Mera oro än entusiasm inför EM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag är väl inte ensam om, att med viss bävan se fram mot sommarens EM-fotboll i Frankrike. Det dyker alltid upp oroliga tankar som stör undan entusiasmen inför alla sådana, internationella folkfester i dessa onda tider.
"Christoffer Nyman hade varit den perfekta jokern, anser Åke Stolt, men Norrköpingsspelaren fann inte nåd inför Erik Hamréns gallring. Foto: TT

 

Även om världen känns farligare än på mycket länge så är hoten inte nya.

Efter terrorattentatet i München-OS 1972, när arabiska terrorister bröt sig in i den israeliska brottarförläggningen - ett drama som slutade med 17 dödsoffer - har den storinternationella idrotten brottats med säkerhetsproblem. Det finns ett före och ett efter München 1972. 

Då revs Sörgårdsstaketet och vi fick istället taggtrådsstängsel, hundar och kravallpolis. Och arrangörernas budget fick adderas med en gigantisk post för säkerhet. 

En annan sorts oro

Det är bara att be till Gud och hoppas på det bästa. Eller, förresten, vem ber man till i dessa tider när inte heller Gudarna går att lita på.

Men, verkligt eller fiktivt; nu skall vi ta Erik Hamrén i handen och åka till Frankrike. 

En annan sorts oro, en annan bävan. Ett landslag som slås ut ur gruppspelet känns som en överkomlig "katastrof" vid en jämförelse. Och för övrigt skulle det vara alldeles rimligt och förväntat.

Landslagstruppen till årets stora fotbollsevenemang känns som den svagaste sedan några år med Laban Arneson på 80-talet när "vi" missade allt.

Nyman perfekt joker

När Zlatan Ibrahimovic kliver av en match med någon form av smärta känns det som att ett helt landslag i värsta fall är på väg in i skuggorna.

Irland, Belgien och Italien. Med det landslag Sverige hade i början av 2000-talet hade det känts som en rätt överkomlig grupp. Belgien är visserligen mycket starkare än då men italiensk fotboll är inte vad den varit.

Trots ett antal år med Hamrén - då man tycker att strukturer borde cementerats, spelmönster sytts fast, metoder färdigslipats - känns det på något vis aldrig pålitligt, aldrig riktigt säkert vad hans lag kan åstadkomma. 

Det har varit ett famlande och det känns som att han varje gång börjar om med en nyblandad kortlek. En kung, några knektar, ett antal åttor och tior, en och annan lanka och ingen joker.

Jag hade hoppats på Christoffer Nyman från IFK Norrköping i den här EM-truppen. Han har den här våren påmint en del om Tomas Brolin från 1994 med sitt rörelseschema, sin fräckhet, sitt djupledsspel och sin hållbarhet i straffområdet. Han hade kunnat ge anfallsspelet en lite ny dimension, uppiggande kvickhet bland de stora och starka.

Många frågetecken

Att han under åren inte hittat några bättre alternativ till spelare som Sebastian Larsson och Pontus Wernblom (ja, även Kim Källström känns lite i utförsbacken) är förstås inte bara hans fel och det är väl möjligt att ingen av dem är startspelare. Wernbloms aggressivitet med ideliga sidleds- och bakåtpassningar ersätts sannolikt av Malmös Oscar Lewicki som den här våren knappast stärkt sina landslagsaktier och, tyvärr, också är en lite oförsiktig spelare. 

"Glasliraren" Albin Ekdahl är ett frågetecken och det säger väl en del om svensk fotbolls internationella brist på slagkraft, att hans vara eller inte vara upplevs så oroande. Jag menar, en så stor centralgestalt i svenska landslaget har han väl aldrig varit även om jag betraktar honom som given om han frisknar till från det där olycksaliga nattklubbsbesöket.

Förvånande är det att Oscar Wendt, en startspelare i ett bra lag i Bundesliga, inte finns med.

Bäst-före-datum

Lika förvånande att - när så många mittfältare pendlat så mycket i form - spelare som Sam Larsson i Heerenveen eller Niklas Hult i Nice aldrig fått en chans. Ungdomlig kvickhet och teknik är det ju inget överflöd av direkt.

Ännu mera förvånande; Pontus Jansson från Torino, som bara spelat sex matcher under säsongen i italienska ligan. Pontus är stor och stark och med ett pumpande fighterhjärta men han är ännu en av dessa stora och lite otympliga innerbackar som både hans moderklubb Malmö FF och landslagets Hamrén har en viss förkärlek för. Det är ofta kvickhet och teknik som brister i backlinjen. Pontus kom med tack vare en bra landskamp - 2014! Enligt Hamrén. 

Men - och det måste sägas till Hamréns försvar; det är inte lätt att ta ut en EM-trupp ur ett spelarmaterial som lever ett skuggliv ute i Europa och med en Allsvenska där norrmän, danskar, islänningar och finländare tagit deras platser.

En stor fördel har den här truppen; inga förväntningar tynger, varje poäng är en överraskning.

I sin sista turnering med laget har Hamrén allt att vinna, ingenting att förlora.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.