar. Leksands IF misskötte sin ekonomi, och det drabbade ett antal fordringsägare. Men det var inte skattepengar som drabbades, det var privata medel. Leksands IF får mindre kommunalt stöd än många andra föreningar, det borde en sajt som säger sig vara kunniga på idrottens ekonomi vara bättre på när det gäller fakta.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.