Därför uteblev Pia-effekten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hon kom som mirakelkvinnan, möttes med stora famnar och okritiska ögon av en samlad presskår, hon kastades runt i mediernas torktumlare som Teddybjörnen Fredrikssons fru; det verkade som om alla trodde att hon skulle skapa världens bästa landslag för damer i fotboll bara för att hon kom från USA.
Pia Sundhage lämnar planen med sänkt huvud. Nu frågar sig många hur hon kommer att agera och hur förbundet resonerar. Foto: Adam Ihse. TT

 

Vi har ju i generationer trott att allting är så fantastiskt bara för att det kommer från USA.

Jag har självklart inte räknat, men det känns som att Pia Sundhage fått fler hyllningsartiklar i svensk press än någonsin Lasse Lagerbäck. Han tog Sverige till fem mästerskap, hon har inte uträttat någonting. Jo, som spelare. Alltjämt den bästa Sverige någonsin haft. 

Gemensamt med Hamrén

Men det är med Erik Hamrén jag jämför henne.

Båda har hattat med spelsystem och laguppställningar.

Båda har försökt skapa ett stabilt försvarsspel men misslyckats.

Båda har formulerat sig i mentalt känslojox.

Skillnad dock; kostym contra träningsoverall.

Tydligen har klädseln ingen betydelse.

Klart att det är ett fiasko

Klart att Sveriges insats i kvinnornas världsmästerskap borta i Kanada är ett fiasko.

Inte förlusten mot Tyskland, den kan komma när som helst, var som helst, men insatsen totalt.

Tyskland var bättre i allt.

TV4:s hejaklacksledare gjorde allt för att behålla hoppet, vägrade i det längsta inse (eller ens antyda) att det var en ohälsosam klasskillnad mellan lagen. 

Stelt och kantigt

Sverige under Sundhage är ett trist och torftigt landslag.

Sämre teknik, sämre fysik, sämre kvickhet (speltempo) och funktionalitet.

Svensk damfotboll har tagit några kliv tillbaka. Eller, om ni så vill, blivit ifrånsprungen av massor av nationer.

Det här här landslaget - som t o m var klart sämre spelmässigt än Nigeria i premiärmatchen - har sett stelt och kantigt ut, det har krampat och dragits med skador och det är klart man kan hitta ursäkter och visst kan man också skona Pia Sundhage. 

Därför ser de sämre ut

Besluten, spelarvalen, taktiken, upplägget är hennes ansvar. Men spelarna utbildas inte av Svenska Fotbollförbundet. Det sköts i klubbarna och av tradition vet vi att det inte är de mest briljanta instruktörerna som tar hand om flicklag och damlag.

När svenskorna förlorar dueller och andrabollar och slår passningar galet beror det inte uteslutande på spelmässig oförmåga, mera på brister i fart och tempo.

Svenskorna springer för lite, är för långsamma, temposvaga. Därför ser de sämre ut än vad de är. 

Jag hade hoppats, att under Sundhage kanske få se ett landslag där den naturliga fotbollsfunktionaliteten fått växa fram, där dragningar, dribblingar, undanglidningar, bollmottagningar sett naturliga ut, några tekniskt extravaganta spelare som satt färg och fart på spelet.

Inte som andra idrotter

Precis så där som vi de senaste decennierna sett hur kvinnor blivit precis lika bra som män på stavhopp, slägga och andra nytillkomna, svåra damgrenar. Inte i fotboll. Fotbollens naturliga koreografi och funktionalitet har inte nått ens toppen av damfotbollen ännu.  

Damlandslagets svidande bakslag kommer att kännas för en sport som har svårt att attrahera i vardagsspelet och så väl behöver magnetisk draghjälp från ett färgstarkt landslag.

Det behövs en liten revolution, nytänkande i både klubbar och förbund.

Och flera kritiska ögon hos de alltför välkammade och medlöpande medierna.

