Sju och en halv miljard, faktiskt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det tål att upprepas och upprepas igen. Den internationella Olympiska Kommittén ger de som ska vara värdar för vinter-OS 2022 ett bidrag på 7,5 miljarder svenska kronor.
När betraktare ska bedöma kostnaderna för ett OS är det ett återkommande problem att driftskostnader och investeringar räknas samman, påpekar Stefan Lindeberg. Foto: TT

 

Och inte lär det bli mindre för de som ska organisera vinter-OS 2026. Sju och en halv miljard. Det vänder upp och ner på kalkylen för ett vinter-OS fullständigt.

För några dagar sedan fick jag - på tal om ett möjligt OS-projekt i Stockholm - en fråga av en radioreporter - hur många miljarder kommer OS att kosta? Jag svarade - "så där en 11 miljarder, men då har vi också intäkter på drygt 14, så om vi hanterar det bra ska vi kunna få ett överskott på 3 miljarder att använda för idrotten efter OS".

Jag hörde hur han tappade bort mig. Han visste inte vad han skulle fortsätta med. Det var bara för osannolikt eller skämtade jag? Så fast sitter det. Bilden av att OS är så dyrt. En myt som satt sig så hårt att den nästan inte tål att ifrågasättas. 

Men det var innan IOK bestämde sig för att det ska vara möjligt för mindre och demokratiska länder att stå som OS-värdar! Det var innan bidraget på 7,5 miljarder!

I nästa intervju var jag försiktigare och sa - "med IOK:s nya bidrag på 7,5 miljarder till OS-staden får vi en rejäl buffert för att kunna hantera eventuella kostnadsökningar". Det låter rimligare och är förstås också sant. Bara om vi kan hantera ett OS skickligt och hålla nere kostnadsökningarna så får vi en rejäl efterbruksfond.

Ett problem blir motsatsen

IOK:s nya bidrag på sju och en halv miljard vänder ett problematiskt underskott till sin motsats. 

Siffrorna för vad ett OS kostar är lätta att gå vilse i. Det vanligaste problemet är att man slår ihop driftskostnader med investeringar till ett belopp. Då blir det "dyrt". Men de som ska bo i de hus som var OS-by ska väl inte bo gratis i 60 år? Investeringarna ska ju inte skrivas av mot 14 dagars OS. Det är i den sammanblandningen som skräcksiffrorna för vad OS "kostar" ska ses. 

Måste det byggas mycket nytt för att OS ska bli av då blir förstås den bilden ännu värre. Men Stockholm har det mesta på plats, så investeringarna blir begränsade och riskerna kan hållas nere. 

Det är ju faktiskt en bonus

Förr när vi skulle få ihop ett OS-projekt fick vi ta hjälp av att OS gav nya jobb, ökade intäkterna för besöksnäringen och ledde till dynamiska effekter och ökade skatteintäkter. 

Det behöver vi inte nu. Vi räknar krona för krona. De nya jobben och de samhällsekonomiska effekterna finns förstås nu också men vi behöver inte ta med dem i kalkylen. De får blir en bonus till samhället av ett OS. 

Då fanns inte IOK:s bidrag på 7,5 miljarder. Det gör det nu och med det klarar vi kalkylen!

Så vi får fortsätta att tjata - om de 7,5 miljarderna från IOK.  Men hur kan då IOK vara så generös?

Svaret är - tack vare pengarna för TV-rättigheterna för OS. Också det ett aktuellt ämne!

Stefan Lindeberg

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.