Det krävs mer syre i idrotten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ibland kan man få för sig att det bara är dysterhet och problem i idrotten. När den i själva verket fortsätter att vara något av det mest lustfyllda och utvecklande vi har.
Utmaningarna är idrottens kärna. Drömmen om att ta sin idrott till en ny nivå dess livsluft, skriver Stefan Lindeberg och menar att alla måste få chansen, om de själva vill. Foto: TT

 

Alla som varit ungdomsledare vet vilken inspiration det är när någon för första gången lyckas övervinna en utmaning. Och alla som varit tränare vet att drivkraften ligger i att se individerna passera nya trösklar. På högre nivå dessutom oftast efter en gemensam resa av allt mer investering i tid, tvivel och möda.

Det är helt OK att några vill ha en idrott som är lekfull där barn själva hittar på vad de ska göra.

Men det är inte OK om alla ska göra samma sak för då kommer några i alla fall inte att vara nära att lösa uppgiften medan andra inte blir stimulerade alls. Fast då finns ju förstås dataspelen att gå till med sin omedelbara och skoningslösa feedback.

Däremot...

Det är inte OK är om inte alla blir sedda och får möta nästa utmaning, anpassad till där de själva är. Det är lika stort när den som började sent eller kanske inte är tidig motoriskt klarar en enklare prövning som när en tidigt fysiskt utvecklad klarar en mer kvalificerad svårighet. 

Det är inte heller OK att låsa in individer så de inte kommer vidare mot nya utmaningar, som när den sent utvecklade plötsligt sätter fart. 

Redan från början behövs det kunniga ledare som kan se vad olika individer behöver och kan anpassa utmaningar och då finns oftast också passionen som pyser ut och smittar. Det här har eldsjälarna levererat gratis i alla år, men redan på den här nivån kommer ekonomin att sätta gränser framöver.

Utmaningarna blir dyrare

Sen ökar kostnaderna snabbt med nya utmaningar. Fler läger, bättre sparring, mer i internationell miljö, tävlingar på högre nivå, topputrustning, bättre tränarstöd, resurspersoner för kvalitetsspetsning, kostanpassning och mental rustning. Att hänga med på den resan kostar mer för varje steg och färre och färre får chansen att gå hela vägen.

Det är inte OK! 

Som sagt… det är inte OK att man inte får möta nästa utmaning… det är inte OK att bli inlåst i sin utveckling. Men precis så fungerar idrotten. Om jag vet att möjligheterna är små att få gå hela vägen varför ska jag då ens börja resan?  Är inte risken för stor hur kul det än vore att gå en bit till?

Resurserna ska inte stoppa

Utmaningarna är idrottens kärna. Drömmen om att ta sin idrott till en ny nivå dess livsluft. Idrotten ska vara det möjligas arena. Fixar vi inte det så fastnar vi med rätta i frågan om hur idrotten bäst fungerar som barnvakt under några tidiga år.

Jag har slutat jämföra oss med andra länder. 

Hur kul är det att se att våra grannländer i decennier har haft i storleksordningen 100 miljoner per år i statliga bidrag för att ge talanger möjlighet att ta slutsteget till världstopp. Något som vi under några svindlande korta år hade nästan 25 miljoner till innan alla bidrag försvann. Och då tillhör våra grannländer de som satsar minst just på detta! 

OK till bidrag men det är inte lösningen

För några år sedan insåg vi att vi måste söka nya vägar. Vi måste hitta partners som ser värdet och förstår vad idrotten bidrar till i samhället och som är beredda att vara med på hela resan. Från att vi sätter värderingarna tidigt och förebilderna inspirerar fler att hitta ”sin” idrott till att talangerna får de resurser de behöver för att pröva sina vingar fullt ut. 

Det har gått bra på sponsorsidan. Engagerade partners har hjälpt oss att börja bygga. 

Nu är det dags att bredda satsningen och skicka in mer syre i idrotten. Nu behöver vi engagemanget från alla som vet vad det betyder med framgångar inte bara för idrotten utan för stoltheten, framtidstron och bilden av Sverige hemma och i omvärlden. Alla ska kunna vara delaktiga att bygga den kulturen. På måndag presenterar vi ett nytt initiativ som ger den möjligheten.

Fler ska få veta att det är möjligt – ”om jag vill och är beredd att göra resan”.

Stefan Lindeberg

r b (inte verifierad)

sön, 2015-01-18 17:28

1. så väl tänkt och skrivet, ja

så väl tänkt och skrivet, ja
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.