Att Pia Sundhage byts ut tar jag för givet.

Åke Stolt

Johan (inte verifierad)

mån, 2015-06-22 00:33

1. Jepp

Precis detta som jag också sagt om detta landslag! Otroligt temposvaga. Långsammare med boll än "u-länderna", gör ingenting i fart. Det här landslaget tar damfotbollen tillbaka 15 år i tiden. Alarmerande!

Bång, Håkan (inte verifierad)

mån, 2015-06-22 06:29

2. Riktigt analys, det är

Riktigt analys, det är strukturella problem inom svensk fotboll som ligger bakom misslyckandet, inte Pia Sundhage. Bra att någon hyfsar debatten, så att okunniga populister, typ Johan Esk (DN), inte får fritt spelrum.

Peter Hellman (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 10:26

3. Damfotboll

Vore intressant att jämföra de tre damlandslagen vi har: Handboll, basket och fotboll när det gäller fysik och kondition - spontant känns det som fotbollen ligger efter. Vidare tror jag att coacher i handboll och basket har en del att tillföra damfotbollen..

Ola H (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 11:01

4. tre i rad

Insatsen var dålig. Matchen mot Tyskland hoppas jag ngn kollar på en video och kollar om det i "offensiv zon" vid ngt tillfälle i matchen fanns ngt tillfälle då svenskor lyckades med tre pass i rad till varandra innan bollen gick till inkast eller motståndare. Bollbehandlingen var det mest pinsamma jag sett någonsin! I ett mkt större perspektiv får vi vänja oss vid en svensk tillbakagång inom idrotten. Data/mobil-generationen har så lite rörelse i kroppen att de aldrig kommer att kunna prestera resultat som ens är värt att notera på världsnivå. Gäller alla idrotter och de politiker som beslutat att skära ner idrottsämnet i skolan borde åtalas för misshandel...

Willy Berggren (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 12:32

5. Fotbollsdamernas uteblivna framgång

Med risk för att utmålas som fotbollens fiende vill jag ändå framföra några synpunkter. Under många år har jag med glädje sett hur damfotbollen blivit bättre och bättre. Samtidigt är fotbollen något av idrottens "slutna rum". Man är sig själv närmast och ofta ointresserade för impulser utifrån. Ta en objektiv jämförelse: Sedan årtionden gör SOK och våra olika forskningscentra objektiva fystest. Resultaten jämförs med en gigantisk historisk bank från årtionden, samma idrott och andra idrotter. 60-talets svenska fotbollsspelare hade bättre konditionsvärden än dagens elitspelare. Samtidigt ärv trenden i samtliga världsidrotter att de bästa blir bättre inom alla mätområden (styrka, kondition, teknik, rörlighet, snabbhet etc. I denna faktiska och mätbara värld har fotbollen envisats med att "all träning bör ske med en boll på fötterna". För mig låter detta som 30-talets uppfattning om modern träning. Fotbollen är en av de få idrotter som oftast går sin egen väg, har allt klart för sig och gör som man tycker. Ibland behövs locket av. Jag tror att något liknande har hänt med våra fotbollsdamer. Omvärlden har accelererat samtidigt som vi stått stilla. Så är det i andra idrotter. Här är lagen lika för alla. Herrarna rasar i rankingen för varje år. Ändå verkar man inget har att lära. Så här ser resultatet ut "när man trodde man kunde allt själv".

Magnus Bergenholtz (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 13:10

6. Skapa bättre strukturella förutsättningar

Och hur, om du inte räknar ekonomiskt dopade Tyresö, går det för Precis det är dags att rent strukturellt förändra lagidrotterna på damsidan. Har under ett antal år följt dam och flickfotboll och tycker att det är ett stort problem att det inte finns någon stark juniorserie där talangerna får mogna i sin takt. Till skillnad från pojkarna debuterar talangfulla tjejer ofta i sina seniorlag, ofta på lägre nivå, mycket tidigare och får ofta spela ett enklare, mer fysiskt spel där fokus är renbart resultat. Därmed utvecklas de fysiskt men inte funktionellt tekniskt lika gynnsamt som jag tror att de gjort om de fått spela flick och juniorfotboll. Dessutom är skaderisken överhängande när de får möta färdigväxta spelare.Så se till att skapa förutsättningar för konkurrenskraftiga attraktiva serier på juniorniva samt förbjud A-lagsspel för tjejer som inte är färdigväxta.

