En glad och pinsam VM-start

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Alla vi som älskar handboll får svårt att se VM i Qatar. Tomma läktare och domare som inte varit med i hetluften tidigare punkterade helt spänningen i den svenska premiärmatchen mot Island.
VM-handboll i Qatar. Då blir det något annorlunda… Mötet mellan Algeriet och Egypten i Al Sadd-arenan i Doha på fredagen var en publikfest. Arenan tar 15 000 personer och var i det närmaste fullsatt. När Sverige spelade fanns maximalt 500 personer på läktarna. Men Sverige vann i alla fall. Foto Jonas Ekströmer, TT

 

Den svenska inledningen på VM blev onekligen något annorlunda. Före start fanns det uppgifter om att skulle bli fullsatt i den stora arenan, Ali Bin Hamad Al-Attiyah Arenas. I själva verket fanns maximalt 500 personer på läktarna som rymmer närmare 8 000.

När spelarna ler...

Och sen matchen…

När man ser spelarna, både de svenska och de isländska, le lite överlägset vid både avblåsningar och utvisningar, förstår man precis vad de menar; vilka klantskallar de där domarna är. Klantiga och oproffsiga domare som blåser för förseelser som kanske går att blåsa för i ungdomsserier, men inte i ett VM var vad fredagskvällens par från Brasilien bjöd på. 

Många utvisningar inledningsvis, och ryckigt spel inför tomma läktare, nej, det är inte det man vill se i ett världsmästerskap. 

Brasilien är inte en handbollsnation. Inte Qatar heller. Ändå läggs ett världsmästerskap här. Som jag skrivit tidigare; Qatars oljemiljoner har köpt det lilla landet många mästerskap, men till glädje för vem? 

Det känns meninglöst

Inte för alla de arbetare som dött i arbetet med att bygga nya arenor i ökenlandskapet. Inte för alla oss som fortfarande tror på att idrott handlar om idrottsutövare i första hand, som tror på att arrangemang drivs av en vilja av att göra något bra för andra människor. 

Inte för alla oss som kraftigt värjer oss mot att oljemiljonärer betalar idrottsvärldens åldrade ledargarnityr stora belopp för att få ordna ett VM/ OS för att därmed köpa sig ett anseende i den demokratiska världen.

För alla oss blir både handbolls-VM, fotbolls-VM, ett OS, helt förkastligt och totalt meningslöst. 

Det gäller förstås alla de nationer som mutar sig fram till arrangemang för att idrottsvärldens ledare är både åldrande, maktfullkomliga och giriga.

Cecilia Giertta

Bea (inte verifierad)

ons, 2015-01-28 17:52

1. Håller med, ovärdigt. Cash is

Håller med, ovärdigt. Cash is king. Och tystnaden från väst är pinsam.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.