Kamratgården blir aldrig den samma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Mitt första träningspass med Blåvitt på Kamratgården slutade med att jag låg i en buske och spydde av utmattning. Det var i oktober 1978. Nu skriver vi 2015 och Änglarnas hemvist går under klubban. Säkert nödvändigt. Men mycket smärtsamt.
IFK har tvingats sälja Kamratgården till företaget Varbergs Stenfastigheter, där ägarna hoppas att klubben snart kan köpa tillbaka fastigheten. En sådan överenskommelse ligger till grundar för affären.

 

Kanske är försäljningen ett tidens tecken. Det är ingen lek att bedriva elitfotboll med drömmar om Europa i Sverige i dag.

Från Frölunda till Blåvitt

Tillbaka till busken. Jag hade precis slutat i Västra Frölunda IF Pojkar 63 och anslutit till min nye, bästa kompis Janne Karlsson, vindsnabb anfallsstjärna i Blåvitts Pojkar 62-63.

Det regnade och blåste, och tränarduon Bosse Ohlsson och Owe Rundberg lät bollarna ligga kvar i förrådet. Träningspasset bestod av en och en halv timmes löpning i Delsjö-området, avbruten endast av att vi ibland fick väja för ridhästar.

När vi kände doften av Arturs och Ninnis leverpastejsmörgåsar med inlagd gurka startade spurten.

Jag försökte hänga på Johansson, Karlsson, Kärnsund, Kull och de andra Ardenner-hästarna. Men 150 meter från Kamratgårdens låga vinkelstuga i trä bar inte benen längre.

Välkommen...

Det här var ett tempo jag inte var van vid från träningarna med Västra Frölunda IF på Ruddalen. Jag kröp in i en buske och spydde som en kalv, medan resten av gänget gjorde upp om läsken som var förstapriset.

När jag kom in i omklädningsrummet, med rester av spyorna hängande i mungiporna, hade de flesta redan duschat.

Tonen var rå men hjärtlig:

"Välkommen till Storklubben, Lilla Förortsgrabben!"

Tunnland av Torbjörn

Jag fick fyra fina år på Kamratgården med spel i äldre pojklag, juniorlag och några matcher i B-laget under ledning av Gunder Bengtsson, som kom i armkrok med Sven-Göran Eriksson från Värmlands djupa skogar.

Hade vi tur blev det mixad match mot A-laget, som oftast tränade parallellt.

Efter att ha blivit tunnlad av Torbjörn Nilsson tre gånger, kapad av Conny Karlsson och omkullsprungen av Glenn Strömberg undrade vi finniga 17-åringar om vi verkligen kunde kalla det tur.

Pojkdrömmen tog slut

Kamratgården blev vår fristad mitt i alla krav på läxor och flickvänner som vill dra med oss på pinsamma parmiddagar.

Det kändes som att luften var lite klarare på Kamratgården än i övriga Göteborg.

Den var liksom gjord för att förverkliga pojkdrömmen om att en dag bli professionell fotbollsspelare.

För de flesta av oss förblev det bara en dröm - och Blåvitts första sommarproffssatsning 1980 det närmaste vi kom proffslivet.

Extern ägare, nja

Men minnena från Kamratgården, fyllda av doftande, nyklippt gräsmatta, susande björkar och Svennis omisskännliga röst från sidlinjen - "Möcke bra, där!" - kan ingen ta ifrån oss.

Blåvitts ledning gör det den måste göra för att utveckla verksamheten vidare - med sikte på Europa även om det låter synnerligen avlägset just nu.

Men med en extern ägare till Kamratgården blir det aldrig riktigt detsamma.

Inte ens all pytt-i-panna i världen kan ändra på det.

Thomas Björn

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.