Skälen till att Blatter vann

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Genom att följt internationella medier, som SI.com, Goal, World Soccer, och nationella medier som BBC och RAI får man en större förståelse, varför Blatter segrade, oavsett vad man själv tycker om det.
Kandidaterna, nja, det var en one-man-show. Sepp Blatter må ha många motståndare, men tillräckligt många anhängare. Foto: TT

 

Jag skall här med den kunskapen i bagaget försöka bredda debatten och insikten i Sverige.

Genom att de rättsvårdande myndigheterna i två av världens ledande demokratier, Schweiz och USA, äger frågan om korruption inom FIFA, känns det förmätet av mig, och det borde det vara för andra också, att spekulera om det. Vi är nog närmare ett svar än någonsin om korruptionen inom FIFA och om Sepp Blatter haft någon personlig roll i det.

Blatter lurar alla alltid

Blatter lurar alla alltid och om man skall betrakta honom som ett geni eller en skurk, är svårt att avgöra.

Ofta är det en tunn linje som skiljer dem åt. Det intressanta är att det är så få i svensk media, undantagen är väl Olof Lundh och Simon Bank, som fattat detta. Särskilt anmärkningsvärt är att alla på de statliga medierna SR och SVT inte fattar något, världen är mer komplicerad än Barnekows och Westerbergs Vilse i pannkakan, det är en lärdom som borde, nej måste, dras.

Blatter som är uppväxt i de sydschweiziska Alperna där det germanska möter det latinska förstår att världen är ganska komplicerad. I hans födelse-och uppväxt stad Visp talar nio av tio tyska samtidigt som åtta av tio är katoliker, de vänder sig således mot Rom, för andlig rådgivning. I kanton Valais, där Visp ligger är två av tre fransktalande.

Rätt i Sverige, fel i  världen

Det finns en gammal sanning i politik nämligen att en röst från ett fyllo i Smedjebacken, till den svenska riksdagen, är lika mycket värd som en röst från en statsvetarprofessor i Lund, vilket är mycket sympatiskt-

Samma princip används i FIFA när man utser president, ett nationsförbund en röst, vilket är mer tveksamt, eller jag skulle vilja säga fel.

Är det verkligen rätt att Anguilla med 14 000 invånare har en röst, medan Kina med 1 400 000 000 också har en röst. I FIFA:s värld är således en invånare på Anguilla lika mycket värd som 100 000 kineser.

För den som kanske inte är helt uppdaterad så är Anguilla redan utslagen i kvalet till VM 2018 genom att förlora mot Nicaragua med sammanlagt 8-0.

USA bakom huvuddelen av pengarna

USA betalar mycket för TV-rättigheter och sponsrar generöst. Sammanlagt betalar de ut 8,5 miljarder kronor för TV-rättigheter. Fox ger 3,4 miljarder kronor för de engelskspråkiga och Telemundo betalar 5,1 miljarder för kronor för de spanskspråkiga.

Amerikanska företag står för merparten av FIFA:s sponsorintäkter. Två av de fem företag som är huvudsponsorer för FIFA är de amerikanska bolagen Coca-Cola och Visa. De tre övriga kommer från Ryssland (Gazprom), Tyskland (Adidas) respektive (Syd-)Korea (Hyundai-Kia motors).

De två företag som är på nästa sponsringsnivå är Budwieser och McDonalds, således är majoriteten av FIFAs sponsorer amerikanska företag.

Ändå bara en röst

Trots att en oerhört stor del av pengarna till FIFA kommer från USA, har de inte fler röster än Sverige, som bidrar ganska modest.

Inget svensk företag sponsrar FIFA och det är för mig okända uppgifter vad TV4 och SVT betalar, men med tanke på att bolagen totalt har en årlig omsättning på 10 miljarder kronor, så måste det som de betalar för VM-rättigheterna, vara kaffepengar jämför med Fox och Telemundo.

Är det verkligen rätt att länder som Burundi, Finland och Laos, som aldrig varit med i ett VM-slutspel har en röst, samtidigt som Italien med fyra VM-guld och en tredje plats i VM-slutspelets maratontabell har en röst.

Vad man än tycker om ett förbund en röst, så är det dagens verklighet och den har Blatter anpassat sig efter.

Sedan struntar han i dem

Alla rykten säger att hans röster kommer från små, fattiga och svaga fotbollsländer i Asien, Afrika, Centralamerika och Karibien, där hans politik faktiskt har varit positiv för dem, som belyses av Simon Bank i en krönika i Aftonbladet 29 maj.

Det är ju inte så svårt ur ett Montserrat perspektiv att förstå att de har positiva erfarenheter av Blatter.

Sedan är det en annan sak att det första som Blatter gör när han säkrat sin femte mandat period, direkt sviker de som röstat på honom. Ett stort mål för en koalition från Asien, Afrika och Nord-, Centralamerika och Karibien var att få fler VM-platser på Europas och Sydamerikas bekostnad, bland det första han gör i sitt tacktal är att säga rör inte VM, behåll fördelningen av platser i VM.

Nja, den pannkakan vill vi inte ha

Varför gör han det, uppenbarligen för vad än UEFA tycker om FIFA så är det den helt central frågan för UEFA och deras medlemmar, går FIFA UEFA till möttes i den frågan skulle jag bli oerhört förvånade om de inte sväljer allt annat.

Han lyckas då med det som, jag bedömer, är viktigast att hålla ihop den konfliktfyllda organisationen FIFA ytterligare en mandatperiod.

Vad man än tycker om sonen från Visp, nog kan han laga en pannkaka, där han inte själv går vilse, det är imponerande, om än inte så aptitligt för många.

Håkan Bång

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.