Nej till Evenemangslista, igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ska riksdagen besluta om vilka evenemang som har så stort allmänintresse att de ska vara tillgängliga för så gott som alla i "fri TV"? Vem blir det då som lägger beslag på det värde idrotten skapar?
Nej, det är mycket tveksamt om vi får se någon TV-evenemang som gör det möjligt för alla TV-tittare att kunna följa stora idrottsevenemangen. Foto. TT

 

Vilka konsekvenser får det? I ett läge där kravet borde vara att alla idrotter ska göra som Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Se till att de som ska arrangera internationella mästerskap får rejäla bidrag från TV-rättigheterna! 

Sverige har tidernas chans, om...

När ekonomin blir bättre och risken minskar blir det fler som vågar stå som arrangörer. Det öppnar för att Sverige, och andra mindre länder, kan bli värdar för fler mästerskap i fler idrotter.

SOK fortsätter att säga nej till förslag om evenemangslistor och andra konkurrensbegränsningar.

Det är Myndigheten för press, radio och TV som åter utreder frågan på regeringens uppdrag. De nya förslag som presenteras gör det hela ännu värre än tidigare försök. De argument vi fört fram tidigare blir bara starkare. 

Allvarliga konsekvenser

Nu föreslås en ännu högre procentsats för hur stor täckning sändningarna måste ha. Det skulle dramatiskt minska konkurrensen om sändningsrättigheterna. 

I samma riktning verkar en ändrad definition av "fri TV". Ändringarna skulle radikalt påverka intäkterna för rättighetshavarna.

SOK har ingen egen intäkt av de olympiska sändningsrättigheterna, men skulle ändå kunna påverkas negativt. Konsekvenserna för de olympiska spelen skulle bli allvarliga. 

Intäkterna från sändningsrättigheterna är helt avgörande för det bidrag Internationella Olympiska Kommittén (IOK) kan ge till de städer som är värdar för de Olympiska Spelen. Bidraget från IOK för vinter-OS har höjts dramatiskt och är nu 7,5 miljarder kronor för vinter-OS 2022.

Vill minska risken

Det finns ett klart syfte med den här kraftiga ökningen av bidraget. IOK är beredd att ta ett större ansvar för Spelens finansiering och vill bidra till en rejäl minskning av risken med att arrangera ett OS. Därmed vill IOK öppna vägen för mindre nationer, som Sverige, att kunna söka och vara värdar för OS.

IOK har också i sin egen policy inriktningen att OS ska vara tillgängligt "för alla utan kostnad". Man definierar konkret vad detta innebär. IOK ser också på hur olika distributionsplattformar kan samverka för att öka tillgängligheten och totalt bredda utbudet av möjligheter att följa OS.

Det begränsade perspektiv på tillgänglighet via traditionella TV-kanaler som idén om en "Evenemangslista" utgår ifrån är helt enkel otidsenligt.

Stefan Lindeberg

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.