Tomas Nilsson (inte verifierad)

tis, 2015-06-23 14:59

7. Håller med.

Bra som vanligt. Fokus. Det är det jag saknar mest hos både Pia och Erik. Deras jobb är att se till att spelarna behåller fokus. Jag ser många gånger redan från start hur spelare kan nästan stå och halvsova. När det är kvar 5 min av matchen, när man är så trött att man inte tänker klart, kan misstag göras. Vi har en förbundskapten på herrsidan som totalt missat, eller är oförmögen att få spelarna att fokusera rätt.

Ôrjan Lissvik (inte verifierad)

ons, 2015-06-24 08:39

8. En andra chans

Först. Låt oss glädjas åt att världsfotbollen på toppen har breddats. Nya länder har visat att det går att göra framsteg. Kanada, Australien, England, Nigeria, Colombia har hakat på med en fräschör stavat tempoväxlingar, snabbare passningar och spel, där Japan vid förra VM sensationellt visade vägen och är kvar i toppen. VM handlar inte längre om de 4-6 lagen som tidigare abonnerade på topplaceringar. I det perspektivet är det mindre förvånande att inte Sverige nådde längre men det försvarar inte lagets insats spelmässigt. Den räddhågsenhet som visar sig med ideliga sidledspassningar, bakåtpassningar, temposvaghet hör inte hemma i dagens fotboll. Tyvärr ser vi det också i herrfotbollen. Svensk fotboll, här Pia Sundhage och tidigare Erik Hamren, lider av oförmågan att nyrekrytera i tid. Man har för länge förlitat sig på en stomme av gamla spelare som gjort sitt på landslagsnivå och halkat efter i utvecklingen. Om det är tränarnas oförmåga att inspirera, inplantera, nyrekrytera bör analyseras liksom deras och förbundets oförmåga att samarbeta med klubbarna. Sundhage säger sig vilja ha mer tid för samlingar medan klubbarna bromsar då de är de som avlönar. Bägge argumenten färståeliga men skall Sverige inte halka efter ytterligare krävs mer samarbete. Kanske skulle det också vara nyttigt med en utländsk biträdande tränare som såg saker med andra ögon. Tror t.ex. att Tony Gustafsson gör stor nytta för USA. Men för det krävs att man ger avkall på prestige från tränarnas och förbundets sida. Många brister synliggjordes under VM. Tekniska, tempomässiga, fysiska men också taktiska där vår vanligtvis goda organisation bakåt inte fungerade. Här finns mycket att jobba på nu när man inte längre kan klappa sig för bröstet och leva på gamla meriter. Tror dock inte att lösningen är att sparka Pia Sundhage. Nu när Sverige fått en andra chans till OS-kval behövs hennes entusiasm och erfarenhet mer än väl kortsiktigt och även långsiktigt bör hon ges en andra chans till revansch i en anda av samförstånd och samarbete.

Kjell Norholl (inte verifierad)

ons, 2015-06-24 08:48

9. Fel träning..enkel lösning..

Fel tränare är en stor orsak....sen är facit enkelt för att få fram BRA tjejfotbollspelare: Träna 30-40% av varje pass med killar/herrar. Ej hela träningar men uppvärmingen - kvadrat spel - tempospel 3 mot 3 och 5 mot 5 samt fysträningen typ intervaller - staffetter och liknande då kommer det fram riktigt utvecklade och tränade tjejer.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.