Idrotten tas inte riktigt på allvar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det var mest gammal skåpmat, men också en påminnelse om att det krävs en skärpt lagstiftning. Det om något framkom i Uppdrag Granskning tredje del om matchfixning.
Brottsförebyggande rådet (Brå) har presenterat en utredning om matchfixande inom idrotten. Brå slår i rapporten fast att kriminella nätverk ligger bakom uppgjorda matcher i svensk idrott. Foto: Pontus Lundahl, TTT

 

När RF-basen Björn Eriksson tar till orda, som i senaste Uppdrag Granskning eller i flera andra liknande sammanhang, så är det som ett åskväder som drar in. 

Erikssons speciella retorik

Han vräker i upphetsat tonläge ur sig antaganden och åsikter åt alla håll och kanter. Jag har fasligt svårt för den typen av retorik. Den går liksom inte att ta på allvar, och det är synd. 

För det är allvarligt att det förekommer matchfixning i svensk idrott – att det gör det vet inte minst alla som regelbundet läser Idrottens Affärer. 

Och tro mig, alla seriösa spelbolag vill bekämpa detta – oavsett om huvudkontoret ligger i nya lokaler vid Friends Arena eller om det är placerat i en postbox på Malta. 

”Det svåra är att kunna bevisa något”, som RF-juristen Johan Claesson säger. Och så länge det inte handlar om mutor, hot eller bedrägeri mot en fysisk person, så är det inte möjligt att med nuvarande lagstiftning komma åt matchfixningen. 

Inget problem i dag, men...

Bedrägeriet, om vi rubricerar det så, sker digitalt och är riktat mot spelbolag – och det gör att förövarna kan gå fria och fortsätta med sin ljusskygga verksamhet. 

Det är klart, Olle ska självfallet motas redan innan han kommer till grinden och det är väl dit han är på väg nu. 

Matchfixning är ännu inget stort problem i Sverige eller väst-Europa. Men den existerar och bara det gör att vi måste jobba med både attityder och värdegrunder – inte minst kräver det att vi måste anpassa lagstiftningen efter verkligheten. Fast det där med lagar brukar släpa efter. Se bara på de segdragna diskussionerna kring supportervåld, pyroteknik och åskådare som klär sig inför en fotbollsmatch som vore den ett värdetransportrån. 

Idrotten tas inte riktigt på allvar, är slutsatsen man kan dra. Det håller nog de flesta med om. 

Finns kontrollsystem

Åsikterna om vilka typer av spel som stimulerar matchfixning går naturligtvis isär. Svenska Spel-anhängarna brukar hävda att betting i lägre divisioner per automatik bäddar för uppgjorda matcher.

Jag är inte alls säker på det. Insatstaken hos de spelbolag som är verksamma i Sverige och som erbjuder dessa spel är relativt låga, och alla har avancerade datoriserade kontrollsystem som direkt rapporterar om avvikande spelmönster.

I de fall som Uppdrag Granskning tog upp har den påstådda matchfixningen ägt rum i det som på något sätt ändå får klassificeras som semi-elitfotboll.

Mycket av den matchfixning som vi nås av via notiser från de internationella nyhetsbyråerna genomförs på bolag som har sina företagstelefoner på helt andra ställen än Solna och Valetta. 

Och det blir såklart ett problem när asiatiska bolag med sina bristfälliga kontrollsystem och sin tvivelaktiga etik börjar erbjuda spel på svensk amatörfotboll. Med de enorma summor som omsätts på dessa spelbörser, så finns det givetvis en stor risk för framtida riggade matcher.  

Politikerna måste förstå

”Däremot är det inte alls konstigt att människor från exempelvis Asien spelar på svenska matcher – de kommer från länder och kulturer där väldigt mycket inte är värt att spela på, eftersom det är uppgjort på förhand”, som Johan Claesson har sagt till mig. 

Dit vill vi såklart inte komma. 

Så vad ska vi göra?

# Jo, ägna oss åt ständig utbildning och information till ungdomar och ledare och domare och alla som har med idrott att göra. 

# Jo, få våra politiker att förstå idrottens tyngd och värde – och se till att införa en modern lagstiftning som med kraft kan gripa in när det krävs. 

Men det är inte alltid den som gapar högst som får flest lyssnare. Har man något vettigt att säga och vill att hela världen ska höra det, kan det ibland räcka med att viska. Bara man är påläst nog.

Tobias Jansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.